کباب سرطان زاست؟
آیا کباب روی زغال سرطانزاست؟
دنیای قلم -پختن گوشت در دمای بالا، به خصوص روی شعله باز، کباب کردن یا برشته کردن میتواند منجر به تشکیل hca (آمینهای هتروسیکلیک) و pah (هیدروکربنهای معطر چند حلقهای) شود که ترکیبات مضری هستند.
این مواد زمانی تولید میشوند که آب گوشت در زمان کباب یا گریل شدن روی سطوح داغ میچکد و دود ایجاد میکند که ممکن است خطر سرطان زایی گوشت را افزایش دهد. برای به حداقل رساندن تشکیل hca و pah، از زغال کردن بیش از حد خودداری کنید و قبل از پختن، گوشت را مرینیت کنید (مرینیت کردن یعنی مزه دار کردن کباب با سرکه یا آب لیمو یا انبه و کیوی، این دو میوه اخیر برای نرم کردن کباب نیز استفاده می شود).
خلاصه پختن گوشت روی حرارت بالا میتواند خطر ابتلا به سرطانها را افزایش دهد و این به دلیل تشکیل ترکیبات سرطان زاست. کلید حل این مشکل، مرینیت کردن برشهای گوشت یا کباب با آویشن یا رزماری است، زیرا ترکیبات موجود در این گیاهان میتوانند از ایجاد ترکیب سرطانزایی در گوشت در حرارت بالا جلوگیری کنند. در ضمن اگر زیاد از کباب زغالی استفاده میکنید، نباید فراموش کنید که بحث تشکیل هیدروکربنهای حلقوی به خصوص در قسمتهایی از کباب که روی آتش زغال میسوزد و سیاه میشود، کاملا علمی است و شکی در سرطانزا بودنشان نیست. پس بهتر است این تکههای سوخته را جدا کنید و مصرف نکنید. نکته مهم دیگری که باید رعایت کرد کباب کردن گوشت روی حرارت ملایم با فاصله مناسب از آتش است تا از سوختن گوشت جلوگیری شود.