آیا گرم کردن دوباره برنج آن را فاسد میکند
چند بار میتوان برنج پخته شده را دوباره گرم کرد؟
دنیای قلم -برنج از مواد پایه در آشپزی ایرانی است و اغلب اوقات در سفره غذای ما حاضر است. اگرچه نحوه پخت آن ممکن است در مناطق مختلف تفاوتهایی داشته باشد، چه به صورت کته و چه آبکششده، اگر از وعده غذایی که برای آن تهیه شده است اضافهتر باشد، گرم کردن دوبارهاش به توجه و دقت نیاز دارد تا سلامت ما را به خطر نیندازد. اما چه بایدها و نبایدهایی درباره برنج پختهشده مطرح است؟
برنج میتواند باعث مسمومیت شود؟
نشریه «گاردین» با بررسی نحوه پخت و شیوه نگهداری، سراغ کارشناسان رفت تا نظر آنها را جویا شود. برخی معتقدند که خوردن برنج پختهشده پس از مدتی ماندن، خطرناک است؛ مگر اینکه بلافاصله سرد شده باشد. اما کسانی نیز با تکیه به مصونیت ظاهری، این هشدارها را نادیده میگیرند و مشکلی هم ندارند. آیا برنج دوباره گرمشده میتواند باعث مسمومیت غذایی شود؟ پاسخ کوتاه به این پرسش مثبت است. البته معمولا شیوه گرم کردن مجدد نیست که مشکلساز است، بلکه شیوههای بد نگهداری را باید مقصر دانست. چنان که هارولد مک گی، کارشناس خبره مواد غذایی، در کتاب خود درباره غذا و پختوپز اشاره میکند، «برنج خام تقریبا همیشه حامل هاگهای خفته باکتری باسیلوس سرئوس است که سموم قوی گوارشی تولید میکند» و میتواند باعث مشکل شود؛ هرچند، خوشبختانه در مقایسه با سایر انواع مسمومیت غذایی عوارض نسبتا خفیفی دارد. این هاگها حتی میتوانند در فرایند پخت هم زنده بمانند. بنابراین، هر چه برنج پس از پخت مدت طولانیتری در دمای اتاق نگهداری شود، احتمال رشد باکتریها در آن افزایش مییابد.
چطور برنج اضافه را نگهداری کنیم؟
مکگی توصیه میکند که برای جلوگیری از رشد باکتریها، برنج پختهشده را تا چهار ساعت پس از پخت سرد کنید. البته سرویس سلامت عمومی بریتانیا (nhs) احتیاط بیشتری به خرج میدهد و میگوید باید هرچه سریعتر آن را خنک کنید و ظرف یک ساعت پس از پخت، در یخچال قرار دهید. در حالت ایدهآل، برنج را بلافاصله پس از پخت صرف کنید. اگر آن را برای وعده دیگری آماده کردهاید، حتما در اسرع وقت خنک کنید و در یخچال بگذارید. برنج پختهشده را بیش از یک روز در یخچال نگه ندارید و هیچگاه آن را بیش از یک بار گرم نکنید. تمام آنچه گفته شد، درباره بسیاری از غذاهای مشابه، از برنج تفتداده شده آسیای شرقی گرفته تا پلو دمکرده یا کته، صدق میکند.
نشانههای مسمومیت غذایی ناشی از برنج پخته
اگر برنج پختهشدهای که صرف میکنید حاوی باکتری باسیلوس سرئوس باشد، ممکن است بین ۳۰ دقیقه تا شش ساعت پس از صرف غذا احساس تهوع کنید، یا شش تا ۱۵ ساعت پس از آن به اسهال دچار شوید. این عوارض نسبتا خفیف است و معمولا حدود ۲۴ ساعت طول می کشد. در صورت ادامه عوارض و نشانههای مسمومیت احتمالی، به پزشک مراجعه کنید.