چگونه از چاق شدن در دوران کرونا جلوگیری کنیم؟

چگونه از چاق شدن در دوران کرونا جلوگیری کنیم؟

قرنطینه خانگی در دوران کرونا در بسیاری از افراد باعث چاقی و افزایش وزن شده است. چگونه از این اتفاق پیشگیری کنیم؟ اینجا را بخوانید.

دنیای قلم- مشاور رئیس انجمن تغذیه ایران یکی از مهمترین تغییرات ناشی از قرنطینه خانگی در دوران کرونا را بروز چاقی و کمبود تحرک دانست و گفت: با برنامه‌ریزی صحیح و پیروی از الگوی تغذیه‌ای سالم می‌توان از فرصت قرنطینه و در خانه‌ماندن‌های ناشی از کرونا جهت کمک به ارتقای توان و سلامت جسم و روح استفاده کرد.

 

قرنطینه خانگی؛ عامل ابتلا به چاقی

قرنطینه خانگی

برلیانت بزرگمهر؛ مشاور تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه به‌دنبال شیوع کرونا شیوه زندگی در سراسر جهان دستخوش تغییرات گسترده‌ای شده است، افزود: یکی از مهمترین تغییرات حاصل از قرنطینه‌های خانگی و به‌دنبال آن کمبود تحرک است، به‌گونه‌ای که در بیشتر خانواده‌ها ورزش، پیاده‌روی و سایر تحرکات جسمی به کلی محدود و زندگی ساکن و بدون تحرک جانشین آن شده است.

وی قرنطینه خانگی به‌علت کرونا را یکی از مشکلات مبتلا به جامعه در این روزها دانست و ادامه داد: این مساله با وجود ضرورت فراوان، متاسفانه اختلالاتی همچون اضافه‌وزن، افزایش چربی‌های نامطلوب خون، فشارخون و همچنین بروز عوارض عصبی از قبیل بی‌حوصلگی، بی‌رغبتی و بی‌میلی به کار و تحصیل و افسردگی به‌خصوص برای کودکان را در بردارد.

این مشاور تغذیه و رژیم درمانی همه این اختلالات را آسیب‌رسان و زیان‌آور دانست و بیان کرد: مهمترین عارضه‌ای که به‌علت کمبود تحرک و ورزش ناشی از قرنطینه خانگی گریبانگیر شخصی می‌شود، چاقی و تبعات نامطلوب ناشی از آن است؛ عارضه چاقی یکی از اختلالات شایع در کشور بوده که امروزه حتی در بین کودکان نیز رو به افزایش است.

 

بیشتر بخوانید: علت سکته در جوانانی که کرونا می گیرند چیست؟

 

تغذیه غلط و عادات و رفتارهای تغذیه‌ای نادرست

تغذیه غلط

بزرگمهر در ادامه مهمترین علت چاقی را تغذیه غلط و عادات و رفتارهای تغذیه‌ای نادرست دانست و اظهارداشت: اگر برنامه غذایی شخص متعادل، متنوع و طبق روال صحیح تغذیه‌ای نباشد، نه تنها در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها مفید نخواهد بود، بلکه می‌تواند موجب بروز اختلالات و عوارض مختلف و حتی گاه غیرقابل علاج شود.

وی افزود: به‌طورکلی پرخوری و دریافت موادغذایی بیش از نیاز بدن یکی از مهمترین عوامل بروز چاقی است، البته ریزه‌خواری نیز شامل این حالت می‌شود. کودکان در دوران قرنطینه خانگی چون تمام‌وقت خود را در خانه می‌گذرانند و تفریح و سرگرمی خاصی ندارند، بنابراین برای سرگرم‌کردن خود به پرخوری و ریزه‌خواری پناه می‌برند و در واقع پرخوری و ریزه‌خواری را به‌عنوان یک راهکار جهت مقابله با بیکاری و بی‌حوصلگی استفاده می‌کنند.

 

بیشتر بخوانید: درمان کرونا با سلول های بنیادی بند ناف
 

 

ریزه‌خواری و کمبود تحرک 

ریزه‌خواری

مشاور رئیس انجمن تغذیه ایران افزود: این ریزه‌خواری‌ها شامل تنقلات چرب و شیرین یا شور مثل انواع شیرینی، کیک، گز، سوهان ، شکلات ، بستنی و... همچنین تنقلاتی از قبیل چیپس، پفک، چوب‌شور، آجیل‌شور، از تنقلات مورد علاقه کودکان است که بیشتر این مواد پرکالری، چاق‌کننده و فاقد ارزش تغذیه‌ای کافی هستند و فقط موجب چاقی و افزایش چربی‌های نامطلوب خون می‌شوند.

بزرگمهر کمبود تحرک و زندگی ساکن و نشسته را عامل دیگر در بروز چاقی دانست و بیان داشت: ورزش، پیاده‌روی و هر نوع تحرک جسمی دیگر که موجب افزایش سوخت چربی‌های ذخیره بدن شده، می‌تواند به کاهش وزن و پیشگیری از چاقی کمک کنند. قرنطینه خانگی به علت محدودکردن ورزش و تحرک جسمی می‌تواند یکی از عوامل بروز چاقی باشد. به‌طورکلی کمبود سرگرمی و تنوع و مشغله مفید در زندگی، موجب بی‌حوصلگی، خستگی روحی، افتادگی و پناه‌بردن به تنبلی و کم‌تحرکی و یا داشتن سرگرمی‌های نامطلوب و زیان‌آور می‌شود.

 

وی در ادامه با اشاره به اینکه عوارض روحی از اختلالات بارز و غیرقابل اجتناب قرنطینه خانگی است، اظهارداشت: زندگی بدون تنوع ساکن و فاقد تفریح و سرگرمی پیامدی جز اختلالات روحی نامطلوب و کسالت‌بار در برندارد که خود می‌تواند عارضه چاقی و افزایش چربی‌های نامطلوب خون و اختلالات قلبی‌وعروقی را در پی داشته باشد.

این مشاور تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه در شرایط خاص، قرنطینه خانگی امری ضروری بوده و از سوی دیگر قرنطینه خانگی یکسری عوارض و اختلالات زیانبار به‌همراه دارد، در خصوص چاره‌کار درا ین شرایط، عنوان کرد: می‌توان با ترفندهایی کارساز در عین استفاده از قرنطینه خانگی از پیامدهای ناگوار آن پیشگیری کرد و از اختلالات نامطلوب آن در امان بود.

 

بیشتر بخوانید: برای چاق شدن چی بخوریم؟
 

 تنظیم برنامه دقیق و منظم درازمدت، میان‌مدت و کوتاه‌مدت

 تنظیم برنامه

بزرگمهر با بیان اینکه قرنطینه خانگی در واقع فرصت‌هایی طلایی جهت استفاده مفید از اوقات و کمک به ارتقای توان جسمی و روحی افراد ایجاد می‌کند، گفت: یکی از مهمترین و اساسی‌ترین اقدامات جهت دستیابی به این ترفندها، تنظیم برنامه دقیق و منظم درازمدت، میان‌مدت و کوتاه‌مدت است. برای این کار لازم است ابتدا اولویت‌های زندگی خود را مشخص و منطبق با آن، برنامه‌ریزی کرد. تنظیم برنامه ساعتی روزانه به ایجاد نظم در برنامه‌ریزی کمک زیادی خواهد کرد، به این ترتیب می‌توان به تمام برنامه‌های عقب افتاده خود جامه عمل پوشاند.

 

مشاور رئیس انجمن تغذیه ایران گفت: یکی از اقدامات مفیدی که در ایجاد سرگرمی و کمک به حفظ سلامت انسان موثر است و باید حتما مورد توجه قرار گیرد، برنامه‌ریزی صحیح تغذیه‌ای است. چرا که تغذیه صحیح، کافی، متنوع و استفاده از 5 گروه اصلی غذایی به میزان کافی و متعادل در برنامه غذایی روزانه می‌تواند در افزایش قدرت ایمنی بدن و پیشگیری از انواع بیماری‌ها بسیار موثر باشد.

 

بیشتر بخوانید: رژیم غذایی بهبودیافتگان کرونا چگونه است؟
 

گروهای اصلی غذایی کدام است؟

گروهای اصلی غذایی

بزرگمهر گروهای اصلی غذایی را شامل گروه نان و غلات، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت، تخم‌مرغ، حبوبات، مغزدانه‌ها، گروه سبزیجات و گروه میوه‌ها دانست.

وی بیان داشت: همچنین انواع ورزش‌های خانگی از قبیل نرمش، پیاده‌روی در خانه، نرمش‌های ایروبیک می‌توانند به پیشگیری از چاقی و برخورداری از اندامی زیبا و متناسب کمک کنند. انواع برنامه‌های ورزشی به کاهش چربی‌های نامطلوب خون، تنظیم فشارخون و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک زیادی خواهد کرد.

 

این مشاور تغذیه و رژیم درمانی در پایان عنوان کرد: مطالعه کتب و جزوات علمی مفید و همچنین دیدن فیلم‌های هنری مفرح و سرگرم‌کننده ویدئویی علاوه بر آنکه به افزایش دانش انسان در زمینه‌های مختلف کمک می‌کند، می‌تواند اوقات سرگرم‌کننده و فرح‌انگیز در قرنطینه خانگی ایجاد کند. به این ترتیب قرنطینه خانگی نه تنها خسته‌کننده و آزاردهنده نیست بلکه کمک بزرگی است به حفظ سلامت، ذخیره اوقات زندگی و ایجاد لحظات مفید، شاد و سرگرم‌کننده برای افراد.

 

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.