دنیای قلم -هنگامی که اصطلاح «حافظه عضلانی» را میشنوید، تصور میکنید که عضلات میتوانند حرکات خاصی را به خاطر بسپارند، مانند دریبل زدن با توپ فوتبال یا نواختن آهنگ «تولدت مبارک» با پیانو اما این بخشی از آن چیزی است که در بدن شما اتفاق میافتد. دو نوع حافظه ماهیچهای متفاوت وجود دارد. یک نوع، عصبی که با یادآوری فعالیتهای آموخته شده گره خورده است، در حالی که شکل دیگر یعنی فیزیولوژیکی، مربوط به رشد مجدد بافت عضلانی است. درک این که هر کدام از این حافظههای عضلانی چگونه کار میکنند، میتواند به شما در اجرای موفق برنامه ایجاد تناسب اندام کمک کند.
به نظر میرسد عضلات ما حرکات خاصی را به یاد میآورند. برای مثال، حتی اگر چندین سال است که دوچرخهسواری نکردهاید، به احتمال زیاد میتوانید به راحتی روی آن بپرید و رکاب بزنید. اما دلیل این که میتوانید دوچرخهسواری کنید این نیست که ماهیچههای پاها یا انگشتان شما حرکات لازم را حفظ کردهاند. این به دلیل یادگیری حرکات توسط سیستم عصبی مرکزی است که از مغز و نخاع شما تشکیل شده است. از طریق تکرار مداوم برخی از حرکات، مغز و نخاع شما (که هم به صورت پشت سر هم و هم به طور مستقل کار میکنند) مسیرهای عصبی قوی و کارآمدی ایجاد میکنند تا سیگنالهای مناسب را به هر قسمتی از بدن که باید فعال شود، منتقل کنند. برت جانسون، کارشناس علوم اعصاب، می گوید: «این نوع حافظه عضلانی به این معنی است که مغز شما دیگر مجبور نیست آن قدر درباره حرکتی که انجام میدهید، فکر کند.»
جنبه فیزیولوژیکی حافظه ماهیچهای به توانایی بازیابی سریع عضلات از دست رفته مربوط میشود. اغلب در افرادی دیده میشود که در دورهای منظم به باشگاه میروند ولی سپس وقفههای طولانیمدت در روند روتین ورزش آنها اتفاق میافتد. در حالی که این افراد ممکن است به دلیل یک دوره توقف فعالیت، توده عضلانی خود را از دست بدهند ولی با آغاز دوباره، این تودهها سریعتر از دفعه پیش به حالت قبلی خود بازمیگردند. این شکل از حافظه عضلانی به این دلیل رخ میدهد که وقتی برای اولین بار عضلهسازی میشود، بدن شما سلولهای جدیدی را به آن عضلات اضافه میکند. اما وقتی عضله را از دست میدهید، آن سلولهای جدید، همانطور که قبلا تصور می شد، ناپدید نمیشوند. در عوض، آنها به اطراف میچسبند و وقتی به روال معمول خود بازگردید به راحتی دوباره فعال میشوند.
جاگدیش خوبچاندانی، استاد بهداشت عمومی در دانشگاه ایالتی نیومکزیکو توصیه میکند: «آن قدر از دوچرخهسواری دوری نکنید که دوچرخهسواری را فراموش کنید. هر چه مدت بیشتری از یک فعالیت دور بمانید، مغز شما زمان بیشتری برای بازگشت به آن فعالیت نیاز دارد، ماهیچههای شما هم همین طور.» علاوه بر این، ورزش فقط مربوط به حافظه عضلانی نیست، بلکه با قدرت اراده نیز در ارتباط است. جاگدیش خوبچاندانی خاطرنشان میکند: «هر چه از فعالیتهای ورزشی دورتر شوید، اراده شما ضعیفتر میشود.»