راه دشوار اصلاح‌طلب بودن

راه دشوار اصلاح‌طلب بودن

جریان‌های سیاسی انتخابات را تحریم نكردند، اتفاقی كه افتاده متاسفانه این است كه برگزاركنندگان و كسانی كه باید اعتماد ایجاد می‌كردند و بین مردم و صندوق رای و این فاصله را پر می‌كردند به وظیفه ملی، تاریخی و قانونی خودشان متاسفانه عمل نكردند

دنیای قلم - روزبه علمداری : «كار دشوار اصلاح‌طلب بودن» ترجیع‌بندی است كه آذر منصوری، رییس جبهه اصلاحات از آن استفاده می‌كند تا تصویری از فعالیت‌های سیاسی در بزنگاه اخیر ارایه كند. بزنگاهی كه در آن نظارت استصوابی به منتها درجه اثرگذاری خود رسیده و پیر و جوان اصلاح‌طلب و میانه‌رو از دم تیغ تیز ردصلاحیت‌ها می‌نوشند. منصوری اما معتقد است با بروز فقدان اصلاح‌طلبی، باید بیش از اینكه نگران اصلاح‌طلبان بود، دلنگران ایران و ایرانی بود. منصوری در عین حال هم اشاره به گفت‌وگوی سعید حجاریان با «اعتماد» كرده و هم درباره بیانیه 110 شخصیت برجسته و اندیشمند كشورمان بر رای گره‌گشایی از انسداد در انتخابات واكنش نشان داده است.


آذر منصوری، دبیركل جبهه اصلاحات در نشستی با حضور جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات، علی شكوری‌راد، طاهره نقی‌ئی و جمعی اصحاب رسانه گفت: متاسفانه جریان اصلاحات در چند سال اخیر مانند موقعیت اخیر صدایش كمتر در رسانه‌ها شنیده می‌شود. تقویت بعد و ظرفیت رسانه‌ای از اقدامات جبهه اصلاحات خواهد بود با توجه به سرمایه‌های عظیمی كه رقبای داخلی جبهه اصلاحات و خارج از مرزها دارند، این نیاز بیش از پیش خود را نشان می‌دهد. اصلاح‌طلب بودن در این شرایط كار سخت و دشواری است. در صورت فقدان اصلاح‌طلبی باید بیش از پیش نگران ایران بود.

آنچه در بیانیه‌ها، راهبردها و مواضع انتخابات مطرح شده، حاصل مجموعه‌ای از نشست‌ها و گفت‌وگوهای به انجام رسیده است. وی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره واكنش جبهه اصلاحات به اظهارات اخیر سعید حجاریان در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد كه گفته میان انتخابات و خیابان منازل زیادی است ازجمله نافرمانی مدنی؛ شكل‌های خفیف نافرمانی مدنی می‌تواند حكومت را سر عقل بیاورد، ابراز داشت: به هر حال دیدگاه‌های مختلفی در این ارتباط مطرح می‌شود و فضای انتخابات هم اقتضا می‌كند برای طرح انواع دیدگاه؛ ما در راهبردی كه منتشر شده از سوی جبهه اصلاحات، یك نكته را به عنوان یك ملاحظه مهم برای تصمیم‌گیری جبهه اصلاحات مطرح كردیم و آن هم همین بحث اثربخشی است. یعنی نسبت جامعه با صندوق رای، برای یك جریان سیاسی، اتفاقا این نسبت بسیار مهم است و یك جریان سیاسی باید بتواند این موضوع را تجزیه و تحلیل كند و داده‌های خود را نسبت به این مساله دقیق‌تر كند. دبیركل جبهه اصلاحات افزود: اینكه من گفتم ما در كنار مردم هستیم بعضی‌ها تعابیر مختلفی از مساله داشتند، بله اتفاقا در این انتخابات با روند خودتحریمی كه اتفاق افتاد بر این مساله تاكید داریم.

با قانون جدید انتخابات شما می‌بینید اساسا انتخابات مجلس خبرگان به لحاظ محدودیت برای انتخاب‌شوندگان یكی از بی‌سابقه‌ترین انتخابات‌هایی است كه در طول تاریخ تشكیل این مجلس دارد برگزار می‌شود. منصوری خاطرنشان كرد: چرا باید دایره انتخاب مردم آنقدر تنگ شود؟ نمی‌شود ما از یك طرف به مردم بگوییم كه حق شما و تكلیف شماست كه بیایید در انتخابات شركت كنید و از آن طرف به لوازم اصلی مردم‌سالاری كه از پایه‌های امنیت ملی كشور، از پایه‌های اصلی مشروعیت سیاسی نظام و حرف اصلی امام در نوفل لوشاتو است، توجه نكنیم و توقع داشته باشیم كه در انتخاباتی كه تمام مجریان و ناظران و دست اندركاران از هیچ تلاشی برای بی‌معنا كردن آن فروگذار نكردند از مردم بخواهیم كه بیایند در انتخابات شركت كنند؟

جریان‌های سیاسی انتخابات را تحریم نكردند، اتفاقی كه افتاده متاسفانه این است كه برگزاركنندگان و كسانی كه باید اعتماد ایجاد می‌كردند و بین مردم و صندوق رای و این فاصله را پر می‌كردند به وظیفه ملی، تاریخی و قانونی خودشان متاسفانه عمل نكردند.رییس جبهه اصلاحات با اشاره به نتایج انتخابات خرداد ۱۴۰۰ عنوان كرد: من فكر می‌كنم تجربه‌ای كه از انتخابات ۱۴۰۰ به دست آمد كه رای دوم آرای باطله بود و آرای باطله با آقای رییسی رقابت می‌كرد پیام گویایی داشت كه این نافرمانی مدنی اتفاقا در مورد انتخابات مجلس شورای اسلامی هم در نوع انتخاب مردم و هم در میزان آمدن پای صندوق‌های رای خودش را نشان خواهد داد و به اعتقاد من با توجه به فضا و برداشتی كه ما از فضای سیاسی كل كشور داریم در هیچ انتخاباتی مانند انتخابات ۱۴۰۲ تا این حد بی‌اعتمادی نسبت به صندوق رای در انتخابات وجود نداشت و این روند همان‌طور كه از سال‌ها پیش دلسوزان كشور گفتند حتما به ضرر منافع ملی ایران است. نباید فراموش كرد كه در ماجرای تلخ سال گذشته خانواده‌هایی به سوگ نشستند كه این قطعا در میزان مشاركت مردم در انتخابات تاثیر گذاشته است. نسبت مردم با صندوق رای از دست رفته است. برخی معتقدند باید مسیری كه در ۹۲، ۹۴ و ۹۶ در پیش داشتیم را ادامه دهیم، اما این رویكرد، امروز با صخره ستبر مواجه شده است. منصوری در خصوص بیانیه موسوم به ۱۱۰ فعال سیاسی و رسانه‌ای اصلاح‌طلب ذیل عنوان «روزنه‌گشایی كنیم»، اظهار داشت: موضع جبهه اصلاحات، برآیند خردجمعی اعضای آن بود كه با بیش از ۳۳ رای به تصویب رسید. در استان‌ها هم ‌تكلیف مشخص بود و اینكه مركز برای سایر مناطق تعیین تكلیف نكرده نیز برآیند همین مشی دموكراتیك حاكم بر جبهه اصلاحات بوده است. در استان‌ها نیز مقرر شده شورای اصلاحات و جبهه اصلاح‌طلبان هر استان با توجه به شناخت خود از مسائل منطقه‌ و استان، تصمیم‌گیری كرده و در یك روند دموكراتیك، نظر خود درباره انتخابات اسفندماه را اعلام كنند.

با همین رای‌گیری‌ها و مصوبه‌هایی كه اعلام می‌شود، ما بیشترین میزان همگرایی و همفكری را در این دوره از جبهه اصلاحات در مجموعه احزاب و اعضا داریم. از ابتدا نیز در خصوص همه موضوعاتی كه اعلام موضع داشتیم، مخالفان و موافقان دلایل خود را مطرح كرده و در نهایت پیشنهادات به رای مجمع عمومی گذاشته شد. ما از این قاعده تصمیم‌گیری در جبهه و از موضع نهایی آن دفاع می‌كنیم و این تشكیلات جمعی را به عنوان مرجع اظهارنظر و اعلام موضع جریان اصلاحات به رسمیت می‌شناسیم. دبیركل جبهه اصلاحات خاطرنشان كرد: در این بین ممكن است كه افرادی، دیدگاه و نگاه دیگری داشته باشند. حقیقتا وقتی این بیانیه- موسوم به ۱۱۰ فعال اصلاح‌طلب- منتشر شد و متن آن را مطالعه كردم، تمام موارد قید شده در آن در جلسات مجمع عمومی، كمیته راهبردها، جلسه با احزاب عضو، صاحب‌نظران و چه با بدنه احزاب به بحث و گفت‌وگو گذاشته شده است. این تصمیم اخذ شده، تصمیم بیش از دوسوم اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات است كه به تصویب رسیده است. اگر ما به قاعده كار جمعی باور داشته باشیم، تصمیم جبهه یكی از باپشتوانه‌ترین تصمیماتی بوده كه ما توانستیم در خصوص مواضع خود داشته باشیم. ما حتما در جلسه آتی هیات‌رییسه جبهه به بیانیه اخیر ۱۱۰ نفر خواهیم پرداخت و مشخص می‌شود كه جبهه اصلاحات چه واكنشی به آن دارد. علاوه بر خودِ سازوكار جبهه، داوران و قضاوت‌كنندگان اصلی را باید مردمی بدانیم كه اصلاح‌طلبان در این انتخابات اعلام كردند كه در كنارشان خواهند ایستاد. فارغ از اینكه جبهه اصلاحات چه موضعی در این باره می‌گیرد، داوری اصلی را باید به مردم بسپاریم.

 

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.