دنیای قلم - طی سالهای اخیر به دلیل تحرک کم، افزایش وزن و ... ابتلای کودکان به کبد چرب در حال افزایش است. پیشگیری از این بیماری اولویت فراوانی دارد و بعد از آن تشخیص بهموقع و درمان بهنگام، چون اگر کبد چرب در کودکان درمان نشود ملتهب و بافت اسکار یا زخم در آن تشکیل میشود که تبعات بسیار بدی خواهد داشت. تشخیص قطعی این بیماری به آزمایش و سونوگرافی نیاز دارد،اما با پیشگیری و اصلاح سبک زندگی، شناخت علایم اولیه، مراجعه بهموقع و مشورت با پزشک، میتوان از رنج و هزینههای مادی و معنوی این بیماری کاست. در ادامه درباره علایم و علل ابتلا به این بیماری خواهیم گفت.
همانطور که گفتیم تشخیص قطعی این بیماری با پزشک است، اما از اولین علایم آن میتوان به درد و تورم در قسمت بالا و سمت راست شکم اشاره کرد. در ادامه خستگی، ضعف عضلانی، حساسیت پوستی، نداشتن تمرکز و بیاشتهایی از دیگر علایم آن است که بنا نیست همگی با هم ظهور کنند. این بیماری در مواردی هم با علایمی مثل سفید شدن زبان، بوی بد دهان، کهیر و حساسیتهای پوستی، خارش پوست، زرد شدن چشم، تعرق بیش از اندازه، بوی نامطبوع بدن و حلقههای تیره زیر چشم خود را نشان میدهد.
یکی از مهمترین علل ابتلای کودکان به این بیماری، چاقی است. به همین دلیل همواره باید قد و وزن کودکان اندازهگیری شود و خانوادهها تلاش کنند با تغذیه مناسب و بهاندازه که تامینکننده تمام نیازهای دوران کودکی است از ابتلای فرزندشان به چاقی جلوگیری کنند. میزان قند بالا، چربی و نمک در غذاها جزو دیگر علل ابتلاست. خوردن غذاهای آماده، نخوردن میوه هاو سبزیجات هم میتواند عامل دیگری باشد.
مصرف نانهای سبوسدار مانند سنگک و بربری، محدود کردن مصرف انواع نوشیدنیهای شیرین مانند چای شیرین، نوشیدنیهای گازدار، آب میوههای صنعتی، شیرهای طعم دار، بیسکویتها، شیرینیها و کیکهای خامه ای و شکلاتی، استفاده از روغنهای مایع مانند روغن زیتون، آفتابگردان و روغن ذرت به جای روغنهای جامد، کره، مارگارین و چربیهای حیوانی، جایگزین کردن غذاهای بخارپز، آب پز و تنوری به جای سرخ شده استفاده از لبنیات کم چرب به جای لبنیات پرچرب، کاهش مصرف سس مایونز و جایگزین کردن سس سالاد سالم با استفاده از ماست کم چرب، آب لیمو، سرکه یا آب نارنج و سبزیهای معطر و روغن زیتون، کاهش مصرف خامه، سرشیر، پنیر خامهای، کره، ماست پرچرب و خامهای، غذاهای سرخ شده و ... محدود کردن استفاده از میان وعدههای غذایی با ارزش تغذیهای کم، مانند فراوردههای غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، پاستیل، چوب شور و آب نبات، محدود کردن مصرف انواع فستفود و غذاهای آماده پرچرب و شور، استفاده از انواع سبزیها و میوههای متنوع، رنگارنگ و معطر در وعدههای غذایی اصلی مانند انواع سالاد، آش، خورشت، سوپ و خوراکهای حاوی سبزیها، توجه به کاهش وزن کودکان چاق با تشویق آنها به پیروی از یک رژیم غذایی سالم زیرنظر متخصص تغذیه