دنیای قلم - مرجان یشایایی: 4 آذر، برابر با 25 نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان است. بسیاری از مردان و حتی زنان خشونت را تنها خشونت فیزیكی میدانند و فكر میكنند همین كه زنی در محیط خانه یا بیرون از خانه كتك نخورد، خشونتی علیه او اعمال نشده، اما طبق تعاریف جدید خشونت اشكال مختلفی دارد كه هر چند مانند خشونت فیزیكی نمود بیرونی ندارند و مثلا دست و پا و چشم كبودی نمیتوان دید، اما نقش آزاردهنده آنها كمتر از خشونت فیزیكی نیست و مهمتر آنكه فرساینده هم هستند.
از انواع مهم خشونت علیه زنان خشونتهای روانی، ایجاد ترس و وحشت، تحقیر و تمسخر است. خشونتهای روانی مانند پرخاش، توهین، فریاد زدن یا از جهت دیگر مسخره كردن زنان كه به خصوص در محیط خانه و از سوی نزدیكان به زن مانند برادر یا پدر یا همسر و حتی فرزند دیده میشود، عامل گوشهگیری، افسردگی، نگرانی و اضطرابی است كه شاید تمام طول عمر زن را در بربگیرد، اما به دلیل آنها آمار درستی از آنها وجود ندارد و اغلب افراد آن را ابراز نمیكنند، آشكار نمیشود و صدمات آن هم اغلب نه قابل پیشگیری است ونه كسی به آن توجه میكند.
مظاهر خشونت علیه زنان اما، به موارد بالا تمام نمیشود. زنان در دوره زندگی خود عادت ماهانه یا بارداری یا زایمان را تجربه میكنند و بسیاری مواقع باید فرزند خود را شیر دهند. نادیده گرفتن شرایط خاص بدنی زنان و عدم توجه به امكانات درست برای آنكه دورههای بارداری و زایمان و شیردهی با حداكثر كیفیت و آرامش سپری شوند، خود از نكتههای مهم درباره زیست بدون خشونت زنان است. به علاوه زنان بیشتر از مردان به پوكی استخوان مبتلا میشوند و برخی آزمایشهای غربالگری باید به صورت دورهای و مرتب برای آنها انجام شود. نبود امكانات برای سلامت مادران و دختران كه علاوه بر بار بیماری از نظر مالی بار مضاعفی در جنبههای دیگر زندگی نیز ایجاد میكند، از مصادیق خشونت علیه زنان است.
در ساخت شهر هم میتوان مصادیق خشونت علیه زنان را دید. پیادهروهایی كه زنان باردار یا كودكان یا كالسكه بچه نمیتواند در آنها تردد كند، پلههایی كه شرایط خاص زنان را نادیده گرفتهاند یا ایستگاههای وسایل نقلیه عمومی كه سوار و پیاده شدن را بسیار دشوار كردهاند، همگی ذیل خشونت علیه زنان طبقهبندی میشوند. برای آنكه مصادیق نهفته خشونت علیه زنان از میان بروند، علاوه بر آموزش همه افراد جامعه و ایجاد محلهایی برای گزارش دادن خشونت، باید زندگی را از چشم یك زن دید. در ایران، سرویس اجتماعی برای ارایه خدمات مددكاری و مشاوره درباره خشونت بهخصوص خشونت علیه زنان و كودكان راهاندازی شده. اگر در معرض خشونت قرار گرفتید، با شماره 123 تماس بگیرید.