غزه و جای خالی فتحی شقاقی
دكتر فتحی شقاقی در سال ۱۹۵۱ در شهر غزه به دنیا آمد و تحصیلات خود را در رشته ریاضیات در دانشگاه «بیرزیت» انجام داد
دنیای قلم - محمود فاضلی: شهید دكتر فتحی شقاقی مومنی شجاع و متفكری مخلص، یكی از چهرههای درخشانی بود كه مبارزات اسلامی مردم فلسطین در دهه اخیر را پدید آورد و همه توان و امكان و جان عزیز خود را بر سر این جهاد مقدس گذاشت. طلوع خورشید اسلامی از افق مبارزات فلسطین كه به ملت مظلوم فلسطین جان تازهای بخشید، هنگامی آغاز شد كه مدعیان دروغین قضیه فلسطین، از بردن نام اسلام، بهشدت پرهیز میكردند و با جدا كردن قضیه فلسطین از اسلام، دانسته و ندانسته آرمان فلسطین را به محو و نابودی میكشاندند.
دكتر فتحی شقاقی در سال ۱۹۵۱ در شهر غزه به دنیا آمد و تحصیلات خود را در رشته ریاضیات در دانشگاه «بیرزیت» انجام داد و پس از آن رشته پزشكی را در مصر به پایان رساند. شهید شقاقی از دانشكده پزشكی دانشگاه (الزقازیق) فارغالتحصیل شد و مدت یكسال نیز در بیمارستان كفرصقیر در استان الشرقیه طبابت كرد و پس از آن با تاسیس سازمان جهاد اسلامی، از مصر خارج شد. در مدت اقامت و تحصیل در مصر دهها بحث و بررسی و مقاله و شعر به نامهای مستعار منتشر كرد كه معروفترین این نامها (عزالدین الفارس) است. او مقالاتش را در مجله المختار الاسلامی چاپ قاهره با این اسم امضا كرد. در سال 1978 با تاسیس هسته تشكیلات جهاد اسلامی فلسطین توسط جوانان مسلمان و غیور فلسطینی در دانشگاه الزقازیق و دیگر دانشگاههای مصر، زمینه اعلام موجودیت سازمان را فراهم آورد. در سال 1980 با تشكیل كادر سیاسی منظم سازمان جهاد اسلامی شكل گرفت و بعد از این، هستههای آن به قلب فلسطین انتقال یافت تا نقطه آغازین تشكیل سازمان در داخل فلسطین شود و همزمان به آموزش و تربیت كادرهای جدیدی برای جنبش و ساخت نیروهای نظامی اقدام كرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، او كتاب مشهور خود را به نام «خمینی راهحل و آلترناتیو اسلامی» نوشت. در سال ۱۹۸۱ از مصر به فلسطین بازگشت. در سال ۱۹۸۳ به مدت ۱۱ ماه در غزه زندانی شد و در سال ۱۹۸۶ نیز یك بار دیگر بهدلیل ارتباطش با فعالیتهای نظامی به چهار سال زندان قطعی و ۵ سال زندان تعلیقی محكوم شد.
شهید فتحی شقاقی ۲۱ مهر ماه ۱۳۷۲در جریان یكی از سفرهای خود به تهران میزگردی در محل اقامت خود، توافق ساف با صهیونیستها را زمینهسازی برای استیلای رژیم صهیونیستی بر منطقه دانست و گفت كه این سازش درها را به روی رژیم صهیونیستی باز كرد تا به اهداف سیاسی و نظامی و اقتصادی خود برسد. در این توافق هیچ امتیازی به فلسطینیها داده نشده است و در این قرارداد هیچ صحبتی از عقبنشینی نیست و مساله شهركهای یهودینشین و موضوع پناهندگان فلسطینی و اشغال قدس همچنان پا برجاست.
اسحاق رابین، نخستوزیر وقت اسراییل پس از انجام عملیات گروه حماس در ۲۵ ژانویه ۱۹۹۵ در منطقه «بیت لید» كه به كشته و مجروح شدن ۱۳۰ اسراییل منجر شد، دستور اعدام انقلابی فتحی شقاقی را صادر كرد. او سالها پیش از انجام این عملیات تحت نظر عوامل موساد بود. فتحی شقاقی شخصی امنیتی بود كه كمتر در اماكن عمومی ظاهر میشد و هیچ اطلاعاتی درباره خود یا برنامه كاریاش نمیداد و این كار را برای موساد سختتر میكرد. در نزدیكیهای زمان انجام عملیات ترور، موساد كه از سفر شقاقی به لیبی آگاه شده بود مسیرهای هوایی و زمینی كه یك شخص میتوانست در سوریه از آنها برای سفر به لیبی استفاده كند، مورد بررسی قرار داد.
عناصر موساد به مالت رفته و در فرودگاه مالت منتظر شقاقی شدند؛ اما شقاقی نه در پرواز اول، نه دوم و نه سوم حضور نداشت. هنگامی كه دیگر موساد نسبت به فرود شقاقی در مالت ناامید شده بود، صدای یكی از عوامل موساد از طریق بیسیم به گوش رسید كه میگفت: «یك لحظه صبر كنید كسی تنها در اینجا نشسته است.» این عضو موساد به فرد مورد نظر نزدیك شده و شقاقی را كه از كلاهگیس استفاده كرده بود، شناسایی كرد. شقاقی در آن زمان یك ساعت در مالت بود و بعد به لیبی سفر كرد بدون آنكه بداند تحت تعقیب است. 26 اكتبر 1995 هنگامی كه شقاقی پس از مشاركت در نشست لیبی به مالت بازگشت، موساد دریافت كه با گذرنامهای به نام «ابراهیم الشاویش» به لیبی رفته است. شقاقی هنگامی كه وارد لیبی شد، اتاقی را برای یك شب در هتلی كرایه كرد و ساعت 11 شب همان روز برای خرید از هتل خارج شد و به یك مركز تجاری رفت و از آنجا خرید كرد و از آنجا نیز برای خرید به مركز دیگری رفت و پس از بازگشت در حالی كه پیاده راه میرفت، متوجه موتور یاماهایی كه او را تعقیب میكرد، نشد. در همین هنگام، راننده موتور به شقاقی نزدیك شد و یكی دیگر از سرنشینان موتور با اسلحه صدا خفه كن چند تیر به سمت سر فتحی شقاقی شلیك و او را در 44 سالگی به شهادت رساندند.
پس از آنكه رژیم صهیونیستی مانع خاكسپاری فتحی شقاقی در زادگاه خود در غزه شد،تشییع پیكر شقاقی با حضور هزاران تن از اقشار مختلف مردم در اردوگاه «یرموك» در حومه دمشق برگزار شد. صدها تن از نمایندگان احزاب و گروههای فلسطینی و لبنانی در این مراسم حضور داشتند. اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در ترور فتحی شقاقی بازتاب گستردهای در مطبوعات جهان داشت. شهادت فتحی شقاقی موجی از اعتراض در میان ملتهای مسلمان به راه انداخت. مردم در كشورهای مختلف با برگزاری تظاهراتی ضمن محكوم كردن اقدام صهیونیستها در ترور یكی از فرماندهان مقاومت فلسطین بر ادامه راه او تاكید كردند.