چگونه از فرد مبتلا به آلزایمر مراقبت کنیم؟
یک میلیون ایرانی به آلزایمر مبتلا هستند و خطر آن حتی در کمین دهه شصتیهاست،پس از همین امروز به فکر باشیم.
دنیای قلم -به تازگی معصومه صالحی، مدیر عامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران گفته است که: «هم اکنون پیش بینی میشود که یک میلیون نفر در ایران مبتلا به آلزایمر باشند و همزمان با افزایش میزان سالمندی متأسفانه افزایش ابتلا به بیماری آلزایمر را هم شاهد خواهیم بود. امروز دهه شصتیهای ما به سمت سالمندی در حرکت هستند و باید فضا را به گونهای آماده کنیم که سالمندی تهدید نباشد.»از آن جا که رشد جمعیت سالمندی در کشور رو به افزایش است و این بیماری باعث زمینگیر شدن افراد در مراحل پیشرفته میشود، میتواند فشار اجتماعی، اقتصادی و روانی بر خانواده وارد کند؛ آن هم خانوادههایی که فرزندان زیادی ندارند و همه مشکلات بر دوش یک یا دو فرزند بسیار سنگینی میکند.به بهانه این خبر درباره این که آلزایمر چرا به وجود میآید،چطور باید از آن پیشگیری کرد، خانوادهها چطور از بیمار مبتلا به آلزایمر مراقبت کنند؟ مطلبی را آماده کردهایم که در ادامه میخوانید:
آلزایمر چیست؟
آلزایمر یا بیماری فراموشی، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که در اثر آن به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. یک هشتم از افراد دارای 65 سال و بیشتر، این حالت مخرب زوال عقل را دارند.
2 علامت هشداردهنده
حافظه و گفتار
حافظه بلندمدت معمولا دست نخورده باقی می ماند اما حافظه کوتاه مدت مختل می شود. این بیماری گفتار را هم مختل می کند.
از دست رفتن حافظه و تغییر رفتار
آلزایمر می تواند سبب تغییرات رفتار و پریشانی شود. بی ثباتی خلقی و لغزش در قضاوت هم عوارض رایج آن است.
اتفاقی که برای مغز می افتد
آلزایمر سبب مرگ سلول های عصبی و از بین رفتن بافت ها در سرتاسر مغز می شود. بعضی اوقات علایم به سرعت تشدید و در عرض چند سال، منجر به زوال حافظه شدید و پریشانی میشود.
آلزایمر و تغییر زندگی روزمره
آلزایمر روی تمرکز اثر می گذارد و فرد مبتلا نمیتواند کارهای عادی مانند آشپزی و پرداخت صورت حساب را انجام دهد. بنابراین باید به او کمک کنید تا کارهای روزانه اش را انجام دهد و به عبارتی از پیشرفت بیماری پیشگیری کنید. از جمله کارهایی که
می توانید انجام دهید عبارت است از:
1- ورزش کمک به کند شدن روند آلزایمر
می کند .فعالیت بدنی می تواند به بیمار کمک کند تا حدودی قدرت ماهیچه ای و هماهنگی خود را حفظ کند. ورزش می تواند به تقویت خلق او کمک کند و از احساس اضطراب او بکاهد. فعالیتهایی مانند پیاده روی، باغبانی یا حتی تا کردن لباسها می تواند بهترین راه های دادن حس آرامش به فرد باشد.
2- اگر از فرد مبتلا به آلزایمر مراقبت می کنید از او بخواهید تا بعضی از کارها را خودش انجام دهد. نوشتن محتویات کابینت ها روی آنها و یادداشت کردن کارهای روزانه می تواند به او کمک کند.
3- اگر دارو مصرف میکند یک جعبه دارو برای قرار دادن داروهای هفت روز او تهیه کنید تا آنها را اشتباه مصرف نکند.
4- افراد مبتلا به آلزایمر اغلب می فهمند که چه اتفاقی برایشان میافتد. این اتفاق ممکن است آنها را شرمنده یا مضطرب کند؛ بنابراین مراقب علایم افسردگی آن ها باشید.
5- بیشتر افراد مبتلا به آلزایمر می خواهند تا جایی که امکان دارد در منزل خود بمانند. اگر این افراد در پوشیدن لباس و استفاده از سرویس بهداشتی به تنهایی، دچار مشکل باشند، یک کمککار یا پرستار در خانه میتواند در زمینه بهداشت شخصی و دیگر کارهای روزمره به آن ها کمک کند.
6- وقتی یک عضو خانواده مبتلا به آلزایمر باشد، کودکان ممکن است احساس آشفتگی، ترس و حتی بی میلی داشته باشند. به کودکان بفهمانید که این احساسات طبیعی هستند و به سوالات آن ها درباره این بیماری صادقانه پاسخ دهید.
پیشگیری از آلزایمر
تحقیقاتی در این زمینه در حال انجام است. به ظاهر رژیم غذایی و ورزش از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مطالعات نشان می دهد افرادی که رژیم غذایی مدیترانه ای غنی از سبزیجات، ماهی و حبوبات را در برنامه غذایی خود گنجانده اند و فعالیت بدنی زیادی دارند کمترین احتمال ابتلا به آلزایمر را دارند.
منبع: خراسان