اشتباهات تغذیه ای که نباید انجام دهید
تغذیه موضوع پیچیدهای است که نکات ظریفی دارد و هیچ کس بهجز کارشناسان نمیتواند باورهای عمومی در این زمینه را راستی آزمایی کند
دنیای قلم -این روزها به نظر میرسد اغلب مردم درباره نحوه غذا خوردن، بهترین رژیم غذایی یا اینکه چه چیز سالم یا ناسالم است، عقاید سفتوسختی دارند؛ در حالی که واقعیت این است که تغذیه موضوعی پیچیده و پر از نکات ظریف و دقیق است؛ چنانکه یک رژیم غذایی خاصی ممکن است برای برخی موثر باشد و برای عدهای دیگر بیفایده. با این حال کارشناسان با این نظر موافقاند که درباره تغذیه روایتها و باورهای غلطی وجود دارد. «یاهولایف» برای رفع این سردرگمی، سراغ چند متخصص تغذیه رفته است که در ادامه نظرشان را مرور میکنیم.
1 مواد غذایی کمچربی و کمکالری سالمترند
آلیسا پاچکو، متخصص تغذیه، در این زمینه میگوید: «انتخاب غذاهای کمکالری معمولا با احساس گرسنه ماندن یا سیر نشدن همراه است و در نهایت موجب پرخوری میشود.» علاوه بر این، کالری کافی مصرف نکردن در درازمدت نتیجه معکوس دارد و سوختوساز بدن را کاهش میدهد. ناگفته نماند که مواد غذایی پرکالری مانند آجیل، آووکادو و روغنها سرشار از مواد مغذی مفید برای سلامتاند. کارشناسان به جای تمرکز بر مصرف غذاهای کمکالری و کمچرب، مصرف کالری و چربی به میزان کافی و توصیهشده از طریق غذاهای معمولی را توصیه میکنند تا هم سلامت بدن تامین شود و هم حس رضایت از صرف غذا از بین نرود.
2شکر خوراکیهای شیرین، سالمتر از شکر داخل شکرپاش است
با آنکه عسل و شربت افرا خواص آنتیاکسیدانی، ضد میکروبی و ضد التهابی دارند، لزوما سالمتر از شکر معمولی نیستند. پاچکو میگوید: «بدن شما در پایان روز همه غذاها را هضم میکند و همه اینها را هم در گروه قندها قرار میدهد. نکته مهم این است که مصرف بیش از حد قندــ فرقی نمیکند طبیعی باشد یا مصنوعیــ خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبیعروقی، سرطان، اختلالات متابولیکی، افسردگی و اختلالات شناختی را در پی خواهد داشت.»
3نمک دریا از نمک معمولی سالمتر است
این هم مشابه قندهاست. نمک دریا و نمک هیمالیا هم در نهایت نمک به شمار میروند و مثل نمک معمولی ۴۰ درصد سدیم دارند. تنها تفاوت این است که نمک دریا کمتر فراوری شده و از همین رو حاوی مقدار کمتری مواد معدنی مانند منیزیم، کلسیم و پتاسیم است. در حالی که نمک معمولی به منظور حذف ناخالصیها، بیشتر فراوری و معمولا برای سلامت تیروئید با ید غنی میشود. پیشنهاد کارشناسان برای رعایت یک رژیم غذایی سالم، مصرف کمتر نمک است. میزان نمک توصیهشده در حالت ایدهآل نزدیک به یک هزار و ۵۰۰ میلیگرم یا کمتر در روز است.
4 تخممرغ مضر است و کلسترول شما را بالا میبرد
گزارشهای مختلف طی سالها باعث شدند مردم از مصرف تخم مرغ به دلیل کلسترول بالای آن اجتناب کنند.
اما دستورالعمل ژیمغذایی ۲۰۲۰ــ۲۰۱۵ محدودیت برای مصرف روزانه ۳۰۰ میلیگرم کلسترول را حذف کرد، زیرا پژوهشهای بیشتر مشخص کرد این چربی اشباعشده است که خطر بیماریهای قلبی را افزایش میهد نه کلسترول موجود در مواد غذایی روزانه. بر همین اساس، در یک برنامه غذایی سالم برای قلب، مصرف شش تا ۱۲ عدد تخممرغ در هفته کاملا بیخطر است.
5 بعد از ساعت ۱۸ غذا نخورید
کیتی شیملپفنینگ، بنیانگذار مرکز «بخور، شنا کن، ببر»، به یاهو لایف میگوید: «بدن شما ساعت داخلی ندارد که به سلولهای شما خبر دهد ساعت ۶ بعدازظهر شد؛ زمان ذخیره غذا برای افزایش وزن است!» انرژی انرژی است و فرقی نمیکند چه زمان آن را دریافت کنید. او خاطرنشان میکند: «برای کسانی که دیروقت ورزش میکنند، صرف میانوعده بعد از تمرین برای احیا و رشد عضلات کلیدی است. همچنین افرادی که شبها کار میکنند، وقتی بیدارند، باید غذا بخورند.» پژوهشهای بسیار حاکی از آن است که دیر غذا خوردن لزوما موجب افزایش وزن نمیشود بلکه این خوردن مقدار زیادی غذا هنگام عصر است که افزایش وزن به دنبال خواهد داشت. نوع غذایی که میخورید هم مهم است و قطعا انتخاب میوههای تازه، سبزی و غلات کامل با انتخاب شیرینی و آبنبات فرق میکند. با این حال با توجه به آنکه غذا خوردن در ساعات نزدیک به زمان خواب بر هضم، خواب و همچنین رفلاکس معده تاثیر میگذارد، بهتر است آخرین وعده غذایی یا میانوعده را دو تا سه ساعت قبل از خواب میل کنید.