خوراکیهایی که به قلب کمک میکند
طغیان انواع بیماریهای قلبی سلامت جامعه را به خطر انداخته است؛ در این بین تغذیه نقش مهمی در سلامت این عضو حیاتی دارد؛ چرا که غذایی که میخوریم روی فشار خون، سطح کلسترول و فاکتورهای دیگر سلامت قلب موثر است
دنیای قلم -میانوعده از جمله موادغذایی افزودنی به رژیم غذایی است. در صورت انتخاب درست میانوعدهها میتوانیم مواد مغذی و انرژی لازم را برای بدن فراهم کنیم. غذاهای کامل مانند میوهها، سبزیجات، آجیل، دانهها و غلات کامل به دلیل داشتن فیبر، آنتیاکسیدانها، مواد معدنی و ویتامینها، از جمله میانوعدههاییاند که سلامت قلب را بهبود میبخشند. غذایی که میخوریم بر عواملی مانند فشار خون، تریگلیسیرید (نوعی چربی یا لیپید در خون)، سطح کلسترول و التهاب تاثیرگذار است و همین امر ضرورت انتخاب میان وعدههای سالم برای قلب را برجسته میکند. «وریولهلت» در گزارشی چندین میانوعده را که آثار بسیاری بر سلامت قلب دارند، برشمرده است.
سیب
تحقیقات نشان میدهد که خوردن دو عدد سیب کامل در روز به دلیل داشتن فیبر محلول و پلیفنول، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و همچنین فشار خون بالا را کاهش میدهد. یک سیب متوسط ۱۰۴ کالری و 5گرم فیبر دارد. خوردن سیب با کره بادام زمینی یا در اسموتی، میانوعدهای سالم و پر فیبر برای قلب محسوب میشود.
کرفس
کرفس که در خانواده چتریان یا کرفسیان قرار میگیرد، نوعی سبزی کمکالری، سرشار از ویتامین، فیبر و آنتیاکسیدان است. طبیعت پرآب و فیبر این سبزی برای سلامت قلب مفید است. این سبزی را میتوان به تنهایی یا به همراه کره آجیل مانند کره بادام یا کره بادامزمینی مصرف کرد.
ماست و توت
نتایج پژوهشی در سال ۲۰۱۸ نشان داد که ماست یونانی بهدلیل داشتن قند کم و پروتئین بالا، خطر ابتلا به بیماری قلبی را در افرادی که فشار خون بالا دارند، کاهش میدهد. همچنین توتآبی یا بلوبری از فیبر، پتاسیم، فولات (ب۹)، ویتامینهای سی و ب۶ و آنتوسیانینها سرشار است که بر بهبود سلامت قلب تاثیر دارد.
اسموتیها
اسموتیها با ارائه ترکیبی از فیبر، ویتامینها، آنتیاکسیدانها، اسیدهای چرب امگا ۳ و غیره، در سلامت قلب نقش مهمی را ایفا میکنند. اسموتیها را میتوان از ترکیب میوههای یخزده یا تازه با مواد مفید برای قلب مانند شیر و ماست کمچرب، کره بادام، دانه چیا یا بذر کتان، سس سیب و آبمیوه طبیعی تهیه کرد.
آجیلها و دانهها
بیشتر آجیلها و دانهها حاوی چربیهای سالم، ویتامین ای (e) و مواد طبیعی دیگریاند که برای قلب مفید است. برخی از آجیلها مانند گردو منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ محسوب میشوند. دانههایی که باید بهعنوان یک میانوعده سالم برای قلب مصرف کنید عبارتند از: دانه کتان، شاهدانه، چیا یا کنجد. این دانهها را میتوانید با ماست یونانی یا یک اسموتی سالم ترکیب و میل کنید. البته در مصرف آجیل باید درباره افزودنیهایی مانند نمک و سدیم احتیاط کنید، چراکه برای قلب مضرند.
دمنوش یا چای ماچا
دمنوش ماچا نوعی چای سبز است که از اپی گالوکاتچین گالات سرشار است. این ماده نوعی پلیفنول در چای ماچاست که خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی دارد و سلامت قلب را بهبود میبخشد. تحقیقات روی اپی گالوکاتچین گالات نشان میدهد که این ماده از تصلب شرایین یعنی تجمع مواد چرب روی دیواره رگها، جلوگیری میکند و همچنین ممکن است باعث کاهش التهاب و آسیب سلولی شود.
ساردین در روغن زیتون
ساردینهایی که در روغن زیتون، بستهبندی و ارائه میشوند، میانوعدههای غذایی سالم و سرشار از چربیهای سالم، پروتئینها، آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنیاند. ساردین ماهی کوچکی است که از اسیدهای چرب امگا ۳ سرشار است. تحقیقات نشان میدهد که چربیهای امگا ۳ و روغن زیتون در بهبود سلامت قلب نقش موثری ایفا میکنند. رژیم غذایی غنی از امگا ۳ خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد، سطح کلسترول را کم میکند و فواید ضد التهابی دارد.
شکلات تلخ
شکلات تلخ به دلیل داشتن فلاونوئیدها بهویژه فلاونولها برای سلامت قلب بسیار مفید است. با توجه به برخی از پژوهشها مصرف شکلات و کاکائو میتواند مقاومت به انسولین و فشار خون بالا در بزرگ سالان را کاهش دهد. تکههای شکلات تلخ در کنار بادام، میان وعدهای عالی برای سلامت قلب است.