دنیای قلم - هم میهن نوشت: سه روز قبل، بار دیگر جنگ داخلی در سوریه آغاز شد. جنگی که فعلاً به شمالغرب این کشور محدود شده حوالی ساعت ۱۹ شب گذشته، مهاجمان سلفی مدعی شدند که حلب را به تصرف درآوردند. حلب در شمالغرب سوریه، مرکز استانی به همین نام، بزرگترین شهر و مرکز اقتصادی این کشور است و بیش از دو میلیون نفر جمعیت دارد. شهر ادلب در ۶۰ کیلومتری شرق حلب نیز در معرض حمله قرار دارد.
گزارشها حاکی از آن است که هجوم مجدد گروههای تروریستی به مناطق تحت کنترل دولت سوریه از مناطق تحت اشغال ترکیه در شمال این کشور انجام شده است. شمال سوریه در جریان بحران داخلی این کشور، در چند مرحله مورد تهاجم نیروهای ترکیه و متحدان آنکارا در میان معارضین قرار گرفت که آخرین عملیات آنها در سال ۲۰۱۹ انجام شد.
در حال حاضر گفته میشود عملیات مذکور با هماهنگی میان اسرائیل و ترکیه اتفاق افتاده است چراکه دقیقاً پس از برقراری آتشبس در لبنان آغاز شد. اما حجم و گستره این عملیات نشاندهنده برنامهریزی و اجرای فوری نیست. به نظر میرسد از ماهها پیش آمادهسازی برای این عملیات در دستور کار بوده است.
موضع ایران
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان عصر دیروز در گفتوگوی تلفنی با همتای سوری خود، در جریان آخرین تحولات این کشور قرار گرفت. وزیر امور خارجه کشورمان در این تماس، «فعال شدن مجدد گروههای تروریستی در سوریه را طراحی آمریکایی- صهیونیستی متعاقب شکستهای رژیم صهیونیستی از مقاومت در لبنان و فلسطین خواند و بر تداوم حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت، ملت و ارتش سوریه برای مبارزه با تروریسم و حراست از امنیت و ثبات منطقهای تاکید کرد.»
چینش میدان
در اولین روز جنگ، سردار کیومرث پورهاشمی معروف به حاج هاشم فرمانده مستشاران ایرانی در این منطقه به شهادت رسید. در حال حاضر اخبار به ما نشان نمیدهد که وضعیت نیروهای حامی نظام سوریه در منطقه به چه صورت است. پیش از این نیروهای فاطمیون (افغانستان)، زینبیون (پاکستان) و حیدریون (عراق) کنار حزبالله و نیروهای ایرانی در مناطق مختلف سوریه مستقر بودند.
حزبالله تا سه روز قبل درگیر جنگ در کشور خود بود و وضعیت دیگر گروهها نیز مشخص نیست اما شهادت یک فرمانده ایرانی نشان میدهد که احتمالاً نیروهای مستشاری ایران نیز در منطقه بودند. همچنین مشخص نیست که نیروهای نظامی پیاده سوریه که از چند سال قبل در حلب و شمال آن مستقر بودند، در چه شرایطی هستند. وضعیت منطقه با جنگ پیشین سوریه بسیار متفاوت است.
اخبار حاکی از آن است که تروریستها حمله سنگینی را آغاز کردند که نشاندهنده حمایت لجستیکی گسترده از آنان است. دو عبارت معارضین و تکفیریها درباره مهاجمین در اخبار استفاده میشود. معارضه سوریه، گروههای سکولاری مانند ارتش آزاد بودند که ابتدای جنگ گذشته از ارتش رسمی سوریه جدا شدند و با حکومت مرکزی میجنگیدند.
بخشی از گروههای مسلح نیز سلفیها و تکفیریها بودند که نیروی عظیمی در جنگ پیشین محسوب میشدند. تا لحظه تنظیم این گزارش، هنوز به طور دقیق مشخص نیست که تنها گروههای سلفی – تکفیری در این هجوم حاضر بودند یا گروههای دیگر نیز حضور داشتند. چراکه در تصاویر موجود از گروهها در حلب، پرچم سبز سوریه (پرچم این کشور پیش از کودتای ۱۹۶۳ حزب بعث) نیز وجود دارد که استفاده از آن توسط گروههای سلفی مرسوم نیست.