اسطوخدوس یا لوندر، گیاهی آرامشبخش است که به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، رهاسازی ذهن و داشتن خواب آرام کمک می کند. اسطوخودوس یکی از دوست داشتنی ترین و آرامش بخش ترین رایحه های دنیا را دارد. دمنوش اسطوخودوس نیز طعمی بی نظیر و عطری ماندگار داشته و سرشار از خواص دارویی برای سلامت شماست. عصاره این گیاه برای درمان اختلالات اضطرابی توصیه میشود و دمنوش اسطوخودوس برای کاهش اضطراب و تسکین مشکلات گوارشی مانند ناراحتی معده مورد استفاده قرار میگیرد.
جوانه اسطوخودوس تازه: سه قاشق چایخوری برگ به لیمو: یک برگ آب جوش: سه فنجان
تهیه دمنوش اسطوخودوس بسیار راحت است. برای تهیه آن، کافی است سه قاشق چایخوری جوانه اسطوخودوس تازه را در لیوان دمنوش ریخته و روی آن آب جوش بریزید. لیوان دمنوش را برای دمکشیدن، ده دقیقه روی بخار بگذارید و شبها میل کنید. این دمنوش، یک نوشیدنی کامل است اما برای بهتر کردن طعم و پرخاصیت کردن آن، میتوانید گیاهان دارویی مثل گاوزبان را هم به آن اضافه کرده و برگ بهلیمو را هم به دمنوشتان اضافه کنید یا اینکه مثل دمنوش زنجبیل به آن عسل اضافه کنید.
بیشتر بخوانید: فلاونول چیست و چه خواصی دارد
تاثیر این گیاه بر سلامت جنین مشخص نیست و زنان باردار نباید از آن استفاده کنند. پسران هم در دوران کودکی، نباید این دمنوش را بنوشند. همچنین کسانی که سابقه واکنشهای آلرژیک را داشتهاند، بدون مشورت با پزشکشان نباید از این گیاه استفاده کنند.
دمنوش اسطوخودوس با عطر بی نظیر و آرام بخش خود، شما را آرام می کند. مطالعات نشان می دهند که اسطوخودوس سرعت فعالیت دستگاه عصبی را پایین می آورد و باعث آرامش فرد می شود.
این خاصیت به رفع اضطراب، بی خوابی، استرس و افسردگی کمک می کند. یافته های تحقیقات نشان می دهد روغن اسطوخودوس، میزان درد ناشی از تزریق زیرجلدی را کاهش می دهد. روغن های فرار و عطر آرام بخش اسطوخودوس در هنگام دم کردن، آزاد می شوند.
یکی دیگر از کاربردهای سنتی دمنوش اسطوخودوس، درمان مشکلات گوارشی همچون معده ی عصبی و سوءهاضمه است. طبق مطالعات جدید، این کاربرد اسطوخودوس از لحاظ علمی نیز ثابت شده است. پژوهش ها نشان می دهد ماساژ روغن اسطوخودوس به آرامش عضلات صاف روده کمک می کند. پژوهش دیگری نشان می دهد روغن اسطوخودوس از تشکیل زخم معده جلوگیری می کند و گوارش را تسهیل می کند.
نوشیدن چای لاوندر پیش از خواب به افرادی که دچار اختلال خواب هستند و شب ها چندین بار از خواب بیدار می شوند، کمک می کند تا به مرور خوابی آرام و بی دغدغه را تجربه کنند. برای بهرهمندی از تاثیر این چای کافی است یک ساعت پیش از خواب شبانه یک فنجان چای لاوندر را به صورت ولرم بنوشید. برای تهیه این چای کافی است یک قاشق چایخوری برگ خشک شده این گیاه را درون یک فنجان آب جوش بریزید و سر فنجان را با کمک نعلبکی ببندید تا در عرض 10 دقیقه دم بکشد.
بیشتر بخوانید: خواص جادویی شلغم؛ تقویت کننده سیستم ایمنی، ضد سرطان
کمپرس جوشانده گیاه اسطوخودوس در تسکین دردهای ناشی از کوفتگیها و ضربدیدگیها بسیار موثر است. برای تهیه این کمپرس کافی است 3 تا 4 قاشق غذاخوری از گیاه خشک شده اسطوخودوس را با 2 لیوان آب مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید. پس از آنکه این مخلوط به مدت 10 دقیقه جوشید آن را صاف کرده و اجازه دهید به اندازه کافی سرد شود. سپس این مایع را با کمک دستمالی نخی و تمیز روی موضع مورد نظر کمپرس کنید. بهتر است اجازه دهید تا این مایع به اندازه کافی سرد شود زیرا گرمای آن ممکن است موجب بروز خونریزیهای زیر پوستی در ناحیه ضرب دیده شود.
درمانگران شیوه های طبیعی درمانی در جهان با کمک گیاه خشک شده لاوندر و عسل ترکیبی تهیه می کنند که مصرف این ترکیب به هنگام بروز سرگیجه و ضعف عمومی بسیار موثر است. در این شرایط درمانگران یک قاشق غذاخوری از پودر برگهای خشک شده لاوندر را با یک قاشق غذاخوری عسل و یک لیوان آب گرم مخلوط می کنند. نوشیدن این ترکیب می تواند در مدت کوتاهی ضعف بیمار را برطرف کرده و سرگیجه را از بین ببرد.
اضافه کردن 10 تا 15 قطره از عصاره گیاه لاوندر در وان حمام و دراز کشیدن در آن به مدت 20 تا 30 دقیقه در از بین بردن خستگی و کوفتگی بدن بسیار موثر است. دراز کشیدن در آبی که با این عصاره مخلوط شده باشد علاوه بر آنکه موجب تخلیه استرسها و تنشهای روزانه میشود به بهبود گردش جریان خون کمک کرده و کیفیت خواب افراد را نیز افزایش میدهد.
تشنّج به دنبال انقباض و شل شدن سریع و غیرارادی عضلات ایجاد می شود و موجب لرزش بدن می شود. اسپاسم هم به همین صورت است با این تفاوت که عضلات منقبض باقی می مانند. روغن اسطوخودوس به کاهش تشنّج و اسپاسم کمک می کند. محققان بر این باورند که اسطوخودوس، کانال های کلسیم را مسدود می کند و به این ترتیب مانع از انقباض عضلانی می شود.
اسطوخودوس از جمله گیاهان دارویی است که خواص درمانی متنوعی دارد. برگها، گلبرگهای بنفش رنگ و سرشاخه های این گیاه از جمله بخشهایی از این گیاه است که برای درمان بیماریهای مختلف از سوی درمانگران طب سنتی توصیه شده است.
درمانگران طب سنتی مصرف چای اسطوخودوس را یکی از بهترین داروهای گیاهی برای تقویت معده و افزایش عملکرد آن می دانند.
اسطوخودوس به جهت داشتن خواص مفید در پاکسازی کبد میتواند از ابتلا به بسیاری از بیماریها و اختلالهای کبدی پیشگیری کند.
نوشیدن چای یا جوشانده برگ های خشک شده اسطوخودوس در کاهش التهاب و تورم دستگاه تنفسی مناسب است و موجب درمان سرفه میشود.
برخی از درمانگران طب سنتی معتقدند که مصرف گیاه اسطوخودوس در افرادی که دچار خوابرفتگی دست و پا میشوند بسیار موثر است.
درمانگران طب سنتی چین معتقدند که نوشیدن جوشانده اسطوخودوس موجب پیشگیری و درمان تهوع می شود.
استفاده موضعی و خوراکی از گیاه اسطوخودوس علاوه بر آنکه موجب تقویت و توان سیستم عصبی می شود می تواند موجب تنظیم ضربان قلب و کنترل تپش قلب شود.
دمنوش اسطوخودوس نسبتاً بی خطر است اما می تواند مشکلاتی را ایجاد کند، به خصوص اگر از دارویی استفاده می کنید که فعالیت دستگاه عصبی مرکزی را کند می کنند. مصرف همزمان دمنوش اسطوخودوس با داروهای خواب آور، آرام بخش و ضدافسردگی مشکل ایجاد می کند. اگر پس از مصرف دمنوش اسطوخودوس هر نوع واکنش حسّاسیتی همچون لرزش یا گرفتگی گلو را تجربه کردید، مصرف را قطع کنید.
منابع: کاله و بهرامن