دنیای قلم - محمود فاضلی: عبور ۲۱ هزار شناور و ترانزیت ۵۷درصدی انرژی جهان از مسیر بابالمندب، این منطقه را به یكی از مسیرهای انتقال كالا در جهان تبدیل كرده است، اما بعد از آغاز جنگ غزه، یمن مانع عبور كشتیهای اسراییلی از این منطقه شده و اسراییل به دنبال راه جایگزین است؛ مسالهای كه باعث شده از ۱۵ دسامبر تاكنون، پنج شركت كشتیرانی بینالمللی فعالیت در دریای سرخ را متوقف كنند.
این تنگه آبی میان یمن و آفریقا، كمتر از كانال سوئز، اما به همان اندازه حیاتی است. حجم عظیمی از نفت خام، گازوییل و سایر فرآوردههای نفتی از خاورمیانه و هند از طریق این آبها به سمت اروپا و نفت روسیه از این مسیر به هند و چین حمل میشود. برخی شركتهای بزرگ كشتیرانی طی روزهای گذشته حمل كالا و نفت از این تنگه را به خاطر حملات انصارالله متوقف كردهاند. آمار شركتهای ردیابی نفتكشها نشان میدهد در ۱۱ ماهه سال جاری میلادی روزانه 7.8 بشكه نفت و محصولات نفتی از این تنگه عبور كرده كه ۱۸درصد بیشتر از دور مشابه پارسال است. علت امر، رشد خرید نفت روسیه توسط هند و چین، همچنین افزایش خرید نفت اتحادیه اروپا از كشورهای خاورمیانه است.
در پی تشدید تنشها در نوار غزه، نیروهای مسلح یمن اعلام كردند كه تا زمان متوقف نشدن حملات علیه غزه، حملاتی را علیه رژیم صهیونیستی انجام خواهند داد و به هیچ كشتی وابسته به آن اجازه تردد در آبهای دریای سرخ و تنگه بابالمندب را نمیدهند. محمدعلی الحوثی، رییس جنبش انصارالله در رد هر نوع تجاوز رژیم صهیونیستی ضدملت فلسطین به عنصر مهمی در معادلات درگیری فعلی تبدیل شده و نیروهای مسلح یمن را از طریق مجموعه عملیاتها در دریای سرخ و تنگه بابالمندب به یك بازیگر اساسی تبدیل كرده است. به گفته او، ناوگان دریایی در دریای سرخ و تنگه بابالمندب به جز برای كشتیهای اسراییلی یا كشتیهایی كه به سمت سرزمینهای اشغالی در حركت باشند، برای سایر كشتیها كاملا امن است. توقف هدف قرار گرفتن كشتیهای اسراییلی همزمان با توقف جنایتها و تجاوزات اسراییل به نوار غزه خواهد بود.
همه گزینهها روی میز است و من هیچكدام از گزینهها را در هیچ مقطع زمان و مكانی بر دیگری ترجیح نمیدهم، زیرا ما در درگیری نظامی بهسر میبریم. امریكا و متحدانش در تلاش برای اتخاذ راهحلی جهت مقابله با انصارالله هستند. «لوید آستین»، وزیر دفاع امریكا در بیانیهای ایجاد یك نیروی ضربت چندملیتی جدید برای انجام «عملیات نگهبان رفاه» را اعلام كرد. برای مقابله با این مجموعه حملات بیسابقه، وزیر دفاع امریكا از شركتكنندگان خواست به ابتكارات بینالمللی به رهبری این كشور بپیوندند و با فرماندهی مركزی نیروی دریایی امریكا و ۳۹ عضو نیروهای دریایی تركیبی برای بازگرداندن امنیت در منطقه دریای سرخ همكاری كنند. وزیر امور خارجه امریكا، در هفته جاری، از ایجاد یك ائتلاف چندملیتی برای تامین امنیت دریای سرخ در میان افزایش حملات به كشتیهای باری خبر داد. عملیات «نگهبان رفاه» نیروی دریایی امریكا، بریتانیا، بحرین، كانادا، فرانسه، ایتالیا، هلند، نروژ و سیشل را شامل میشود.
گفته میشود كشورهای استرالیا، ژاپن، سنگاپور، كرهجنوبی، نیوزیلند، لیبریا و باهاما نیز در این ائتلاف مشاركت خواهند كرد. اینها كشورهایی هستند كه تحت تاثیر اقدامات انصارالله قرار دارند. یكی از این كشورهای مشاركتكننده در این ائتلاف یونان است كه بنا به دستور آقای دندیاس وزیر دفاع ملی این كشور، یك ناوچه نیروی دریایی این كشور در ائتلاف بینالمللی علیه انصارالله یمن به منطقه اعزام خواهد شد. او مدعی شد یونان به عنوان بخشی از عملیات بینالمللی دریانوردی در دریای سرخ، یك ناوچه خود را برای شركت در عملیات حفاظتی به منطقه اعزام خواهد كرد. به باور او، جامعه بینالمللی با حداكثر چالش امنیتی در دریای سرخ و خلیج عدن مواجه است و حمله به كشتیهای تجاری توسط گروههای مسلح، پهپادها و موشكها تهدید بزرگی برای جان انسانها، امنیت و ثبات بینالمللی، اقتصاد جهانی و رفاه شهروندان است.
یونان كشوری است كه دارای بزرگترین ناوگان دریایی است و منافع اصلی خود را در حفظ آزادی خطوط دریایی و حفاظت از جان ملوانها میداند. اداره دریایی گارد ساحلی یونان توصیههایی برای كشتیهایی كه با پرچم یونان در حركت هستند صادر كرده و از آنها خواسته است از ورود به آبهای یمن خودداری كنند. حزب كمونیست یونان با انتشار بیانیهای مخالفت خود با اعزام ناوچه به دریای سیاه را ابراز نمود و آن را به عنوان مداخله عمیقتر این كشور در طرحهای امپریالیستی جهت حمایت از سیاست جنایتكارانه دولت اسراییل توصیف كرد. در بیانیه این حزب آمده است: «ارسال ناوچه فوق و مشاركت كشتیهای یونانی در دیگر ماموریتهای جاری در شرق مدیترانه و نقاط دیگر در چارچوب ناتو، اثبات میكند كه هدف واقعی تهیه كشتیهای جنگی و دیگر برنامههای تسلیحاتی كه مردم یونان هزینه آنها را پرداخت میكنند، چیست. كشتیهای یونانی و دیگر واحدهای نظامی كشور در ماموریتهایی كه ربطی به دفاع از كشور و حفاظت از مرزهای آن ندارد، كاری ندارند. حزب كمونیست یونان بارها سیاست دفاعی این كشور و همراهی آتن با ناتو را محكوم كرده و خواستار عدم حضور این كشور در ائتلافهای دفاعی به همراه امریكا شده است.
این حزب كه در جریان بحران غزه مواضع بسیار شفافی داشته، خواستار توقف هرگونه همكاری اقتصادی، سیاسی و نظامی با كشور جنایتكار اسراییل و شناسایی كشور مستقل فلسطینی در پارلمان یونان است. اسپانیا مشاركت اتحادیه اروپا در ائتلاف دریایی چندملیتی در دریای سرخ به رهبری امریكا را كه با ادعای تضمین آزادی ناوبری و حفاظت از كشتیها در دریای سرخ تشكیل شده را وتو كرد. مادرید، در ابتدا میخواست كل اتحادیه اروپا در این ماموریت شركت كند، اما كمیته سیاسی و امنیتی اتحادیه اروپا در نشست اضطراری روز ۲۰ دسامبر، با اتفاق آرا موافقت خود را با مشاركت اتحادیه اروپا در این ابتكار با گسترش «عملیات آتلانتا» اعلام كرد. مادرید موضع خود را تغییر داد و در نشست كارگروه مشاوران اتحادیه اروپا در امور بینالملل این تصمیم را وتو كرد.