مرگ در صف انتظار؛ جان ۴ هزار ایرانی هر سال قربانی کمبود عضو پیوندی میشود
درحالیکه روزانه تا ۱۲ بیمار به دلیل نرسیدن عضو پیوندی جان خود را از دست میدهند، اعضای بدن دو سوم از بیماران مرگ مغزی در کشور اهدا نمیشود؛ فرصتی طلایی که هر سال برای نجات هزاران بیمار از دست میرود.
دنیای قلم - همزمان با ۳۱ اردیبهشت، روز ملی اهدای عضو، کتایون نجفیزاده مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان از وضعیت نگرانکننده کمبود عضو پیوندی در کشور پرده برداشت. او اعلام کرد که سالانه حدود ۳ تا ۴ هزار بیمار در ایران به دلیل نرسیدن به موقع عضو جان خود را از دست میدهند. این در حالی است که از میان حدود ۳ هزار مرگ مغزی سالانه، تنها اعضای بدن یکسوم آنان اهدا میشود و اعضای بدن بیش از ۲ هزار نفر بدون استفاده به خاک سپرده میشود.
نجفیزاده با اشاره به تفاوت علمی «مرگ مغزی» با کما، تأکید کرد: در مرگ مغزی، سلولهای مغز و ساقه مغز بهطور کامل از بین میروند و هیچ بازگشتی برای بیمار متصور نیست. این وضعیت با کما تفاوت دارد و در صورت قطع تنفس، فقط چند دقیقه برای حفظ ضربان قلب فرصت باقی میماند تا امکان حفظ اعضای حیاتی فراهم شود.
او با بیان اینکه تأیید مرگ مغزی در ایران یکی از سختگیرانهترین فرآیندهای پزشکی در دنیاست، خاطرنشان کرد: برای تأیید قطعی مرگ مغزی، چهار پزشک متخصص شامل نورولوژیست، جراح مغز، متخصص داخلی و متخصص بیهوشی باید نظر دهند و نهایتاً این نظر را تأیید کند. بنابراین نگرانی از اشتباه در تشخیص مرگ مغزی بیاساس است.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به شیوه ساده دریافت کارت اهدای عضو، از مردم خواست با ارسال کد ملی خود به شماره ۳۴۳۲ کارت دریافت کنند و خانوادهشان را از تصمیم خود مطلع سازند. به گفته وی، این تصمیم میتواند نه تنها جان چندین انسان را نجات دهد، بلکه برای اهداکننده باقیاتصالحاتی ماندگار باشد.
او تأکید کرد: اهدای عضو در ایران رایگان است و هزینهای بر دوش خانوادهها نیست. برخلاف بسیاری از کشورها، در ایران پیوند اعضا تنها با معیار نیاز انجام میشود و همه بیماران صرفنظر از توان مالی از فرصت برابر برخوردارند.