دنیای قلم -یکی از زمانهایی که با یک برنامهریزی درست و اصولی میتوان گوی سبقت را از دیگر رقبای کنکوری ربود، تعطیلات عید نوروز است. بنابراین شما بهعنوان یکی از داوطلبان این آزمون باید از این فرصت نهایت استفاده را ببرید و با برنامهریزی و همچنین تلاش مستمر، مسیر دستیابی به اهداف خود را با موفقیت بپیمایید. با توجه به فرارسیدن ماه مبارک رمضان و مصادف بودن آن با نوروز و همچنین نزدیک شدن به برگزاری کنکور سراسری شاهد تغییراتی در میزان ساعت مطالعه و خواب و تغذیه داوطلبان هستیم که یکی از سوالاتی که برای داوطلبان کنکوری مطرح میشود این است که با توجه به کارکرد کند مغز در اثر گرسنگی و افت قند، چگونه در ماه رمضان مطالعه کنیم؟
به شما عزیزان توصیه میشود که ساعت بدن خود را در این چند وقت باقی مانده تغییر ندهید. بعضی از داوطلبان کنکوری در این ماه برای این که هم بتوانند به خوبی مطالعه کنند و هم روزه بگیرند، جای شب و روز خود را عوض میکنند. یعنی روزها به استراحت پرداخته و شبها به جای خواب، مطالعه میکنند. این کار شاید برای شرایط یک دانشجو در حوالی امتحانات دانشگاه کارساز باشد اما برای یک داوطلب کنکور مضرات فراوانی به همراه خواهد داشت زیرا منجر به تغییر ساعت بیولوژیک بدن میشود. ترک این عادت پس از پایان ماه مبارک به شدت دشوار است و سرانجام منجر به عدم تمرکز مغز در آزمون اصلی شما یعنی همان کنکور سراسری میشود.
مطالعه در صبح و ساعات اولیه روز مناسبترین و بهترین زمان برای مطالعه در ماه رمضان است. بنابراین اگر بتوانید عادت مطالعه در صبح را در طول ماه رمضان ایجاد کرده و این عادت مثبت را بعد از پایان ماه رمضان هم حفظ کنید، یک گام از سایر رقبا جلوتر خواهید بود.
در ساعات اولیه صبح چون هنوز انرژی بیشتری دارید و احساس گرسنگی بر شما غلبه نکرده، بهترین زمان برای مطالعه دروس سنگین یا دروس تخصصی است. در فاصله زمانی بین اذان صبح تا اذان ظهر میتوانید حداقل ۶ ساعت مطالعه مفید داشته باشید.
از ظهر تا اذان مغرب هم حدود ۷ ساعت فرصت دارید. در این بازه زمانی کم کم میزان گلوکز خون کاهش یافته و معمولا احساس ضعف و خستگی به سراغ شما خواهد آمد. بنابراین می توانید خواب کوتاهی داشته باشید و سپس مباحث سبکتر یا درسهای عمومی را در حد یک تا دو ساعت مطالعه کنید. همچنین می توانید از مباحثی که صبح یا روزهای گذشته مطالعه کردهاید، تست بزنید. در فاصله بین اذان صبح تا اذان مغرب، به ویژه عصرها اگر احساس بیحوصلگی و گرسنگی به شما روی آورد، پس از کمی استراحت یا خواب کوتاه، میتوانید به مرور خلاصه نویسیها یا فلش کارتها بپردازید.
در وعده افطار از خوردن غذاهای حجیم پرهیز کنید که سنگین نشوید و بتوانید مطالعه کنید. این مورد برای سلامتی تان هم از لحاظ پزشکی بهتر است. ساعات پس از افطار هم زمان مناسبی برای مطالعه محسوب میشود؛ پیشنهادی که برای مطالعه وجود دارد آن است که در ساعات اولیه پس از افطار و به منظور رسیدن به یک تمرکز مطلوب مطالعه را به صورت روزنامهای و سطحی به مدت حدود یک ساعت دنبال وسپس مطالعات سنگین خود را آغاز کنید. بنابراین بعد از افطار و پس از کمی استراحت، مطالعه خود را شروع کنید و تا ساعت 11 یا 11:30 ادامه دهید و تا سحر بخوابید. بهترین زمان برای داشتن خواب عمیق و کافی بین ساعت 11 شب تا سحر است.
به فکر رقابت باشید. در لحظهای که شما به دلایل مختلف دست از درس خواندن کشیدهاید، دانشآموزان بسیاری هستند که با وجود شرایط مشابه، سختیها را تحمل و با جدیت مطالعه می کنند. فکر کردن به این موضوع، عامل محرکی برای حرکت شما به سمت تلاش بیشتر و موفقیت تحصیلی است.
با توجه به مهمانیها و دیدو بازدیدهایی که در عید به اوج خود میرسد، یافتن مکان مناسبی برای مطالعه دشوار است. بنابراین پیشنهاد می شود که از محیطی آرام مثل کتابخانه منطقه محل سکونت استفاده کنید یا شرکت در اردوهای مطالعاتی نوروزی موسسات مختلف را مد نظر قرار دهید. در این روزها مراقب باشید که زمان زیادی را به عید دیدنی یا تماشای سریالهای نوروزی اختصاص ندهید. دیدن سریالهای متعدد باعث میشود مدیریت زمان را از دست بدهید و زمان مطالعه شما محدود شود و از برنامه خود عقب بمانید.
نویسنده : فرزانه عطاران | مشاور تحصیلی