حمایت از روزنامه‌نگاران قربانی در غزه

حمایت از روزنامه‌نگاران قربانی در غزه

كریستوف دلوار، دبیركل سازمان خبرنگاران بدون مرز در گفت‌وگویی با روزنامه اسپانیایی «ال موندو» درباره تنش میان اسراییل و حماس اعلام كرده است «آنچه به آسانی اتفاق می‌افتد، هولناك است، سابقه نداشته این تعداد خبرنگار در مدت زمانی كوتاه همانند آنچه در غزه رخ داد، به قتل برسند

دنیای قلم - محمود فاضلی: در 14 نوامبر، كمیته سوم مجمع عمومی سازمان‌ملل متحد، طی هفتاد و هشتمین نشست  خود   با 103  ‌حمایت مشترك، قطعنامه «حفاظت‌روزنامه‎نگاران و مساله مصونیت» را كه توسط یونان ارایه شده بود، تصویب كرد.

این قطعنامه بر نقش سودمند روزنامه‌نگاران زن و سازمان‎های جامعه مدنی در افزایش آزادی رسانه‎ها و جریان آزاد اطلاعات تاكید می‌كند. علاوه بر این، شامل ارجاعاتی به چالش‌های كنونی است كه روزنامه‌نگاران و كاركنان رسانه‌ها در سطح جهانی با آن مواجه هستند، مانند خشونت جنسی و جنسیتی مرتبط با تعارض، شكایت‌های راهبردی علیه مشاركت عمومی، خطرات ناشی از هوش مصنوعی مولد و همچنین خطراتی كه خبرنگارانی كه در مورد اعتراضات گزارش می‎دهند با آن روبه‎رو هستند.
مشاور امریكا در كمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل در پیامی به كشور یونان از تلاش‎های این كشور برای ارایه و پیگیری این قطعنامه قدردانی و مدعی شد امریكا خوشحال است كه مجدداً از این قطعنامه مهم برای ارتقای ایمنی روزنامه‌نگاران حمایت می‎كند. هیچ خبرنگاری نباید برای انجام كار خود با آزار، ارعاب یا خشونت مواجه شود. ما تعهد خود را برای ارتقای پاسخگویی در قبال جنایات علیه روزنامه‎نگاران و كاركنان رسانه‎ها تاكید می‎كنیم. 
این قطعنامه در حالی به‌تصویب رسید كه در جریان حوادث اخیر غزه ده‌ها نفر از خبرنگاران قربانی حملات اسراییل به غزه شدند.

كریستوف دلوار، دبیركل سازمان خبرنگاران بدون مرز در گفت‌وگویی با روزنامه اسپانیایی «ال موندو» درباره تنش میان اسراییل و حماس اعلام كرده است «آنچه به آسانی اتفاق می‌افتد، هولناك است، سابقه نداشته این تعداد خبرنگار در مدت زمانی كوتاه همانند آنچه در غزه رخ داد، به قتل برسند. ۳۱ اكتبر شكایتی را درمورد ارتكاب جنایات جنگی در حق خبرنگاران در جریان جنگ حماس و اسراییل تنظیم كرده و به دادگاه كیفری بین‌الملل ارایه كردیم.»
این سازمان شرح داد كه شكایت ارایه شده در رابطه با هشت خبرنگار فلسطینی است كه در حملات اسراییل به مناطق غیرنظامی غزه به قتل رسیدند، همینطور در آن به تخریب عامدانه كلی یا جزیی دفاتر بیش از ۵۰ رسانه در غزه اشاره شده است. دفتر رسانه‌ای دولت مستقر در غزه اعلام كرد كه تعداد شهدای روزنامه‌نگار در حملات هوایی اسراییل، از زمان آغاز تجاوزها در غزه به ۶۲ نفر رسید. كمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران (cpj) اعلام كرد كه حمله نظامی اسراییل به غزه، مرگبارترین ماه را برای خبرنگاران از زمان آغاز ثبت آمار از سه دهه پیش به‌همراه داشته و باعث خاموشی خبری در منطقه مورد درگیری شده است. سازمان دیده‌بان خبرنگاران شهادت ده‌ها خبرنگار را از زمان آغاز تجاوزهای اسراییل از ۷ اكتبر ثبت كرده است. این سازمان درخواستی فوری از اسراییل و متحدان غربی آن مطرح كرده تا قوانین درگیری مستقر شده از سوی نظامیان این رژیم را اصلاح كنند تا استفاده از نیروی مرگبار علیه روزنامه‌نگاران دارای نشان مطبوعاتی ممنوع شود.
به‌گفته هماهنگ‌كننده این كمیته برای خاورمیانه و شمال آفریقا، افزایش تعداد كشته‌شدگان رسانه‌ای همراه با قطع پی‌درپی شبكه‌های اینترنتی و تلفنی و تشدید محدودیت رسانه‌ای، عملا یك خاموشی اطلاعاتی را در غزه، تحمیل كرده است. او تاكید دارد این مقام كمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، تاكید كرد كه این به معنای كمبود اطلاعات برای جمعیتی است كه از دانستن اینكه از كجا غذا، سوخت و آب سالم تهیه كنند، ناامید هستند. ارتش اسراییل از پذیرفتن هرگونه مسوولیتی در قتل‌ها خودداری كرده و به سازمان‌های رسانه‌ای بین‌المللی گفته است كه نمی‌توانند امنیت رسانه‌ها یا كارمندان آنها را تضمین كنند. این كمیته با آغاز درگیری‌ها در غزه در ابتدای حوادث غزه تاكید كرده بود ارتش اسراییل باید قوانین درگیری خود را تغییر دهد تا از استفاده از نیرو‌های مرگبار علیه روزنامه‌نگاران و سازمان‌های رسانه‌ای جلوگیری كند.
 روزنامه‌نگاران فلسطینی كشته و مجروح شده یا به سادگی از انجام كار خود بازمانده‌اند و از قربانیان جنگ اسراییل علیه غزه هستند. انجمن روزنامه‌نگاران فلسطین اعلام كرده دست‌كم دو روزنامه‎نگار فلسطینی هنوز مفقود هستند. این ارقام شامل تأثیرگذاران رسانه‌های اجتماعی و داوطلبان رسانه‌ای نمی‌شود كه برخی از آنها نیز كشته شده‌اند. علاوه بر شهادت روزنامه‌نگاران فلسطینی، فهرستی از ۳۲ روزنامه‎نگار و كارمند رسانه‌ای كه از سوی نظامیان صهیونیست در كرانه باختری طی ماه گذشته دستگیر شده‌اند، ذكر شده است. حملات هوایی و توپخانه‌ای اسراییل دست‌كم ۱۱۷ دفتر مطبوعاتی را به‎طور كامل یا جزیی تخریب كرده و بیش از ۲۴ ایستگاه رادیویی نوار غزه به‌دلیل حملات مكرر اسراییل و كمبود سوخت دچار اختلال شده‌اند.

 

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.