خواص و مضرات فلفل

خواص و مضرات فلفل

26 دی روز جهانی غذاهای تند و پرادویه است به این بهانه با فلفل و فواید و مضراتش آشنا شدیم

دنیای قلم -16 ژانویه برابر با 26 دی ماه، تندترین روز سال در تقویم است که به عنوان روز جهانی غذاهای پرادویه و تند نام گذاری شده است. این روز جهانی به دستور پخت‌ غذاهایی برمی‌گردد که بیش از شش هزار سال قدمت دارند. مردم در گذشته اعتقاد داشتند که مصرف غذاهای تند و پرادویه سبب طولانی شدن عمر می‌شود. همچنین مردم سرزمین‌هایی با شرایط آب و هوایی گرم بیشتر غذاهای تند مصرف می‌کردند و مصرف این غذاها را برای سلامتی مفید می‌دانستند. به همین دلیل فرهنگ مصرف چنین غذاهایی را نسل به نسل منتقل می‌کردند. جالب است بدانید که در دوران امپراتوری رم باستان فلفل به قیمت طلا مبادله می‌شده است. امروزه ساکنان کشورهای هند، پاکستان، مکزیک، چین، کره، جامائیکا و... به عنوان دارنده تندترین غذاها با ادویه زیاد معروف هستند. در کشور خودمان هم غذاهای خطه جنوب بیشتر از سایر خوراکی‌های ایرانی تند و تیز است.


 تاریخچه و فلسفه تندی‌خوری


علاوه بر طعمی که ادویه‌های تند به غذا می‌دهد، تفکراتی وجود دارد که می‌گوید ادویه تند باعث کشته شدن باکتری در غذا می‌شود. فرهنگ‌های باستانی اعتقاد داشتند در سرزمین‌های با آب و هوای گرم، غذاهای تند نسبت به غذاهای معمولی برای سلامتی مناسب‌تر است. آن‌ها حتی به این نتیجه رسیدند که نسبت به پیشینیان خود عمر طولانی‌تری دارند و فرهنگ مصرف غذای تند را به فرزندان خود آموزش می‌دادند. گفته می‌شود پیشینه روز غذاهای تند به زمان کریستوفر کلمب باز می‌گردد، زمانی که به دلیل مصرف فلفل دچار مشکل در گویش شده و قرار بود سفر اکتشافی‌شان به آمریکا شروع شود. پس از آن غذاهای تند و فلفلی در فرهنگ‌های مختلف گسترش پیدا کرد و البته توسط اهالی انگلستان در جهان معرفی شد.


 فواید غذاهای تند


کپسایسین ماده اصلی موجود در فلفل است و با این که طبیعت گرمی دارد، باعث کاهش دمای بدن و خنک شدن آن می‌شود. به همین دلیل در مناطق گرم حاره‌ای طرفداران زیادی دارد. تندی غذا به کشتن باکتری‌ها کمک می‌کند. ادویه‌های دیگری مثل زردچوبه یا زیره سبز   مانند فلفل دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی هستند. یعنی می‌توانند با هرگونه باکتری مضر در بدن و همچنین با التهابات بدن مبارزه کنند. ادویه‌های دیگری مثل زنجبیل و سیر هم در کشورهای زیادی در کنار فلفل برای درمان سردرد، اختلالات خودایمنی و آرتروز استفاده می‌شوند. کپسایسین می‌تواند گیرنده‌های سلول‌های پوششی روده را فعال کند که این امر منجر به کاهش خطر ابتلا به تومورها می‌شود. کپسایسین یکی از مواد اصلی در کنترل دردهای بدنی است. میزان غذای تند مصرفی با مقدار کلسترول خون رابطه معکوس دارد، بنابراین خطر ابتلا به حملات قلبی در افرادی که مصرف‌کننده غذاهای تند هستند، کاهش پیدا می‌کند. غذای تند متابولیسم بدن را بالا برده، اشتهای افراد را کاهش داده و بهره‌وری را هنگام استراحت افزایش خواهد داد.


 مضرات غذای تند


از دیگرسو این غذاها مضراتی هم دارند، به خصوص  برای آن‌هایی که در خوردن غذای تند افراط می‌کنند و البته ساختار بدن‌شان برای تحمل تندی مناسب نیست. کپسایسین می‌تواند به‌عنوان یک ماده محرک قوی، به جدار داخلی معده آسیب برساند و باعث بروز ورم معده، زخم معده و بیماری‌های روده شود. غذاهای تند و پرادویه آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به قوه چشایی شما وارد می‌کنند و مانع از این می‌شوند که مزه غذاها را حس کنید. خوردن غذاهای تند باعث سوزش و ناراحتی دستگاه گوارش می‌شوند که همین موضوع باعث حرکت سریع مواد غذایی  درون روده‌ها شده و حالتی شبیه به ضدیبوست و ملین را به وجود می‌آورند. بسیاری از غذاهای تند باعث تحریک و خارش شدید پوستی می‌شوند. ادویه‌ها باعث مزه‌دار شدن غذاها می‌شوند و غذاها را خوشمزه می‌کنند اما درنهایت شما با یک‌زبان سوخته و احساس سوزش دردهان یا حتی بدتر از آن مواجه خواهید شد. غذای تند و پرادویه باعث سوزش سر دل و ریفلاکس اسید معده نیز می‌شوند به این دلیل که ادویه‌ها سرشار از خواص محرکی هستند که آثار جانبی ناخواسته‌ای را به وجود می‌آورند. مهم است بدانیم کم کردن وزن اضافی با مصرف فلفل قرمز به این معنا نیست که مقدار زیادی مواد غذایی تند بخوریم. میانه‌روی و اعتدال در خوردن مواد غذایی که حرارت بدن‌تان را بالا می‌برد، باعث افزایش متابولیسم بدن و درنتیجه منجر به کاهش وزن می‌شود.

 

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.