دنیای قلم -بیماریهای التهابی روده از جمله سرطان روده بزرگ روندی رو به افزایش دارد؛ به شکلی که رئیس انجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران اعلام کرده در صورت ادامه روند فعلی، پیش بینی میشود حدود ۱۰ سال آینده تعداد تشخیص سرطان روده بزرگ به حدود دو برابر افزایش یابد. در این بین اما چگونه میتوان با انتخاب مواد غذایی سالم به پاک سازی روده بزرگ کمک کرد؟ بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، بهترین انتخابهای غذایی برای پاک سازی روده بزرگ و جلوگیری از ابتلا به سرطان روده شامل موارد زیر است:
1. برنج قهوهای| مصرف غلات کامل مانند برنج قهوهای یا جوی دو سر و کینوا، راه خوبی برای پاک سازی روده بزرگ است. این محصولات غذایی غنی از فیبر هستند و مصرف آن ها برای سه وعده در روز، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را تا ۱۷ درصد کاهش میدهد.
2. لوبیا و عدس| حبوباتی مانند لوبیا و عدس سرشار از فیبر هستند. افرادی که بیشترین میزان فیبر را از منابع گیاهی دریافت میکنند، ۳۵ درصد کمتر از دیگران احتمال دارد که دچار پولیپ روده بزرگ شوند. به عقیده محققان، این حبوبات حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که در برابر سرطان محافظت ایجاد میکنند.
3. دانه چیا| خوردن فقط ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا در طول روز، ۱۰ گرم فیبر به بدن میرساند و ۴۰ درصد از نیاز روزانه شما به فیبر را تامین میکند. میزان نیاز روزانه به فیبر ۲۵ تا ۳۵ گرم است. فیبر باعث دفع راحتتر مدفوع از روده بزرگ می شود و مواد شیمیایی سمی را از این طریق از بدن خارج میکند.
4. کلم بروکلی| مصرف یک وعده سبزیجات تیره رنگ پخته شده در روز، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را در مقایسه با کسانی که این غذاها را کمتر دریافت میکنند، ۲۴ درصد کاهش میدهد. دو سوم بشقاب غذایی شما باید حاوی منابع گیاهی حاوی فیبر مانند کلم بروکلی باشد.
5. ماهی سالمون و قزل آلا| خطر مرگ و میر در میان آن دسته از مبتلایان به سرطان روده بزرگ که امگا ۳ بیشتری دریافت میکنند، بسیار کمتر از سایر بیماران است. چربیهای امگا ۳ از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری می کنند و حتی باعث مرگ سلولهای سرطانی روده بزرگ میشوند.
6. گردو|گردو نه تنها حاوی فیبر است بلکه اسیدهای چرب امگا ۳ از نوع اسید آلفالینولنیک هم دارد. مصرف گردو محیط روده را پاک سازی می کند و باعث جلوگیری از گسترش تومورهای روده بزرگ میشود. 7. ماست| مصرف ماستهای حاوی پروبیوتیک، به حفظ سلامت روده کمک می کند و خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را تا ۳۸ درصد کاهش میدهد. پروبیوتیکها باعث افزایش باکتریهای خوب روده می شوند و به بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک میکنند.