آیا مسئله ریاست جمهوری زنان حل خواهد شد؟

آیا مسئله ریاست جمهوری زنان حل خواهد شد؟

آیا زنان میتوانند کاندیدای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ شوند؟ این مشکل قدیمی حل خواهد شد؟ اینجا را بخوانید.

دنیای قلم-  «یک خانم، رئیس‌جمهور ایران شد» خبری که زنان سال‌هاست در انتظار تحقق آن هستند اما تاکنون خبرها چنین بود:«کاندیدای زن ردصلاحیت شد»،«کاندیدای خانم از شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری انصراف داد» و... اما ظاهرا در انتخابات 1400 از این خبرها نیست و شورای نگهبان بارها تصریح کرده است که ثبت‌نام زنان برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری مانعی ندارد. با این حال زنان دچار تردید هستند و معتقدند زن بودن دلیل ردصلاحیت آنها نیست بلکه نداشتن سابقه مدیریت کلان و موضوعات اینچنینی به عنوان دلایل ردصلاحیت اعلام و مانع حضورشان در مرحله رقابت می‌شود. مانند 22 شهریور که سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره ریاست‌جمهوری خانم‌ها گفت: دقیقا مساله ممنوعیت‌های قانونی نیست و پای مسائل فرهنگی در میان است. شاید در دوره‌ای ریاست‌جمهوری خانم‌ها هم اتفاق بیفتد. 19مهر هم سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا زنان می‌توانند برای انتخابات ریاست‌جمهوری آینده نامزد شوند؟ گفت: ثبت‌نام بلامانع است و بحث‌های دیگرش باید به‌تدریج حل شود. عباسعلی کدخدایی افزود: قانون موجود انتخابات ریاست‌جمهوری شرایط چندگانگی را برای داوطلبان گذاشته اما مجلس در حال تلاش برای تغییر شرایط از کمی به کیفی است.» وی افزود: هیچ زمان کاندیدایی را به دلیل زن بودن رد صلاحیت نکرده‌ایم.

 

تمام بار ثبت‌نام خانم‌ها را بر دوش شورای نگهبان نیندازید

اخیرا نیز سخنگوی شورای نگهبان اظهار داشته است: برخی معتقدند بانوان نمی‌توانند در مدیریت کلان حضور داشته باشند و برخی می‌گویند اشکالی وجود ندارد و فرقی نمی‌کند. این بحث فقهی - حقوقی است که در کشور ما هنوز استمرار دارد و چیزی نیست که من به‌راحتی با یک مصاحبه بگویم این مساله در ماهیت رفع شده یا خیر. درحال حاضر آنچه وجود دارد این است که مانعی برای ثبت‌نام خانم‌ها وجود ندارد اما ماهیت بحث فراتر از اینهاست. تعداد خانم‌هایی که برای مجلس یازدهم تایید شدند و تایید نشدند چه میزان بود و از آن تعداد که تایید شدند چند نفر رای آوردند؟ کمتر از 19 نفر هستند ولی تعدادی که ما در شورای نگهبان تایید کردیم زیادتر بود. چرا آنها رای نیاوردند؟ عباسعلی کدخدایی ادامه داد: نباید تمام بار ثبت‌نام خانم‌ها برای ریاست‌جمهوری را بر دوش شورای نگهبان بگذاریم. در آمریکا در دوره‌ای که خانم کلینتون حضور داشت، رای نیاورد. در انتخابات آمریکا تاکنون هیچ خانمی رئیس‌جمهور نشده است، البته در خیلی از کشورها چنین نبوده است، لذا یک بخش هم مقوله فرهنگی است که باید به آن توجه کرد. وی افزود: ممکن است مساله انتخاب زنان برای ریاست‌جمهوری در دوره‌های آینده از لحاظ فرهنگی، فقهی و ... حل شود؛ مثالی هم که بیان می‌کنم بحث خانم دستجردی در دولت احمدی‌نژاد است. تا همان زمان هم موضوع وزارت زنان همچنان محل بحث بود و در آن دوره با همه مباحث حل شد. مشکلاتی وجود داشت و در نهایت پذیرفته شد. الان نمی‌توانید در بحث وزارت زنان به عقب برگردید و بگویید خانم‌ها نمی‌توانند وزیر شوند. در انتخابات ریاست‌جمهوری هم حضور بانوان به‌عنوان نامزد ریاست‌جمهوری در ادوار آینده ممکن است حل شود، با حل مباحث فقهی، با حل مسائل فرهنگی و ...

 

بیشتر بخوانید: آیا زنان به پاستور راه پیدا خواهند کرد؟

 

زنان به وعده ها خوشبین نیستند

اما زنان چندان به وعده‌ها خوشبین نیستند؛ به عنوان نمونه الهام امین‌زاده معاون حقوقی رئیس‌جمهور گفت: به نظر می‌رسد مطرح شدن کاندیداتوری زنان در انتخابات ریاست‌جمهوری برای بیشتر شدن رقابت‌های سیاسی است؛ به انتخابات ریاست‌جمهوری نگاه جنسیتی داریم اما اگر در این باره شایسته‌سالاری مدنظر قرار گیرد، باید گفت یکی از مهم‌ترین نیازهای امروز کشور ما همین موضوع است. وی تصریح کرد: به دور از نگاه جنسیتی و سیاسی، اگر بخواهیم ارزیابی کنیم در حال حاضر از منظر شایسته‌سالاری، فردی باید کاندیدا شود که متعهد، عملگرا، باتجربه، برخوردار از علم و دانش و در نتیجه مردمی باشد اگر این معیارها، برای کاندیداها تعیین شود و بحث جنسیت چه زن و چه مرد نیز در این میان، مطرح نباشد آن زمان می‌توانیم بپذیریم که چنین فردی به عنوان رئیس‌جمهور روی کار آید و اداره کشور را برعهده بگیرد.

 

منبع: آرمان ملی

 

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.