دنیای قلم -مطالعهای جدید به نقل از ایندیپندنت نشان میدهد لذتهای روزمره مثل صحبت کردن با یک دوست، قدم زدن در پارک، گوش دادن به موسیقی یا نوشیدن یک فنجان قهوه فعالیت مغز را افزایش می دهد و در کارهایی که به تمرکز و حافظه نیاز دارد، موجب بهبود کارکرد شناختی میشود. گروهی از پژوهشگران، مطالعه جدید دانشکده مهندسی تاندون نیویورک را که مرتبط با عملکرد حافظه بود، بررسی و نتایج آن را منتشر کردند.
شرکتکنندگان در این مطالعه که نتایج آن در نشریه «نیچر ساینتیفیک ریپورتس» منتشر شد، برای تکمیل گستره وسیعی از آزمونهای شناختی، از مچبندهای پایش پوست و سربندهای پایش مغز استفاده کردند. همزمان که شرکتکنندگان به موسیقی گوش میدادند، قهوه مینوشیدند و عطرهای محبوبشان را استشمام میکردند، این آزمونها از آنها به عمل آمد. این آزمونها را دوباره بدون هیچیک از آن محرکها هم انجام دادند. در بیانیه مطبوعاتی دانشگاه نیویورک آمده است که پژوهشگران دریافتند موسیقی و قهوه بر تحریک مغز شرکتکنندگان تاثیری چشمگیر داشته و آنها را در «وضعیتی ذهنی» قرار داده که کارکرد مغز آنها را در کارهایی که به حافظه نیاز داشته، تنظیم کرده است. این دستگاه پوشیدنی نشان داد که محرکها بهویژه باعث افزایش فعالیت امواج مغزی «باند بتا» میشود که به بیشینه کارکرد شناختی ربط دارد. عطر هم اندکی تاثیر مثبت داشت و به پژوهشگران نشان داد که بررسی بیشتری در این زمینه باید انجام شود.
یکی از دانشیاران مهندسی پزشکی زیستی که در این پژوهش حضور داشت، میگوید: «همهگیری کووید بر سلامت روان بسیاری از مردم در سراسر جهان تاثیر گذاشته و اکنون بیش از هر زمان دیگری نظارت بیوقفه بر تاثیر منفی عوامل اضطرابآور روزمره بر کارکرد شناختی افراد ضرورت دارد». آنها سه موسیقی را هم به بوته آزمایش گذاشتند، موسیقی پرانرژی و آرامشبخشی که برای شرکتکنندگان آشنا بود و موسیقی جدیدی که هوش مصنوعی تولید کرده و بازتاب سلیقه شرکتکننده بود. نتایج نشان داد که موسیقی آشنا و پرانرژی بهترین عملکرد شرکتکننده را در پی دارد و پس از آن، موسیقی ساخته هوشمصنوعی که با سلیقه شرکتکننده سازگار بود، قرار گرفت، اما تاثیر مثبت کمتر قهوه و عطر همچنان چشمگیر بود. این پژوهشگران اشاره کردند هرچند مداخلههای خاص ممکن است بهطور کلی کارکرد مغز را بهبود ببخشد، اما نتایج فردی ممکن است متفاوت باشد.