دنیای قلم- مرغ پای پای ثابت سفره ها و یکی از پرطرف دار ترین غذاها در مجالس و مهمانی هاست. مرغ را در انواع مختلفی میتوان تهیه و طبخ کرد. مرغ شکم پر یک غذای مجلسی است که در آن داخل شکم مرغ را با انواع مخلفات و سبزیجات معطر پر می کنند. این غذا از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
برخی فکر می کنند مرغ شکم پر را تنها با فر می توان درست کرد، با ما همراه باشید تا طرز تهیه این غذای خوشمزه را روی اجاق گاز و بدون نیاز به فر به شما آموزش دهیم. مهمترین نکته در پخت مرغ شکم پر، تمیز کردن داخل مرغ، پرکردن آن با اندازه مناسبی از مواد، نوع دوختن و.. است.
مرغ: 1 عدد متوسط سبزیجات معطر: 200 گرم پیاز: 3 عدد متوسط سیر: 5 حبه مغز گردو: 100 گرم زرشک: نصف پیمانه رب انار: 4 قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذا خوری کشمش: نصف پیمانه آلو خورشتی: 6 عدد آلو جنگلی: 6 عدد دارچین: 1 قاشق چای خوری سیب زمینی: 1 عدد هویج: 1 عدد نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به مقدار لازم آبلیمو تازه: به میزان لازم روغن مایع: به مقدار لازم کره: به میزان لازم زعفران آب کرده: به میزان لازم
ابتدا باید مرغ را به صورت کامل پاک کرده و آن را تمیز بشوریم. توجه داشته باشید که قسمتهای داخلی قفسه سینه را خوب تمیز کنید تا بعداً در هنگام پختن مرغ بوی بدی ندهد. اندازه مناسب مرغ برای این غذا در حدود 1.5 تا 2 کیلو گرم است. وزن بیشتر مرغ باعث می شود هنگام پخته شدن محتویات داخل آن خوب نپزند. زعفران دم کرده را به همراه دارچین، آبلیمو، نمک، فلفل، به همراه کمی روغن مایع در ظرفی ریخته و آنها را با هم خوب مخلوط میکنیم. پوست مرغ و قسمتهای داخلی آن را خوب به این مواد آغشته میکنیم. سپس دو حبه سیر و یک پیاز را پوست کنده، شسته، به صورت خلالی ریز میکنیم و درون پوست و شکم مرغ قرار می دهیم. بعد از این کار مرغ را درون یک ظرف قرار داده، روی ظرف را با سلفون می پوشانیم و برای نصف روز یا یک روز مرغ را در یخچال میگذاریم تا مزه دار شود. پس از گذشت این زمان مرغ را از یخچال خارج کرده، سیر و پیاز را از داخل مرغ بیرون می آوریم و از آن ها برای تهیه سس مرغ استفاده میکنیم.
برای درست کردن مواد داخل مرغ ابتدا پیاز های باقیمانده را پوست مگرفته، آنها را شسته و به صورت نگینی خرد میکنیم. سپس کمی روغن مایع به همراه مقداری کره را داخل تابه ریخته و بر روی حرارت ملایم اجاق گاز قرار می دهیم تا روغن داغ شود. پیازها را به تابه اضافه میکنیم و آنها را تا جایی که رنگ آنها طلایی شود تفت می دهیم. مغزهای گردو را که از قبل آسیاب کردهایم را به تابه اضافه کرده و تفت می دهیم و سپس زرشک، کشمش، آلو جنگلی و آلو بخارا را به تابه اضافه میکنیم و مواد را خوب هم میزنیم تا مزه بگیرند. آسیاب کردن گردو و همچنین اضافه کردن آلو جنگلی و آلو بخارا در این مرحله اختیاری است ولی طبق تجربه ثابت شده است که طعم بهتری به غذای شما میدهند.
سبزیجات معطر که شامل گشنیز، شنبلیله، پونه و جعفری است را که ازقبل شسته و گذاشته ایم تا آب آنها کشیده شود را به صورت ساطوری خرد میکنیم و آنها را در تابه ای دیگر که روغن آن داغ شده است میریزیم و تفت می دهیم. سبزی ها را به سایر مواد اضافه کرده و خوب هم میزنیم و در نهایت به تابه مقداری نمک و فلفل سیاه اضافه میکنیم و بار دیگر خوب مواد را هم میزنیم. در آخر دو قاشق غذا خوری از رب انار را به مواد اضافه میکنیم و خوب مواد را هم میزنیم تا کاملا مخلوط و یکدست شوند.
بیشتر بخوانید: چگونه قرمه سبزی خوشمزه و جا افتاده درست کنیم؟
برای تهیه سس مرغ شکم پر از تابه ای که سبزیها را در آن تفت دادهایم استفاده میکنیم. به آن مقداری روغن اضافه کرده و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار میدهیم تا داغ شود. سپس 1 قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی را به همراه 2 قاشق غذا خوری رب انار به تابه اضافه کرده و آن ها را تفت می دهیم. مقداری زعفران دم کرده را به همراه دو پیمانه آب و نمک و فلفل را به مواد اضافه میکنیم. توجه کنید که میتوانیم از سیر و پیازی که از مرحله طعم دار کردن مرغ باقی مانده است برای تهیه سس استفاده کنیم. به مدت 5 دقیقه در تابه را می گذاریم تا مواد کمی بجوشند و قوام بیاید. حالا نوبت پر کردن شکم مرغ با موادی که درست کرده ایم است. مواد را دوباره خوب با هم مخلوط کرده و با قاشق درون شکم مرغ میریزیم و بعد شکاف شکم مرغ را با نخ مخصوص آشپزی میدوزیم. با استفاده از هویج و سیب زمینی درز و حفرات باقی مانده مرغ را پر میکنیم. برای حفظ شکل مرغ، پاهای آن را با نخ محکم می بندیم.
مرغ شکم پر را در قابلمه مناسب قرار داده و به اندازه نصف مرغ به قابلمه آب اضافه میکنیم. سپس قابلمه را به مدت 1 الی 5 ساعت بر روی حرارت ملایم اجاق گاز میگذاریم تا مرغ پخته شود. برای پخته شدن دو طرف مرغ، آن را هر نیم ساعت یکبار به آرامی زیر و رو میکنیم. وقتی که آب مرغ تبخیر شد، مرغ شکم پر ما آماده است.
دقت کنید که مواد داخل مرغ، معمولاً سلیقهای است و با توجه به ذائقهتان میتوانید طعم ترش یا شیرین را انتخاب کنید و به تناسب آن مواد را تغییر دهید. همچنین بعضیها از سبزیجات معطر در داخل مرغ شکم پر استفاده میکنند. به طور مثال فلفل دلمهای عطر خوبی به مرغ میدهد. بعد از آماده شدن مرغ شکم پر آن را در یک سینی قرار دهید و با سبزیجات معطر و همچنین سبزیجات بخارپز تزیین کنید و به تنهایی و همراه با و یا به همراه پلو زعفرانی سرو کنید. به نظر برخی افراد لایه بیرونی مرغ به اندازه کافی مزه دار نمیشود. در این حالت میتوانید از سس های خانگی برای مزه دار کردن آن طبق سلیقه خود استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کاچی + خواص آن
اگر دوست دارید مرغ شکم پر بدون فر با رب انار طعم شیرین داشته باشید طبق دستور بالا عمل کنید ولی اگر طعم ترش را ترجیح می دهید؛ از رب انار ترش، زرشک و آلو خورشتی به جای رب انار شیرین و کشمش استفاده نمایید.
هویج و سیب زمینی که در کف ظرف چیده شد، به این دلیل است که است که مرغ به کف ظرف نچسبد. به صورت دلخواه میتوانید از فلفل دلمه ای و فلفل سبز هم استفاده کنید. میتوانید به جای رب انار از رب گوجه استفاده کنید.
نکته مهم در تهیه مرغ شکم پر این است که مرغ حتما باید پوست داشته باشد. به دلیل اینکه مرغ در هنگام پخته شدن پوست آن روغن میاندازد و از خشک شدن مرغ جلوگیری می کند.
موادی که در پر کردن شکم مرغ به کار برده میشوند، سلیقهای است. شما می توانید از سبزیجات معطر محلی شهر خودتان نیز استفاده کنید.
در تمام روش های پخت مرغ شکم پر اگر تمایل دارید میتوانید به مرغ هنگام طبخ یک چهارم پیمانه زعفران دم کرده اضافه نمایید.
مرغ شکم پر در گیلان به صورت شیرین تهیه میشود. به این منظور مقداری شکر را در یک لیوان آب جوش حل میکنند و به سس مرغ شکم پر اضافه میکنند.
در صورت تمایل میتوانید مقداری برگ سیر تازه به سبزیجات مرغ شکم پر اضافه کنید.
چنانچه طعم لیمو ترش را می پسندید میتوانید یک عدد لیموی تازه را نصف کرده، آب یک نیمه را داخل شکم مرغ بچکانید، نیمه دیگر را حلقه حلقه نموده و روی مرغ در حین طبخ بگذارید. مراقب باشید لیمو در قابلمه نیفتد. پس از نیم ساعت لیمو ها را از روی مرغ بردارید.
منابع: ایران کوک و اکالا