هنگام سفر به این نکات توجه کنید
گفتوگو با یک کارشناس بهداشت محیط درباره باید و نبایدهای خوراکی که باید در سفر و مهمانیها رعایت کنیم
دنیای قلم -اکرم انتصاری: تعطیلات نوروز برای خیلیها یک فرصت است تا به یک سفر کوتاه بروند یا به شهر و دیارشان سری بزنند. اگر شما هم مسافرید و با خودروی شخصیتان به گشتوگذار خواهید رفت به احتمال زیاد گذرتان به رستورانهای بینراهی یا اغذیهفروشی و رستوران شهرهای دیگر خواهدافتاد. رکسانا فرخی مهندس بهداشت محیط و کارشناس بهداشت محیط است و در صفحهاش در فضای مجازی از بازدیدهایی که به عنوان کارشناس بهداشت دارد پستهای آگاهیبخشی میگذارد. با او که 20 سال است در این شغل مشغول کار است گفتوگو کردیم تا از باید و نبایدهای بهداشت غذایی در ایام ماه مبارک رمضان و نوروز برایمان بگوید. توصیههای خانم فرخی را برایتان خلاصه کردهایم.
1تخلف را به سامانه 190 اطلاع دهید
در ایام نوروز کارشناسان بهداشت محیط کشیک هستند و آنلاین. پس اگر مشکل بهداشتی درباره مواد غذایی، کارکنان رستوران و ... دیدید، با سامانه 190 تماس بگیرید. همکاران این سامانه در هر نقطه از کشور که باشید ظرف 24 تا 48 ساعت به محل تخلف مراجعه و مشکل را برطرفمیکنند و اگر به پلمب نیازباشد حتما این کار را انجام خواهندداد.
2 استعلام نمک را هم بگیرید!
سعیکنید از هر جایی غذا تهیهنکنید. با توجه به تقلبها و تخلفهایی که ما میبینیم حتی در نمک که فکر نمیکنم چیزی ارزانتر از آن باشد، تقلب میشود. شاید باورتان نشود من هر ماه هفت برند نمک را در صفحهام معرفی میکنم تا مردم از آن نخرند. همهشان تقلبی و جعلی با بستهبندی شکیل هستند که گاهی پروانه بهداشت هم دارند! موقع خرید حتما استعلام پروانه بهداشت را از سامانه نظارت بر غذا و دارو و سامانه استعلام پروانه بهداشتی غذا و دارو بگیرید.
3 سالاد و سبزیجات سفارش ندهید
سبزیجات همیشه خط قرمز من و همکارانِ کارشناسم در بهداشت محیط است. سعیکنید در رستورانهای بینراهی از خوردن سبزیجات دوریکنید. از آنجایی که بیشتر سبزیجات با فاضلاب آبیاری میشود، شستوشو و گندزدایی دقیق سبزیجات توسط کارکنان و اغذیه فروشی انجام نمیشود. توصیه ما این است که ترجیحا سالاد و سبزی را از کنار غذایشان حذف کنند.
4 گوشت مرغ آلودگی کمتری دارد
اگر منوی رستوران را گرفتید و خواستید سفارش بدهید، یادتان باشد در میان گوشتها، گوشت مرغ امنتر است و به جای چلوکباب از گوشت مرغ و جوجه کباب استفادهکنید چون احتمال آلودگی و مسمومیت را کاهش میدهد. در یکی از بازدیدهای اخیرم دیدم گوشت چرخکرده را با شرایط فوقالعاده غیربهداشتی و وحشتناک داخل قارچهای نَشسته میگذاشتند و کباب میکردند. خاک و کودها هنوز به قارچها چسبیده بود. مردم فکر میکنند خاک و آلودگی با حرارت از بین میرود. در صورتی که ممکن است داخل آن خاک هزار عامل میکروبی و باکتریال وجود داشتهباشد.
5مراقب غذاهای شبمانده و هفتهمانده باشید
سعی کنید مواد غذایی فاقد مجوز و فله را اصلا نخرید. در بعضی از رستورانهای بینراهی گوشتها و مواد غذایی به دلیل نبود مشتری برای مدت طولانی منجمد میشوند. ما در خیلی از بازدیدهایمان با کمک دام پزشکی 150 کیلوگرم گوشت را هم دور ریختیم. به همین دلیل خیلی حواستان به مواد غذایی در سفر باشد چون شما پشت ویترین را نمیبینید و از آشپزخانه خبر ندارید.
6 مسمومیتتان را گزارش کنید
خیلی اتفاق میافتد که مسافر از یک رستوران بینراهی غذا میخرد و چون از آن شهر عبور میکند اگر مسمومیتی هم اتفاقبیفتد دیگر آن را پیگیری نمیکند. چون از رستوران شکایتی نمیشود تا حداقل متخلف تادیب شود و بازرسی برود و به موضوع رسیدگی کند. بیشتر باید خود مردم، حواسشان جمع باشد؛ اگر میتوانند برای بین راه غذا ببرند و اگر نمیتوانند مواد غذایی را از جای ایمن خریداری کنند.
7شیرینی و زولبیا و بامیه رنگی نخرید
از خرید زولبیا و بامیههایی که دانههای سیاهرنگ روی آنهاست و تیره هستند خودداری کنید. چون زولبیا و بامیه درون روغن سرخ میشود ممکن است از آن روغن چندین بار استفاده شود. میتوانیم با یک نگاه ساده به رنگ ماده غذایی تا حدود زیادی متوجه شویم داخلش چه چیزی هست. قنادهای متخلف از رنگهای قرمز و سبز استفاده میکنند تا شکل بهتری به زولبیا و بامیه بدهند در صورتی که در قنادی فقط استفاده از رنگهایی که پایه گیاهی دارند، مجاز است.
8 هرچه رنگ آجیل طبیعیتر، بهتر!
هرچه رنگولعاب آجیل عید بیشتر باشد نشاندهنده اضافهکردن رنگ به آن است. زمانی به آجیل رنگ اضافه میکنند که آجیل فاسد-کهنه باشد. برای این که بخواهند کهنگی و فساد آن را بپوشانند از رنگ و لعاب بیشتر و طعمدهنده استفاده میکنند. بههمین دلیل هر چه آجیل رنگی دیدید از آن پرهیز کنید. هرقدر آجیل طبیعیتر باشد، خام یا کمی بو داده یا تفتداده باشد به سلامت نزدیکتر است.