کمبود آهن در بدن چه می کند

کمبود آهن در بدن چه می کند

کمبود آهن در بدن معمولا با خستگی بسیار زیاد، ضعف، تنگی نفس یا رنگ‌پریدگی پوست همراه است و بسیاری از خوراکی‌ها مانع از جذب آن در بدن می‌شوند

دنیای قلم -کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی بر سلامت بدن تاثیر منفی بسیاری دارد. کمبود آهن در بدن معمولا با خستگی بسیار زیاد، ضعف، تنگی نفس یا رنگ‌پریدگی پوست همراه است. مصرف مکمل‌های آهن با معده خالی، حداقل ۳۰ دقیقه قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا، روشی رایج است. به گزارش «وری‌ ول هلث»، ویتامین سی به جذب بهتر آهن در بدن کمک می‌کند و برخی مواد مانند پلی فنل‌ها نیز مانع جذب آهن می‌شوند. بنا بر تخمین‌ها، 1.2 میلیارد نفر در سراسر جهان به فقر آهن دچارند. اما چطور می‌شود جذب آهن در بدن را به حداکثر برسانیم؟


  علایم کمبود آهن


به گفته دکتر منکا گوپتا، پزشک متخصص، اگر کمبود آهن از طریق آزمایش خون تایید شده باشد و اگر فرد علایمی مانند خستگی، ضعف، تنگی نفس  و رنگ‌پریدگی داشته باشد، متخصصان کادر بهداشت و درمان مصرف مکمل‌های آهن را توصیه می‌کنند. به گفته گوپتا، زنانی که دچار کمبود آهن‌اند، به‌ویژه آن‌هایی که در سن باروری‌اند، علامت‌هایی مربوط به چرخه عادت ماهانه، مانند دوره‌های طولانی و دردناک و نامنظم قاعدگی  دارند. او همچنین افزود کسانی که به‌طور منظم ورزش می‌کنند، به‌ویژه ورزش‌های سنگین و استقامتی، به‌علت انتقال بیشتر گلبول‌های قرمز و افزایش نیاز به اکسیژن، لازم است که میزان آهن خون‌ را افزایش دهند. به گفته گوپتا، کمبود آهن باعث افزایش حساسیت به عفونت‌ می‌شود. 


  بهترین راه مصرف مکمل‌های آهن چیست؟


گوپتا در این‌باره توصیه می‌کند: «مکمل‌های آهن را با معده خالی مصرف کنید، زیرا بعضی مواد موجود در غلات کامل و محصولات لبنی، مانند فیتات‌ها و تانن‌ها، مانع جذب آهن می‌شوند.» همچنین، پلی فنول‌‌های موجود در چای سیاه و دمنوش‌ها، قهوه، حبوبات، غلات، میوه‌ها و سبزی‎ها، ممکن است مانع جذب آهن شوند. به توصیه گوپتا، مصرف مکمل آهن ۳۰ دقیقه قبل از صرف غذا یا دو ساعت بعد از صرف غذا بهترین راه برای افزایش جذب آهن در بدن است.


  برای افزایش جذب آهن چه کنیم؟


برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد که ویتامین سی می‌تواند جذب آهن «غیرهِم» را افزایش ‌دهد. آهن غیرهم نوعی آهن است که در غذاها و مکمل‌های گیاهی یافت می‌شود. به توصیه گوپتا، جذب آهن در بدن را می‌توان به‌طور طبیعی و به کمک مواد مغذی حاوی ویتامین سی مانند پرتقال و توت فرنگی و فلفل دلمه‌ای افزایش داد. ترکیب کردن غذاهای گیاهی غنی از آهن با منابع آهنِ هِم موجود در گوشت قرمز، مرغ و ماهی نیز جذب کلی آهن را بهینه می‌کند. غلات کامل و لبنیات را باید جدا از وعده‌های غذایی غنی از آهن مصرف کرد.


  عوارض مکمل‌های آهن 


گاهی، مکمل‌های آهن عوارض جانبی مانند درد شکم و حالت تهوع و یبوست دار د. اما، بنا بر پژوهش‌های انجام شده، مصرف دو روز یک بار مکمل آهن به‌جای مصرف روزانه می‌تواند این عوارض را کاهش دهد.
گوپتا می‌گوید: «مصرف بیش از حد آهن خطرناک است و مشکلات جدی برای سلامت، مانند مشکلات کبدی، به همراه خواهد داشت. بنابراین، پیش از مصرف آن، حتما با پزشک یا متخصص مشورت کنید.»

 

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.