قطعنامه‌ای در محكومیت تمجید از نئونازیسم و...

قطعنامه‌ای در محكومیت تمجید از نئونازیسم و...

در مورد نئونازیسم در اروپای شرقی، به‌ویژه در اوكراین، با شروع درگیری روسیه و اوكراین به اوج خود رسیده است.

دنیای قلم -محمود فاضلی: مجمع عمومی سازمان ملل با وجود مخالفت بسیاری از كشورهای غربی از جمله امریكا، بریتانیا و كانادا قطعنامه‌ای را در محكومیت تمجید از نئونازیسم، نژادپرستی، بیگانه‌پرستی و سایر اشكال نفرت به تصویب رساند.قطعنامه‌ای كه «تداوم و تجدید حیات نئونازیسم، نئوفاشیسم و ایدئولوژی‌های خشونت‌آمیز ناسیونالیستی مبتنی بر تعصب نژادی و ملی» را محكوم می‌كند. این قطعنامه با ۱۱۱ رای موافق در برابر ۵۰ رای مخالف و ۱۴ رای ممتنع در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید. این سند بدون اشاره به هیچ كشوری، «نگرانی عمیق» خود را در مورد تجلیل از شخصیت‌ها و جنبش‌های نازی، از جمله اعضای سابق اس‌اس و سایر واحدهایی كه در طول جنگ جهانی دوم علیه ائتلاف ضد هیتلر جنگیدند، بیان می‌كند.

لیزا كارتی، نماینده امریكا در شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، استدلال كرد كه قطعنامه حمایت شده توسط روسیه و 35 كشور دیگر «یك تلاش جدی برای مبارزه با نازیسم» نیست، بلكه «تلاش آشكار روسیه برای پیشبرد اهداف ژئوپلیتیكی خود است.» او مدعی شد: «اكنون كه روسیه از اتهامات واهی نازیسم برای توجیه جنگ تجاوزكارانه خود علیه اوكراین استفاده می‌كند، این موضوع بسیار آشكارتر است.»
مسكو بارها توجه را به جشن‌های باز‌كهنه‌سربازان اس‌اس و اعضای سازمان ملی‌گرایان اوكراینی (oun) كه اعضای آن با آلمان نازی همكاری می‌كردند، در اوكراین امروزی جلب كرده است. گریگوری لوكیانتسف، دیپلمات روس در سخنرانی خود در سازمان ملل تاكید كرد: «راهپیمایی نئونازی‌ها و راهپیمایی‌های مشعل به احترام كسانی كه فعالانه با نازی‌ها همكاری كرده و در جنایات آنها شریك بودند، در خیابان‌های شهرهای مركز اروپا برگزار می‌شود. اوكراین یكی از كشورهایی بود كه به این قطعنامه رای منفی داد».


این قطعنامه معمولا از سوی بسیاری از كشورهای غربی مورد حمله قرار گیرد و به آن رای منفی می‌دهند. سال گذشته نیز امریكا، اوكراین، آلمان، ایتالیا، اتریش، مجارستان و سایر كشورهای اتحادیه اروپا نیز به آن رای منفی داده بودند. از سال ۲۰۱۴، تنها امریكا و اوكراین به‌طور مرتب به این قطعنامه رای منفی داده‌اند، در حالی كه كشورهای اتحادیه اروپا و ناتو و همچنین برخی از كشورهای دیگر به این قطعنامه رأی ممتنع داده‌اند. كشورهای غربی مدعی‌اند روسیه با این قطعنامه تلاش دارد كه اقدام نظامی خود در اوكراین را به بهانه مبارزه با نازیسم توجیه كند. امریكا معمولا مسكو را متهم می‌كند كه می‌خواهد از این قطعنامه برای ترویج «روایت‌های اطلاعات نادرست» درباره نئونازیسم در كشورهای بالتیك و اوكراین استفاده كند.
طی سال‌های گذشته پس از تصویب قطعنامه، دولت‌های غربی مكرراً پیشنهاد كرده‌اند كه در متن پیش‌نویس قطعنامه متنی را وارد كنند كه ادعا می‌شود «آلمان هیتلری و اتحاد جماهیر شوروی مسوولیت برابر برای آغاز جنگ جهانی دوم» داشته‌اند، گنجانده شود. آنها همچنین می‌خواستند تزهای مربوط به «دو رژیم تمامیت خواه» را در سند وارد كنند و اینكه همكاران نازیسم نباید محكوم شوند زیرا آنها به اصطلاح «قهرمانان ملی»هستند! چنین درخواست‌هایی از سوی روسیه غیرقابل قبول اعلام می‌شود و روس‌ها آن را جعل تاریخ می‌دانند.


در مورد نئونازیسم در اروپای شرقی، به‌ویژه در اوكراین، با شروع درگیری روسیه و اوكراین به اوج خود رسیده است. هیچ تفاوتی در ماهیت بین نازیسم و نئونازیسم وجود ندارد و تنها تفاوت زمانی آن است. ویژگی‌های اساسی نازیسم تمامیت‌خواهی، نژادپرستی و جنگ‌طلبی است. در پس‌زمینه افزایش احساسات ضدِ روسیه در اوكراین، نیروهای راست افراطی در اوكراین شروع به حمایت از جنایات ملی‌گرایان افراطی و سركوب وضعیت زبان روسی كردند. روسیه و غرب به‌شدت بر سر تعریف نئونازیسم اختلاف‌نظر دارند. در زمینه درگیری روسیه و اوكراین، مسكو همه پدیده‌های ضدِ روسیه را به عنوان نئونازیسم نسبت می‌دهد و خاطرنشان می‌كند كه برای تعریف نئونازیسم، بهتر است از پوپولیسم ضدِ جهانی‌سازی در شرق اروپا، استفاده شود.
تحت حمایت به اصطلاح آزادی، دموكراسی و حقوق بشر غرب، احزاب سیاسی با گرایشات نئونازیستی در سیاست درغرب فعالند. در سال‌های اخیر، اقتصاد اروپا با مشكلاتی روبه‌رو بوده، بیكاری افزایش یافته و ركود توسعه در برخی كشورها باعث تشدید نارضایتی‌های طولانی مدت شده است.در مواجهه با هجوم تعداد زیادی از پناهجویان، درگیری‌های اجتماعی داخلی در اروپا نیز تشدید شده است. رسانه‌های اروپایی نیز نقش مهمی‌ در ظهور نئونازیسم و نژادپرستی دارند. برخی از نخبگان و مردم اروپا در واقع هر روز بیشتر با نئونازیسم مدارا می‌كنند و حتی خوشحال می‌شوند كه ببینند نئونازیسم برای دستیابی به منافع خود مرتكب خشونت می‌شود. 

 

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.