دنیای قلم -چای سبز با آبلیمو یک نوشیدنی تسکیندهنده است که میتوانید در هر زمان از روز از آن لذت ببرید. این یک نوشیدنی سرشار از عطر و طعم و خوشمزه است که بهراحتی آماده میشود. چای سبز با آبلیمو بسیار مغذی است و پژوهشها نشان دادهاند که با فهرستی طولانی از فواید سلامت بالقوه مرتبط است. در ادامه با برخی از آنها بیشتر آشنا میشویم.
سرشار از آنتیاکسیدانها
عصر ایران به نقل از «هلثلاین» نوشت: چای سبز و لیمو هر دو سرشار از آنتیاکسیدانها هستند. آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که به محافظت در برابر التهاب و آسیب سلولی به واسطه اکسیداسیون کمک میکنند. به طور خاص چای سبز سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند اپیگالوکاتچین گالات، کوئرستین، اسید کلروژنیک و تئوگالین است. لیمو نیز منبع خوبی از آنتیاکسیدانهایی مانند اسید اسکوربیک، هسپریدین، نارینجین و اسید فرولیک است.
پژوهشها نشان دادهاند که آنتیاکسیدانها نقشی کلیدی در سلامتی و بیماری ایفا میکنند و ممکن است به محافظت در برابر بیماریهای مزمن، از جمله بیماری قلبی، دیابت، سرطان و چاقی کمک کنند.
تقویت کاهش وزن
چای سبز با لیمو میتواند یک افزودنی خوب به یک رژیم غذایی کاهش وزن سالم باشد. در حقیقت، مطالعات متعدد نشان دادهاند که چای سبز میتواند از کاهش وزن و تقویت چربیسوزی پشتیبانی کند.
بنا بر یک بررسی که ۱۵ مطالعه را شامل میشد، نوشیدن چای سبز با مقادیر بالاتر اپیگالوکاتچین گالات برای حداقل ۱۲ هفته با کاهش وزن و چربی بدن مرتبط بود.
بیشتر بخوانید: چه غذاهایی امگا 3 دارند
مطالعهای با حضور ۱۱۵ زن نیز نشان داد که مصرف عصاره چای سبز برای ۱۲ هفته به کاهش قابل توجه وزن بدن، شاخص توده بدنی و چربی شکم شرکتکنندگان منجر شده است.
اگر چه به انجام پژوهشهای بیشتر با حضور سوژههای انسانی نیاز است اما برخی مطالعات نشان دادهاند که لیمو نیز میتواند به تقویت کاهش وزن کمک کند.
یک مطالعه با حضور سوژههای حیوانی نشان داد موشهایی که فلاونوئیدهای مرکباتی را دریافت میکردند، کاهش اندازه سلولهای چربی خود را تجربه میکنند. همچنین فلاونوئیدهای مرکباتی به افزایش متابولیسم در موشهایی که یک رژیم غذایی با چربی زیاد را دنبال میکردند، منجر شد.
مطالعهای دیگر با حضور سوژههای حیوانی نشان داد تغذیه موشهایی که یک رژیم غذایی با چربی زیاد را دنبال میکردند با پلیفنولهای لیمو به پیشگیری از افزایش وزن و انباشت چربی در بدن کمک میکند.
محافظت در برابر دیابت
برخی مطالعات نشان دادهاند که چای سبز میتواند به کنترل قند خون و محافظت در برابر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.
بنا بر یک بررسی، نوشیدن چای با کاهش خطر دیابت نوع ۲ و عوارض مرتبط با دیابت پیوند خورده است.
همچنین، نوشیدن منظم چای التهاب را کاهش داده و توانایی بدن برای استفاده موثر از انسولین را نیز افزایش میدهد. انسولین هورمونی است که قند را از جریان خون به سلولها منتقل میکند.
یک مطالعه با حضور ۹۲ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که مصرف عصاره چای سبز برای ۱۶ هفته به کاهش مقاومت به انسولین در این افراد منجر شده است. این ممکن است به کنترل بهتر سطوح قند خون کمک کند.
با این وجود مطالعات دیگر نتایج یکدستی را نشان ندادهاند و دانشمندان به انجام پژوهشهای بیشتر در مورد ارتباط چای سبز و دیابت نیاز دارند.
احتمال تقویت سلامت قلب
پژوهشها نشان دادهاند که چای سبز و لیمو با فواید مختلفی برای سلامت قلب مرتبط هستند.
یک بررسی نشان داد که فلاونوئیدهای مرکباتی، از جمله آنهایی که در لیمو وجود دارند، ممکن است التهاب را سرکوب کرده، عملکرد رگهای خونی را بهبود بخشیده و از سطوح سالم کلسترول پشتیبانی کنند.
مطالعهای دیگر نشان داد افرادی که روزانه لیمو مصرف میکردند، کاهش سطوح فشار خون خود بهویژه زمانی که پیادهروی منظم نیز انجام میدادند، را تجربه کردند.
به طور مشابه، یک آنالیز از ۹ مطالعه نشان داد افرادی که به طور منظم چای سبز مصرف میکردند نسبت به آنهایی که چای سبز مصرف نمیکردند، با خطر کمتر بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی مواجه بودند.
یک بررسی که ۲۴ مطالعه را شامل میشد نیز نشان داد که نوشیدن چای سبز میتواند به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمک کند که هر دو از عوامل خطر برای بیماری قلبی هستند.
پشتیبانی از سلامت مغز
اگر چه به پژوهشهای بیشتر با حضور سوژههای انسانی نیاز است اما برخی مطالعات نشان دادهاند که چای سبز و لیمو ممکن است فواید بالقوه برای سلامت مغز ارائه کنند.
به عنوان مثال یک بررسی که هشت مطالعه را شامل میشد، نشان داد که نوشیدن چای سبز در برخی مطالعات با کاهش خطر زوال عقل و اختلال شناختی مرتبط بوده است.
مطالعهای دیگر نشان داد که مصرف منظم چای سبز میتواند متابولیسم برخی پروتئینها که در ابتلا به بیماری آلزایمر نقش دارند را تقویت کند.
برخی مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژههای حیوانی نیز نشان دادهاند که ترکیباتی خاص در مرکبات ممکن است التهاب را کاهش داده، از عملکرد مغز محافظت کرده و از انباشت پلاک در مغز که میتواند به بیماری آلزایمر منجر شود، پیشگیری کنند.
احتمال تقویت سیستم ایمنی بدن
لیمو منبعی عالی از ویتامین c است که یک ریزمغذی محلول در آب با خواص آنتیاکسیدانی قوی محسوب میشود.
ویتامین c با کاهش التهاب و تقویت عملکرد سلولهای ایمنی نقشی اساسی در سیستم ایمنی بدن ایفا میکند.
افزایش مصرف ویتامین c ممکن است به درمان و پیشگیری از بسیاری انواع عفونتهای تنفسی و سیستمیک کمک کند.
افزون بر این، مطالعات با حضور سوژههای حیوانی نشان دادهاند که برخی ترکیبات در چای سبز مانند اپیگالوکاتچین گالات میتوانند عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به محافظت در برابر اختلالات خودایمنی، از جمله بیماری اماس کمک کنند.
چای سبز و لیمو سرشار از آنتیاکسیدان ها هستند که به پشتیبانی از سلامت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
افزایش سطوح انرژی
چای سبز یک منبع طبیعی کافئین است که محرکی برای سیستم عصبی مرکزی محسوب میشود و افراد اغلب برای افزایش سطوح انرژی خود از آن استفاده میکنند.
مطالعات نشان دادهاند که افزون بر مبارزه با خستگی، کافئین میتواند هوشیاری را افزایش داده و عملکرد شناختی و جسمانی را تقویت کند. همچنین برخی مطالعات نشان دادهاند که کافئین ممکن است عملکرد ورزشی را تقویت کرده و استقامت را افزایش دهد.
از آنجا که چای سبز با لیمو حاوی کافئین کمتری نسبت به قهوه یا نوشیدنیهای انرژیزاست، ممکن است گزینه خوبی برای افراد حساس به اثرات دوزهای بالای کافئین باشد.
احتمال پیشگیری از سنگهای کلیه
سنگهای کلیه رسوبات معدنی سختی هستند که میتوانند در کلیهها شکل گرفته و موجب علائمی مانند درد، حالت تهوع، و تکرر ادرار شوند.
نوشیدن چای سبز با لیمو روش خوبی برای کمک به پیشگیری از تشکیل سنگهای کلیه است. در حقیقت، مطالعهای بزرگ نشان داد که نوشیدن چای سبز با کاهش خطر ابتلا به سنگهای کلیه، بهویژه بین مردان مرتبط بوده است.
اسید سیتریک موجود در لیمو نیز ممکن است با افزایش حجم ادرار و تشکیل پیوند با اگزالات کلسیم به پیشگیری از تشکیل سنگهای کلیه کمک کند. این از انباشت کریستالهایی که به تشکیل سنگ کلیه منجر میشوند، پیشگیری میکند.
بنا بر یک بررسی، مصرف فقط ۴ اونس (۱۱۸ میلی لیتر) آبلیمو در روز میتواند برای درمان سنگهای کلیه مفید باشد.
احتمال محافظت در برابر سرطان
چای سبز و لیمو ممکن است هر دو دارای خواص قدرتمند ضد سرطانی باشند.
چندین مطالعه آزمایشگاهی نشان دادهاند که برخی ترکیبات استخراجشده از لیمو میتواند به پیشگیری از رشد و گسترش سلولهای سرطانی کمک کنند.
برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف مرکبات ممکن است با خطر کمتر برخی انواع سرطان، از جمله سرطانهای ریه، معده، مری و پستان مرتبط باشد.
همچنین، پژوهشها چای سبز را با خطر کمتر سرطان پیوند دادهاند. به طور خاص، مطالعات نشان دادهاند که چای سبز ممکن است به محافظت در برابر سرطانهای مثانه، پستان، کولورکتال و پروستات کمک کند.
آبرسانی به بدن
نوشیدن چای سبز با لیمو روش خوبی برای هیدراته نگهداشتن بدن است. آبرسانی به بدن تقریبا برای همه جنبههای سلامتی ضروری است. به طور خاص، این برای سلامت پوست، مدیریت وزن، عملکرد مغز، سلامت گوارش و عملکرد کلیهها ضروری است. نوشیدن مایعات به میزان کافی در روز ممکن است حتی به پیشگیری از طیف وسیعی از شرایط از جمله سنگهای کلیه، سردرد و یبوست کمک کند.»