کمبود ویتامین D در شدت سرگیجه چه تاثیری دارد؟
آیا بین کمبود ویتامین D و شدت سرگیجه ارتباطی وجود دارد؟ در این رابطه این مطلب را بخوانید.
دنیای قلم_ نتایج یک مطالعه روی افراد دچار «سرگیجه وضعیتی خوشخیم» نشان داد که بیمارانی که کمبود ویتامین d دارند، شدت سرگیجه بیشتری را تجربه میکنند. سرگیجه خوشخیم وضعیتی؛ شایعترین نوع سرگیجه است. این بیماران از حملههای کوتاه سرگیجهای در حین تغییرات سریع وضعیت سر شکایت میکنند. سرگیجه در این بیماران با چرخش سر به طرف گوش آغاز میشود و در فاصله زمانی 10 ثانیهای شدت میگیرد و پس از 10 تا 40 ثانیه بهرغم ماندن فرد در وضعیتی که سرگیجه ایجاد میشود، علائم غالبا کاهش پیدا میکند.
این علائم بهدلیل نقص عملکردی یکطرفه دستگاه دهلیزی گوش ایجاد میشود. فردی که به این نوع سرگیجه مبتلا است، معمولا دچار گیجی، منگی، تاریدید و حالت تهوع و استفراغ میشود. عوامل عود و تداوم حملات این نوع سرگیجه بهدرستی مشخص نیست؛ اما در بین فاکتورهای خطر بیماری، کمبود ویتامین d اهمیت زیادی دارد. با توجه به این موضوع پژوهشگران شنواییشناسی و گوش، حلقوبینی، با انجام مطالعهای، کمبود این ویتامین را در شدت سرگیجه بیماران مبتلا به سرگیجه خوشخیم وضعیتی، بررسی کردند.
برای انجام این مطالعه، در بازه زمانی اردیبهشت 1395 تا اردیبهشت 1396 بیمارانی که به کلینیک گوش، حلقوبینی و شنوایی بیمارستان روحانی بابل مراجعه کرده بودند، بررسی شدند. تمام بیمارانی که سابقه حمله سرگیجه خوشخیم وضعیتی را حداقل یکبار تا دوبار در مدت ششماه اخیر داشتند، برای ورود به مطالعه و بررسی میزان ویتامین d انتخاب شدند و شدت سرگیجه نیز در این بیماران مورد بررسی قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: آیا ویتامین «d» ابتلا به «m.s» را کاهش می دهد؟
اثر درمانی ویتامین d بر شدت سرگیجه

بررسیهای این مطالعه نشان داد که میزان ویتامین d یک عنصر کلیدی در بروز شدت علائم بیماران مبتلا به سرگیجه خوشخیم وضعیتی است و کمبود این ویتامین بهطور معناداری باعث تشدید وضعیت بیماران شده است. بهگفته محققان این مطالعه؛ اثر درمانی اصلاح ویتامین d بر سرگیجه دقیقا مشخص نشده است، اما ممکن است از طریق تاثیر مستقیم ویتامین d بر ریسک فاکتورهای سرگیجه خوشخیم وضعیتی یا از طریق غیرمستقیم از طریق تقویت قدرت عضلاتی و تاثیر بر بیماریها همراه باشد.
این پژوهشگران میگویند: یافتههای این مطالعه اطلاعات جدیدی در مورد اثر درمانی ویتامین d بر شدت سرگیجه بیماران مبتلا به سرگیجه خوشخیم وضعیتی میافزاید. با توجه به یافتههای این مطالعه، در مناطقی که کمبود ویتامین d شایع است، اندازهگیری و اصلاح سطح این ویتامین در بیماران مبتلا به سرگیجه خوشخیم وضعیتی ضروری بهنظر میرسد.
در انجام این مطالعه محبوبه شیخزاده و محسن منادی؛ پژوهشگران گروه شنواییشناسی دانشگاه علوم پزشکی بابل، یونس لطفی از گروه شنواییشناسی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران، عبدا... موسوی؛ پژوهشگر گروه گوش،حلقوبینی دانشگاه علوم پزشکی ایران و عنایتا.... بخشی؛ از گروه آمار زیستی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی دانشگاه تهران، مشارکت داشتند. یافتههای این مطالعه، بهمنماه سالجاری بهصورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی تاثیر ویتامین d بر شدت نیستاگموس تورشنال در بیماران مبتلا به سرگیجه وضعیتی خوشخیم» در مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، منتشر شده است.
منبع: ایسنا