دنیای قلم_ کدو حلوایی همانطور که از نامش پیداست به خانوادهی کدو تعلق دارد. رنگ آن معمولا زرد پررنگ یا نارنجی تیره است و پوست ضخیم و ناصافی دارد. این کدو اشکال متفاوتی دارد اما معمولا قسمت پایینی آن از سرش بزرگتر است. اندازهی این میوه ممکن است خیلی بزرگ باشد. بزرگترین کدو حلوایی دنیا ۸۰۰ کیلوگرم وزن داشته است. کدو حلوایی طعم شیرینی دارد و میتوانید خوراکیهای متنوعی با آن درست کنید.
سوپ کدو حلوایی، پورهی کدو حلوایی، خورشت کدو حلوایی، کیک و انواع شیرینی با طعمهای جذاب و شیرین، همگی خوردنیهای متنوع و پرخاصیتی هستند که میتوانید با کدو حلوایی درست کنید و از خوردن آنها لذت ببرید.
همانطور که میدانید کدو حلوایی جزو سبزیجات پاییزی و زمستانی است که در حال حاضر به وفور در بازار وجود دارد. پس حیف است که از خیر خواص آن بگذریم و این مجموعهی نارنجیرنگ سرشار از عناصر قدرتمند و مفید برای سلامتی، مخصوصا سلامت قلب را نادیده بگیریم! در ادامه خواص کدو حلوایی را با هم مرور می کنیم:
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان + خواص و مضرات
یک فنجان کدو حلوایی پخته یا پورهی کدو حلوایی، بیش از ۲۰۰ درصدِ نیاز روزانه بدن به ویتامین A را دو دستی تقدیم شما میکند. این میزان ویتامین برای داشتن دید قدرتمند، حتی در نور کم هم کافی است. کدو حلوایی سرشار از کاروتنوئیدهاست. ترکیباتی که سبب رنگ نارنجی کدو حلوایی میشوند؛ ترکیباتی مثل بتاکاروتن که بدن آنها را بهصورت ویتامین A برای تقویت و محافظت حس بینایی بهکار میگیرد.
نمیدانم میدانستید یا نه، اما کدو حلوایی هم یکی از پرچمداران فیبر است که متأسفانه چندان خوشاقبال نبوده است و نتوانسته مشهور شود. هر فنجان کدو حلوایی ۳ گرم فیبر و فقط ۴۹ کالری انرژی دارد. رفاقت با کدو حلوایی به نفع شما خواهد بود، چون برای مدت طولانیتری شما را سیر نگه میدارد و لازم نیست نگران کالری دریافتی خود باشید.
رژیم غذایی سرشار از فیبر زود سیرتان میکند و نمیگذارد آنقدر غذا بخورید که بلافاصله عذاب وجدان بگیرید و چه موهبتی بهتر از این برای لاغر شدن سراغ دارید؟! مطالعهای مربوط به سال ۲۰۰۹ نشان میدهد افرادی که قبل از ناهار یک سیب کامل میل میکنند (میدانید که پوست سیب هم فیبر دارد) نسبت به کسانی که ترجیح میدهند دسر سیب یا آب آن را مصرف کنند، کالری کمتری از غذایشان دریافت میکنند.
آجیل و تخمهها از جمله تخمهی کدو حلوایی، بهطور طبیعی سرشار از برخی ترکیبات گیاهی و شیمیایی بهنام فیتواسترول هستند که کلسترول بد (LDL) را کاهش میدهد. وقتی چربی خونتان نرمال باشد، از این بابت خطری قلب شما را تهدید نمیکند.
کدو حلوایی هم مانند سایر رفقای نارنجی رنگ خود از جمله سیبزمینی شیرین، هویج و کدو تنبل، آنتیاکسیدانی به نام بتاکاروتن را مدام به رخ همتایان دیگر خود میکشد و البته حق هم دارد چون این آنتیاکسیدان نقش مهمی در پیشگیری از سرطان ایفا میکند.
تخمههای کدوحلوایی خاصیت ضدالتهابی دارند و برای تسکین مجاری ادراری و گوارشی مفید هستند. برای مقابله با عفونت ادراری میتوانید در کنار درمانهای معمول از تخمههای کدوحلوایی نیز استفاده کنید تا التهاب ناحیه از بین برود. به نظر میرسد منابع غذایی بتاکاروتندار بیش از یک مکمل یاریرسان هستند و این بزرگترین دلیل فراوانی کدو حلوایی بهعنوان یک سبزی مفید است. از طرفی استرولهای گیاهی تخمهی کدو حلوایی اسلحهی قدرتمند دیگری است که در مبارزات تنبهتن با سلولهای سرطانی خاص به یاری بدن میآید.
کدو حلوایی حاوی میزان زیادی پتاسیم است؛ بنابراین تأثیر مثبتی روی سلامت عروق دارد. توصیه میکنیم برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و کنترل فشارخونتان از خواص کدوحلوایی و تخمههای آن غافل نشوید.
اگر در حین آشپزی یا کارهای خانه دچار سوختگی و یا بریدگی و خراش روی پوست شده باشید میتوانید از کدوحلوایی استفاده کنید. گوشت کدوحلوایی خام میتواند جای سوختگی و زخمهای سطحی را تسکین دهد. برای این کار مقداری کدو را له کرده و روی پوست قرار دهید تا احساس سوزش آن برطرف شود.
افرادی که به طور مرتب دچار یبوست میشوند میتوانند از فواید کدوحلوایی بهرهمند شوند. چون این کدوی خوشرنگ سرشار از فیبر است و خاصیت ضدیبوستی دارد. کدوحلوایی برای افرادی که به مشکلات روده دچار هستند نیز توصیه میشود. تخمههای کدوحلوایی سرشار از آهن است و به این ترتیب برای مقابله با کمخونی و خستگی مفید هستند. اگر مضطرب هستید و استرس زیادی دارید و یا از سندرم پیش از قاعدگی رنج میبرید از خوردن تخمههای کدو غافل نشوید.
همان قدرتی که رادیکالهای آزاد را خنثی میکند، یعنی همان کارتنوئیدهای دوستداشتنی موجود در کدو حلوایی که تنوبدن سلولهای سرطانی را به لرزه درمیآورند، به جلوگیری از چروک پوست هم کمک میکنند.
غیر از خود کدو حلوایی، تخمهی آن هم خوراکی مفرحی است. از آنجا که آجیل و تخمه معمولا یکی از ملزومات معاشرتهای فامیلی و دوستانهی ما ایرانیهاست، باید یک خبر خوب به شما بدهم و آن هم این است که خوردن تخمهی کدو حلوایی نیز میتواند حال ما را خوب کند! تخمهی کدو حلوایی تریپتوفان آمینواسید دارد که خلقوخو را بهبود میبخشد. هرچند محققان معتقدند که پرخوریِ بعد از غذا بیشتر از آرامش حاصل از تریپتوفان باعث خوابآلودگی بعد از خوردن غذا میشود اما این آمینواسید در تولید سروتونین (یکی از مهمترین نقشآفرینان در چگونگی خلقوخوی ما) نقش مهمی دارد. یک مشت تخمه کدوی بوداده میتواند شما را خوشحال نگه دارد. میتوانید امتحان کنید.
درست است که موز بهعنوان منبع انرژی طرفداران زیادی دارد اما خوب است بدانید که در این مورد یک فنجان کدو حلوایی با ۵۴۶ میلیگرم پتاسیم از موز که ۴۲۲ میلیگرم پتاسیم دارد پیشی گرفته است. پتاسیمِ بیشتر به بازگرداندن تعادل کامل الکترولیتهای بدن بعد از ورزش یا کارهای سنگین کمک میکند و عملکرد عضلات را در بهترین حالت خود نگه میدارد.
کدو حلوایی میتواند شما را روئینتن کند. هرچند اینکه آیا واقعا ویتامین C سرماخوردگی را دور میکند یا نه، هنوز هم جای بحث دارد اما به هر حال کدو حلوایی سبزی است که منبع نیرومند این ویتامین و مواد مغذی ضروری به شمار میرود. یک فنجان کدو حلوایی پخته حاوی بیش از ۱۱ میلیگرم مواد مغذی است و نزدیک به ۲۰ درصد از ۶۰ میلیگرم مواد مغذی ضروری را که یک زن روزانه به آن نیاز دارد، تأمین میکند. این مقدار برای مردان حدود ۷۵ میلیگرم در نظر گرفته شده است.
بیشتر بخوانید: چگونه سوپ کدو حلوایی خوشمزه درست کنیم؟
طبیعت و مزاج کدو حلوایی سرد و تر می باشد. کدو تنبل سرشار از ویتامین A، نیاسین، تیامین، ریبوفلاوین، پانتوتنیک اسید، ویتامین B6، فولات، ویتامین E، ویتامین C، پتاسیم، منگنز، مس، آهن، منیزیم و فسفر است.
اگر داروهای خاصی مانند لیتیوم (دارویی برای تثبیت حالت خلقی) مصرف میکنید بدانید که کدوحلوایی اندکی خاصیت ادرارآوری دارد و ممکن است برایتان مشکلساز شود. علاوه براین امروزه در فروشگاههای مواد غذایی، محصولاتی به فروش میرسد که از کدوحلوایی تهیه شدهاند. اما توصیه ما این است که خودتان این ماده غذایی را تهیه کرده و باسلیقه و مناسب با ذائقه خود مصرف کنید.
منابع: شهرآرا، برنا، چطور