ریزش‌های تمام نشدنی بورس
گفت‌وگو با معاون پیشین بورس تهران

ریزش‌های تمام نشدنی بورس

متاسفانه هیچ كس در این شرایط و در زمان افت شاخص‌ها پاسخگو نیست و حتی رییس سازمان بورس هم صحبت قانع‌كننده‌ای در این باره نمی‌كند تا علت اصلی این ریزش‌ها را بیان كند.

دنیای قلم - شاخص كل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفته‌ای كه گذشت (چهارشنبه ۲۴ آذر) با ۵۶ هزار واحد افت نسبت به هفته قبل به عدد یك‌ میلیون و ۲۹۳ هزار واحد رسید؛ بر این اساس افت شاخص كل در هفته جاری ۴.۳ درصد بود. شاخص كل در پایان روز چهارشنبه (هفته گذشته) در حالی با رقم یك میلیون و ۳۴۹ هزار واحد به معاملات خود پایان داد كه این رقم در (‌۲۴ آذرماه) به یك‌ میلیون و ۲۹۳ هزار واحد رسید.شاخص كل (هم‌وزن) در پایان هفته گذشته ۳۶۳ هزار و ۵۸۶ واحد بود كه در هفته جاری این عدد به ۳۴۴ هزار و ۵۰۵ واحد و شاخص قیمت (هم‌وزن) از ۲۲۸ هزار و ۷۸۳ واحد به عدد ۲۱۶ هزار و ۶۹۶ واحد رسید.در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای شركت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، گروه دارویی بركت (بركت)، فولاد مباركه اصفهان (فولاد)، ایران‌خودرو (خودرو)، ملی صنایع مس ایران (فملی) در گروه نمادهای پر تراكنش قرار داشتند.

زمان انتخابات همه كاندیداها پرچم بازار سرمایه را به دست گرفته بودند. حسن فهیمی‌راد، از پیشكسوتان بازار سرمایه و معاون پیشین دبیركل بورس تهران معتقد است؛ تا زمانی كه از بورس مراقبت نشود این ریزش‌های بورس ادامه خواهد داشت. به نظر می‌رسد این بازار در حال حاضر اولویت مسوولان كشور نیست، این در حالی است كه زمان انتخابات دوره سیزدهم ریاست‌جمهوری همه كاندیداها پرچم بازار سرمایه را به دست گرفته بودند و با شعارهای عجیب بهبود شرایط بورس در یك ماه و یك هفته وارد كارزار انتخابات شده و كسب آرا كردند.
فهیمی‌راد در ادامه به «اعتماد» گفت: حال این سوال مطرح می‌شود كه چرا پس از انتخابات این شعارها به كلی فراموش شده است و امروز هم با برخی انتصاباتی كه در بورس انجام شده می‌بینیم كه به نظر می‌رسد نمی‌خواهند بازار سرمایه موفق عمل كند این در حالی است كه بازار سرمایه بازاری زنده است كه نیاز به مراقبت دارد.

ریزش‌های تمام نشدنی بورس

راه توسعه اقتصادی از دروازه بورس است


این كارشناس بازار سرمایه با بیان اینكه هم در زمان افزایش بیش از انتظار شاخص‌ها و هم در زمان كاهش بی‌رویه آن باید ابراز نگرانی كرد، گفت: هر اقدامی كه در جهت توسعه اقتصادی كشور صورت گیرد باید از دروازه بورس عبور كند.
او ادامه داد: تاكنون دولت از این بازار حدود هزاران میلیارد تومان اوراق به فروش رسانده كه مركز آن در بازار سرمایه بوده است و همان‌گونه كه دولت از این بازار سود می‌برد باید مراقب آن هم باشد.
فهیمی‌راد تصریح كرد: متاسفانه هیچ كس در این شرایط و در زمان افت شاخص‌ها پاسخگو نیست و حتی رییس سازمان بورس هم صحبت قانع‌كننده‌ای در این باره نمی‌كند تا علت اصلی این ریزش‌ها را بیان كند، اینكه می‌گویند بازار اوراق بدهی با بازار سهام فرق دارد به اعتقاد من درست نیست، چراكه در نهایت از این بازار پول خارج می‌شود . این درس اول اقتصاد است زمانی كه پول از بازار خارج شود عده‌ای سهم‌شان را می‌فروشند.
این كارشناس بازار سرمایه افزود: زمانی كه به بانك‌ها، شركت‌های سرمایه‌گذاری و صندوق‌ها تكلیف می‌كنند كه این اوراق را بخرند آنها هم اقدام به خرید می‌كنند. البته اشكالی هم ندارد و می‌خرند اما آقایان بگذارند بازار هم فعالیت خودش را داشته باشد. این موضوع مهمی است كه بازار سرمایه بازاری دستوری نیست كه برخی تكلیف می‌كنند بازار باید درست و نگرانی مردم رفع شود.
فهیمی‌راد با بیان اینكه امروز این بازار نیازمند یك مكانیسم و راه‌حل جدی است، افزود: سهامداران باید امروز متقاعد شوند كه این بازار رو به بهبود است، اگر مردم امروز سرمایه‌های‌شان را به جای سوداگری (خرید دلار و سكه و ...) به بورس آورده‌اند باید به نحوی به آینده بازار امیدوار شوند.

بازار سرمایه روند طبیعی ندارد


او ادامه داد: دستكاری در بورس و باطل كردن سهم‌ها نشان می‌دهد كه این بازار روند طبیعی ندارد و این موضوع قابل درك نیست كه یك روز همه سهم‌ها منفی و یك روز همه مثبت باشد.
این كارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش كه این روند ریزش‌ها در بازار سرمایه و این اصلاحات چقدر طبیعی است، افزود: این اصلاحات اصلا طبیعی نیست، زیرا اصلاحات به مرور انجام می‌شود و بر اساس عملكرد شركت‌ها و فاكتور‌ها این روند انجام می‌گیرد و مشخص است كه این اصلاحات دستوری است بالاخره همان‌گونه كه گفته می‌شود بورس آینه تمام‌نمای اقتصاد است مگر می‌شود این میزان ضد و نقیض شود؟ او ادامه داد: چه اشكالی دارد از پیشكسوتان بازار و روسای قبلی پرسیده شود كه چگونه این مشكلات را در بورس برطرف كرده‌اند.
این كارشناس بازار سرمایه با اشاره به مذاكرات و اخبار سیاسی و تاثیر آن بر بورس گفت: در صورتی كه مذاكرات سرنوشتی مثبت داشته باشد بازار سرمایه نیز به موازات آن با توجه به وضع مالی شركت‌ها رشد می‌كند و عملكرد شركت‌ها و سودهایی كه پیش‌بینی شده بر بورس تاثیر خواهد داشت.

وزیر اقتصاد به سرمایه‌گذاران خرد پاسخگو باشد


او ادامه داد: در حالی كه وزیر اقتصاد باید به افرادی كه در بازار سرمایه پول آورده‌اند و سرمایه‌گذار خرد شده‌اند پاسخگو باشد، تنها به افرادی كه بخشنامه صادر می‌كنند یا به نمایندگان مجلس پاسخگو است این در حالی است كه در 30 سال گذشته برای این بازار تلاش شده تا 50 میلیون نفر امروز سهامدار داشته باشد و این بازار یك‌شبه كشف نشده و هر زمان نوسان داشته طی این سال‌ها حل شده است.
این كارشناس بازار سرمایه با بیان اینكه طی دو سال قبل بیش از نصف سرمایه مردم در این بازار از بین رفت، گفت: حتی در این شرایط هم اغلب مردم برای توسعه كشور در بورس فعالیت می‌كنند، به امید اینكه بازار به روند طبیعی خود برگردد، اما متاسفانه می‌بینیم كه كسی پاسخگو نیست و حتی بازار خودرو كه دلال‌ها در آن هستند بیشتر از این بازار شفاف است و به مردم پاسخگو هستند.


منبع: اعتماد
 

 

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.