دنیای قلم -به نوشته نشریه پزشکی Web MD؛ شناخت و انتخاب تغذیه درست در کاهش شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ بسیار موثر است.
زینب سادات کسنوی : سرطان کولورکتال (روده بزرگ) سومین سرطان شایع در میان مردان و زنان است. برخی مطالعات میگویند احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که سالم غذا میخورند، ورزش میکنند و وزن متعادلی دارند، بیش از ۳۰ درصد کاهش مییابد. بهنوشته نشریه پزشکی Web MD؛ شناخت و انتخاب تغذیه درست در کاهش شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ بسیار موثر است.
بیشتر مطالعات موافق هستند که محصولات لبنی غنی از کلسیم میتوانند احتمال ابتلا به رشد سلولهای سرطانی در روده بزرگ و در نتیجه سرطان کولورکتال را کاهش دهند. مکملهای کلسیم هم ممکن است مفید باشند. ویتامین D (که به شیر و سایر لبنیات اضافه میشود) هم از شما در برابر این نوع سرطان محافظت میکند.
غلات کامل سرشار از مواد مغذی و منابع خوبی از منیزیم و فیبر هستند. آنها منجر به جلوگیری از یبوست می شوند و میتوانند به ترکیبات سرطانزا در روده بزرگ شما نفوذ کنند. شما باید برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ، روزانه ۹۰ گرم غلات کامل شامل جو دوسر، نان گندم کامل و برنج قهوهای مصرف کنید.
لوبیا و سایر حبوبات (برای مثال سویا، نخود و عدس) مملو از فیبر، پروتئین و ویتامینهای B و E هستند. آنها همچنین دارای ترکیباتی بهنام فلاونوئیدها و سایر آنتیاکسیدانها هستند که میتوانند از رشد تومورها جلوگیری کنند.
میوهها و سبزیجات رنگی دارای مواد شیمیایی گیاهی هستند که میتوانند رشد سلولهای سرطانی را متوقف یا با التهاب، مبارزه کنند. التهاب یکی از مهم ترین عوامل ابتلا به سرطان است. بهترین گزینه برای شما شامل خانواده کلم و میوههای غنی از ویتامین C مانند پرتقال است.
ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که برای سلامت قلب بسیار مفیدند و رشد سلولهای سرطانی را کاهش میدهند. اما این که آیا خوردن ماهی میتواند به جلوگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک کند، مشخص نیست. برخی تحقیقات نشان دادند افرادی که بهجای گوشت قرمز، ماهی میخورند، کمتر در معرض ابتلا به سرطان رکتوم هستند.
یک همبرگر آبدار و داغ ممکن است شما را وسوسه کند اما میتواند خبر بدی برای روده بزرگ شما باشد. دانشمندان میدانند که رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز، مانند گوشت گاو و گوسفند میتواند احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد، سعی کنید در هفته بیش از ۵۰۰ گرم گوشت قرمز نخورید.
البته گوشت قرمز تنها دشمن روده نیست، روده با تهدید بزرگتری به نام گوشت فراوریشده هم مواجه است. در سال ۲۰۱۵ گزارشی که توسط آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان منتشر شد، به این اشاره داشت که مصرف هر وعده ۵۰ گرمی گوشت فراوریشده مانند بیکن یا سالامی در روز، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را تا 18درصد افزایش میدهد.
می توانند علایم سرطان روده بزرگ را تشدید کنند. هضم این غذاهای چرب و سنگین ممکن است دشوار باشد و برای مدت طولانی در معده یک فرد باقی بماند و خطر رفلاکس اسیدی و دردناک را هم افزایش دهد.
نوشابه های گازدار می توانند علایم تهوع و نفخ را بدتر کنند. قندهای اضافه می توانند به چاقی کمک کنند زیرا این کالری های توخالی، ارزش غذایی کمی دارند و می توانند منجر به افزایش وزن ناخواسته شوند.