نسل‌كشی اسراییل و مشروعیت از‌دست‌رفته امریكا

نسل‌كشی اسراییل و مشروعیت از‌دست‌رفته امریكا

اگرچه بدون شك این تلاش انسان‌دوستانه و با ریسك بالای آفریقای جنوبی، لابی صهیونیستی در دنیا، رسانه‌های‌شان و حامیان این رژیم درصدد تخریب وجهه ضد آپارتاید این كشور فعال خواهند شد، اما جنایات اسراییل در غزه دنیا را در لبه یك گسترش جنگ منطقه‌ای قرار داده است

دنیای قلم - نصرت‌الله تاجیك: اقدام متهورانه، موثر و به موقع آفریقای جنوبی در متهم كردن اسراییل به نسل‌كشی در دیوان بین‌المللی دادگستری عملی وجیه، كارآمد و درخور تحسین برای استفاده از ظرفیت‌های بین‌المللی است. این اقدام نه تنها كمك به معنا بخشیدن به انسانیت، توجه به مظلومیت و خون به ناحق ریخته شده مردم، زنان و كودكان بی‌گناه و بی‌پناه غزه است، بلكه سطح مساله فلسطین و رنجی كه كشیده‌اند را در افكار عمومی زنده و ارتقا داده، اسراییل و فعالیت‌های جنایتكارانه‌اش را رسواتر كرده و نقش منفی و منفعلانه سران عرب كه می‌توانستند بانی چنین اقدامی شوند را به رخ جهانیان كشید! اگرچه بدون شك این تلاش انسان‌دوستانه و با ریسك بالای آفریقای جنوبی، لابی صهیونیستی در دنیا، رسانه‌های‌شان و حامیان این رژیم درصدد تخریب وجهه ضد آپارتاید این كشور فعال خواهند شد، اما جنایات اسراییل در غزه دنیا را در لبه یك گسترش جنگ منطقه‌ای قرار داده است كه تبعات جهانی دارد و لذا این اقدامات باعث بی‌ثباتی صلح و امنیت و آرامش جهانی شده است.


متاسفانه دولت دموكرات امریكا با چشم‌پوشی عمدی از اقدامات رژیم صهیونیستی كه در این دور از حملات به غزه مرتكب شده، چندین كنوانسیون را نقض كرده و دخالت‌های دولت امریكا در سازمان‌های بین‌المللی ذی‌ربط این كنوانسیون‌های بین‌المللی را بی‌خاصیت كرده است. نتانیاهو و سران ارتش صهیونیستی الان متهم نقض این كنوانسیون‌ها و از جمله نسل‌كشی هدفمند مردم غزه، پاكسازی قومی، تنبیه دسته‌جمعی مردم غزه، جنایت علیه بشریت، عدم تناسب عمل نظامی با اهداف جنگی، عدم جدا‌سازی نظامیان و غیر نظامیان در حملات ارتش اسراییل و جنایت جنگی در غزه هستند.
از سوی دیگر از منظر بین‌المللی حمایت بی‌قید و شرط امریكا از اقدامات رژیم صهیونیستی و گره زدن موجودیت و نه فقط امنیت این رژیم به امنیت ملی مردم امریكا اقداماتی غیر ضروری است و مسوولیت‌هایی را متوجه امریكا خواهد كرد و اقدامات جنایتكارانه این رژیم به پای امریكا نیز نوشته می‌شود. در این جنگ نابرابر اسراییل به جای نابودی حماس، درصدد نابود كردن غزه و مردمش است! امریكا نه تنها نهادهای حقوقی بین‌المللی بلكه ساختار بین‌المللی روابط بین اشغالگر و مردم تحت اشغال را به دلیل این چك سفید دادن به اسراییل از كار انداخته است و با سوءاستفاده از حق وتو در شورای امنیت این نهاد مهم بین‌المللی را كه مسوول صلح، ثبات و امنیت جهانی است در موضوعاتی كه به اقدامات اسراییل در سرزمین‌های اشغالی می‌پردازد از حیز انتفاع انداخته است و طبعا مسوول عواقب این جنگ اسراییل علیه مردم فلسطین و هر گونه فراگیر شدن آن و مخصوصا حمله اخیرش همراه انگلیس به یمن خواهد بود كه به جای درست كردن ابرو چشمش را نیز كور خواهد كرد! زیرا مشكل در غزه است و نه یمن! 


اینكه بلینكن وزیر خارجه امریكا این اقدام آفریقای جنوبی را پوچ بداند، نهایت اشتباه تیم سیاست خارجی بایدن است! این رویكرد امریكا به جنایات نتانیاهو، باعث افزایش تنش منطقه‌ای، تردید در مرجعیت امریكا و حذفش از منطقه می‌شود! تظاهرات در كرانه باختری علیه سفر بلینكن و جلسه پر تنش با محمود عباس موید سیاست غلط امریكا در منطقه و زیر سوال رفتن مرجعیت بین‌المللی‌اش شده است! در نظرسنجی دانشگاه اریحا كه زیرنظر یك موسسه معتبر آلمانی انجام شده است میزان رضایت از عملكرد بازیگران بین‌المللی در غزه امریكا فقط یك درصد رای دارد! بلینكن در سفر اخیرش به منطقه به جای جلوگیری از تداوم جنایات نتانیاهو دنبال به جان هم انداختن فلسطینی‌ها بود!
امروز اگر پنج بازیگر منصفانه عمل كنند یك اقناع عمومی و آرامش شكل می‌گیرد و بیش از این افكار عمومی دنیا در التهاب باقی نمی‌ماند: ۱- دیوان بین‌المللی دادگستری كه منصفانه و به دور از تاثیرات لابی صهیونیستی و حامیانش عمل كند. روند كاری دیوان طولانی و قدرت اجرایی ندارد و نهایتا در این‌گونه موارد آرایش به درب بسته شورای امنیت و وتوی امریكا یا حامیان اسراییل برخورد می‌كند! اسراییل هم سابقه عدم اجرای آرای سابق دیوان را در كارنامه خود دارد. اما جو جهانی ناشی از دستور موقت و حتی همین بررسی كنونی فی‌نفسه خودش فشار مضاعفی بر اسراییل و امریكاست تا زودتر به كشتار مردم غزه و جابه‌جایی وسیع آنها خاتمه دهند. ۲- آفریقای جنوبی كه اقدام انسانی و شایسته‌اش را قوی ادامه دهد. خوشبختانه وكلا و نمایندگانش با سخنان و دادخواست هشتاد و چهار صفحه‌‌ای خود خوب درخشیدند و به قصد و نیت اسراییل در نسل‌كشی كه عنصر اساسی در صدور رای دیوان است، پرداختند. ۳- افكار عمومی دنیا كه از این اقدام قوی حمایت كند تا موجب جلوگیری از گسترش جنگ در منطقه شود. جلب افكار عمومی همراه با بهره‌برداری از ظرفیت‌های سازمان‌های بین‌المللی، استفاده بهینه از ظرفیت‌های حقوق بین‌الملل و كسب و حفظ اعتبار در صحنه بین‌المللی اهرم‌های موثر و قدرتمندی هستند و نباید مغفول واقع شوند. ۴- گروه‌های مقاومت كه تلاش كنند با ارسال پیام واضح به دنیا كه نه تنها به دنبال گسترش جنگ و به هم ریختن منطقه نیستند، بلكه به دنبال احقاق حق برای كمك به ثبات و آرامش منطقه و جهان و مشخصا خواهان توقف جنایات اسراییل در غزه هستند. ۵ - رسانه‌ها كه آنقدر باید افكار عمومی را در حمایت از اقدام نسل‌كشی هدفمند، كشتار دسته‌جمعی و پاكسازی قومی اسراییل در غزه تهییج كنند كه هزینه فشار جانبی به قضات دادگاه و رای منفی زیاد شود. وجود همان جو قبلی و حضور مردمی كشورهای مختلف چنانچه شكل بگیرد و تقویت شود، كارساز خواهد بود و نخبگان و كنشگران سیاسی عدالت‌خواه هم كه نقش سازنده‌ای در ایجاد یك گفتمان غالب در این زمینه برای جلوگیری از گسترش جنگ دارند، همراه خود سازند. ان‌شاءالله!
دیپلمات بازنشسته و سفیر پیشین ایران در اردن

 

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.