با این روش به 100 سالگی می رسید
پژوهشگران سوئدی با بررسی نمونه خون 44 هزار نفر، نشانگرهای زیستی خون کسانی را که بیش از 100 سال عمر کردند بررسی کرده و به رازهای عمر طولانی دست یافتند
دنیای قلم - جستوجو برای دستیابی به اسرار عمر طولانی بهاندازه پیدایش بشر قدمت دارد. یافتههای پژوهشی جدید سرنخهایی میدهد که ما را بیش از پیش به تحقق این هدف نزدیک میکند، سرنخهایی که در خون ما پیدا میشود. به گزارش نشریه تلگراف، گروهی از پژوهشگران سوئدی یافتههای بررسی نمونه خون ۴۴ هزار فرد از سن ۶۴ سالگی در یک بازه زمانی ۳۵ ساله را منتشر کردند. آنها ۱۲ «نشانگر زیستی» خون کسانی که بیش از ۱۰۰ عمر کرده بودند و کسانی را که به ۱۰۰ سالگی نرسیده بودند مقایسه کردند. یافتههای این پژوهش نشان داد که احتمال رسیدن به صد سالگی با ۱۰ مورد از این ۱۲ نشانگر زیستی و بهویژه سه مورد مرتبط است. آنچه در ادامه میآید مواردی است که اگر رعایت کنیم، سلامت بیشتر و عمر طولانیتر خواهیم داشت.
۱ تعادل کلسترول
یافتههای این پژوهش نشان میدهد افرادی که پایینترین سطح کلسترول را داشتند، احتمال کمتری داشت به ۱۰۰ سالگی برسند. بنیاد قلب بریتانیا توصیه میکند چربی اشباعشده کمتری بخورید که در غذاهایی مانند گوشت فراوریشده، شیرینی، کره، خامه و روغن نارگیل یافت میشود. در عوض، سراغ غذاهایی بروید که چربی اشباعنشده بالایی دارند، مانند روغن زیتون، آجیل، آووکادو و ماهیهای چرب. برنامه غذایی با فیبر بالا متشکل از میوه، سبزیجات، غلات سبوسدار و حبوبات و... میتواند سطح کلسترول را کاهش دهد. مصرف دخانیات کلسترول کمچگالی یا «بد» را افزایش و کلسترول پرچگالی یا «خوب» را کاهش میدهد، بنابراین، ترک دخانیات ضروری است.
۲ قند خونتان را پایین بیاورید
بر اساس یافتههای این پژوهش، سطح پایین گلوکز در دهه ۶۰ سالگی در افزایش احتمال رسیدن به ۱۰۰ سالگی دخیل است. افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر حمله قلبی و سکته مغزی و آسیبدیدگی رگهای خونی اثرگذار بر عصبها، چشمها و کلیهها قرار دارند.
۳ سطح اسید اوریک را کاهش دهید
اسید اوریک با نقرس، بیماری دردناک مفصلی، مرتبط است. در این پژوهش مشخص شد افراد دارای پایینترین سطح اسید اوریک ۴ درصد احتمال داشت به ۱۰۰ سالگی برسند، در حالی که این رقم در افراد دارای بالاترین سطح اسید اوریک فقط ۱.۵ درصد بود. غذاهای حاوی پورین، از جمله پنیر، گوشت قرمز، صدف، بیکن و گوشتهایی مانند جگر میتواند سطح اسید اوریک را بالا ببرد.
۴ با افزایش سطح کراتینین مقابله کنید
کراتینین پسماند کرآتین است، مادهای شیمیایی که بدن میسازد و به عضلات انرژی میرساند. پژوهشها نشان میدهد که مصرف مقادیر زیاد پروتئین، بهویژه گوشت قرمز پخته، سطح کراتینین را افزایش میدهد. برعکس، افزایش مصرف فیبر با کاهش قابلتوجه میزان کراتینین ارتباط دارد. نوشیدن آب کافی و کاهش مصرف نمک نیز به پایین آوردن سطح کراتینین کمک میکند.
5 میزان آهن بدن را تقویت کنید
سطح مطلوب فریتین خون که میزان ذخیره آهن در بدن را نشان میدهد، برای عملکرد شناختی، سیستم ایمنی بدن و عملکرد کلی بدن حیاتی است. غذاهای گیاهی حاوی آهن مانند عدس، نخود، لوبیا، بادام زمینی، کلمپیچ، کشمش و غلات صبحانه غنیشده بیشتر مصرف کنیم. ویتامین c، ویتامین e و بتا کاروتن موجود در هویج، سیبزمینی شیرین، اسفناج، فلفل قرمز و پرتقال به جذب بیشتر آهن کمک میکند.
۶ سطح آنزیمهای کبدی را پایین بیاورید
یافتههای این پژوهش همچنین نشان داده است که سطح پایینتر آنزیمهای کبدی (پروتئینهایی که کبد میسازد) با رسیدن به ۱۰۰ سالگی ارتباط دارد. سطح پایینتر این آنزیمها معمولا نشاندهنده کبد سالم و سطح بالاتر نشاندهنده آسیبدیدگی یا بیماری کبد است. بهترین راه پایین نگه داشتن سطح آنزیم کبد سالمخواری، ورزش منظم است. پژوهشها ثابت کردهاند که نوشیدن یک فنجان قهوه در روز خطر مرگ بر اثر بیماری مزمن کبدی را ۱۵ درصد کاهش میدهد. افزودن غذاهای سرشار از اسید فولیک مانند سبزیجات برگدار سبز تیره به برنامه غذایی میتواند میزان آنزیمهای کبدی را کاهش دهد.