دنیای قلمـ دانشمندان میگویند بهدلیل محدودیتهایی که بیماران کلیوی دارند، باید از رژیم غذایی خاصی پیروی کنند. کلیههای اندامهایی لوبیایی شکل هستند که کارکردی ویژه در بدن دارند. آنها وظیفه تصفیه خون، دفع موادزائد مانند اوره، تولید هورمون، ایجاد تعادل در مواد معدنی، و تعادل در مایعات بدن را برعهده دارند.
عوامل خطرآفرین بسیاری وجود دارند که میتوانند منجر به بیماریهای مربوط به کلیه شوند. رایجترین این عوامل شامل دیابت کنترل نشده و فشارخون بالاست. بیماریهای قلبی، هپاتیت C و ایدز از دیگر عواملی است که میتواند باعث به خطر افتادن سلامت کلیهها شود.
بیشتر بخوانید: چه افرادی نباید رژیم لاغری بگیرند؟
کسانیکه دچار بیماریهای کلیوی هستند باید از رژیمهای غذایی خاصی پیروی کنند. بهعنوان مثال، محدودیتهای غذایی به میزان پیشرفتگی بیماری کلیوی افراد بستگی دارد. کسانی که در مراحل اولیه یک بیماری مزمن کلیوی قرار دارند باید از رژیم غذایی متفاوتتری نسبت به افرادی که دچار از کارافتادگی کلیه شدهاند، پیروی کنند. این افراد باید به میزان زیادی از «رژیم غذایی کلیهدوست» پیروی کنند که منجر به افزایش مواد شیمیایی خاص در خون نشود. برای مثال، افرادی که دچار بیماریهای مزمن کلیوی هستند نمیتوانند بهصورت مناسب سدیم اضافی یا فسفر را از خون دفع کنند. به همین دلیل این افراد مستعد افزایش فشارخون هستند. از اینرو، باید رژیم غذایی کم نمک و کم سدیم را برگزینند.
براساس برآورد دانشمندان، بیماران کلیوی باید مصرف سدیم و پتاسیم خود را به کمتر از 2 هزار میلیگرم و مصرف فسفر را به کمتر از یک هزار میلیگرم کاهش دهند. به همین دلیل متخصصان تاکید دارند این افراد باید از مصرف نوشابهها خودداری کنند. آووکادو یکی از میوههای بسیار مغذی است، اما بهدلیل آنکه دارای پتاسیم بالایی است، بیماران کلیوی نباید از این میوه استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: افراد بالای ۴۰ سال چه خوراکیهایی را باید مصرف کنند؟
غذاهای کنسروشده بهدلیل افزودنیهایی مانند سدیم برای این افراد مفید نیست همچنین اگر چه استفاده از غلات کامل مانند نان سبوسدار به افراد عادی پیشنهاد میشود، اما این مواد غذایی بهدلیل غنیبودن از فسفر و پتاسیم برای بیماران کلیوی مفید نیست و این افراد بهتر است از همان نان سفید استفاده کنند.
برنج قهوهای نیز بهدلیل آنکه دارای سطح بالاتری از پتاسیم نسبت به برنج سفید است، برای بیماران کلیوی مناسب نیست. موز، لبنیات، پرتغال و آب آن، گوشتهای فرآوریشده مانند سوسیس و همبرگر، ترشی، زیتون، زردآلو، سیبزمینی، گوجه، غذاهای آماده و نیمه آماده، اسفناج، خرما، کشمش، آلوبخارا، چیپس و چوب شور از دیگر موادغذایی هستند که افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی نباید آنها را در رژیم غذایی خود قرار دهند. بیتردید بسیاری از موادغذایی ذکر نشده دارای خواص بیشماری برای افراد سالم است، اما بهدلیل محدودیتهایی که بیماران کلیوی دارند برخی موادغذایی مغذی مانند میوهها نیز میتواند منجر به افزایش مواد شیمیایی خون آنها شود.