دنیای قلم - سوزش سر دل یک درد ناراحتکننده در قفسه سینه و گلو است. این درد گاهبهگاه شایع است، اما اگر بیش از دو بار در هفته دچار سوزش سر دل میشوید، باید به پزشک مراجعه کنید.بهنوشته نشریه پزشکی Healthline وقتی سوزش سر دل به دفعات تکرار میشود، میتواند در فعالیتهای روزانه شما اختلال ایجاد و کیفیت خواب را هم مختل کند. خراسان نوشت : شما میتوانید سوزش معده را با ایجاد تغییر در شیوه زندگی و مصرف دارو برطرف کنید اما در برخی موارد، یک بیماری زمینهای که به درمان پزشکی نیاز دارد، ممکن است علت آن باشد.
این عارضه نتیجه رفلاکس اسید است. معده در طول هضم اسید تولید میکند. هنگام خوردن یا نوشیدن، ماهیچههای مری که به معده منتهی میشوند، شل میشوند.رفلاکس اسید زمانی اتفاق میافتد که اسفنکتر تحتانی مری (LES)، دریچهای که در انتهای مری قرار دارد، بهدرستی منقبض یا بسته نمیشود. این امر به اسید معده اجازه میدهد تا به مری برگردد و باعث سوزش سر دل و التهاب شود.در برخی موارد اسید معده ممکن است به داخل دهان وارد شود. این اتفاق زمانی که خم میشوید، شاید بیشتر رخ دهد. همچنین اگر روی شکم خود دراز کشیده باشید، اسید معده را در دهان خود حس خواهید کرد.
برخی از غذاها ممکن است باعث تحریک، طولانیشدن یا تشدید سوزش سر دل شود. محرکهای غذایی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. غذاها و نوشیدنیهایی که میتوانند باعث سوزش سر دل شوند عبارتند از: قهوه، نوشابههای گازدار، سسهای سالاد که حاوی سرکه هستند، سس و دیگر محصولات گوجهفرنگی، سیر و پیاز، شکلات، غذاهای تند، غذاهای چرب مانند همبرگر، مرغ یا ماهی سرخشده، مرکبات و آبمیوهها.
یکی دیگر از علل رفلاکس معده-مری، گرسنگی طولانیمدت است. اگر چندین ساعت غذا نخورده باشید، تجمع مایعات گوارشی میتواند به رفلاکس اسید و سوزش سر دل منجر شود. در این مواقع حالت تهوع و درد گرسنگی هم میتواند ایجاد شود.
سوزش سر دل بیشتر با بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) مرتبط است. GERDشکل جدیتری از رفلاکس اسید است. در GERD، رفلاکس به صورت مزمن در میآید.
برخی از داروهای تجویزی و بدون نسخه (OTC) و مکملهای غذایی هم ممکن است رفلاکس اسید را افزایش دهند یا پوشش مری را تحریک کنند و باعث سوزش سر دل شوند.آنتیبیوتیکهایی مانند کلیندامایسین، ایبوپروفن، آسپرین، مکملهای آهن، متفورمین (گلوکوفاژ)، مسدودکنندههای کانال کلسیم، استاتین ها و آرام بخش ها مانند والیوم از داروهایی هستند که به سوزش سردل منجر میشوند. اگر سوزش سر دل دارید و مشکوک هستید که بهدلیل مصرف دارو است، با یک متخصص صحبت کنید. بدون تایید پزشک مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید.از عوامل موثر دیگر میتوان چاقی یا اضافه وزن، استرس یا اضطراب، فتق هیاتال (قسمت بالای معده از طریق عضله بزرگی که شکم و قفسه سینه شما را جدا میکند [دیافراگم] دچار برآمدگی میشود) و ازوفاژیت یا التهاب مری را نام برد.
اگر بیش از دو بار در هفته دچار این عارضه شدید، به پزشک اطلاع دهید. ممکن است شرایطی مانند GERD داشته باشید که میتواند در صورت درمان نشدن بدتر شود. اگر پزشک داروهای سوزش سر دل را تجویز کرد، حتماً آن را طبق دستور مصرف کنید. تغییرات سبک زندگی همچنین میتواند برای مدیریت و کاهش سوزش سر دل بسیار مفید باشد. از خوردن غذا یا نوشیدن آب نزدیک به زمان خواب خودداری کنید. از غذاهایی که باعث سوزش سر دل میشوند، خودداری کنید. اگر سیگار میکشید، سعی کنید آن را ترک کنید. وزن خود را در محدوده طبیعی نگه دارید. به پهلوی چپ بخوابید. لباسهای گشاد بپوشید.