دنیای قلم -مسابقه «جوکر» دیروز به آخر رسید و پرونده این مسابقه بسته شد. فعلا خبری از تولید فصل جدید این مسابقه نیست، اما تجربیاتی که «جوکر» در این 7 فصل و 7 ماه به دست آورده و پیگیری مخاطبان برای ساخت ادامه آن، موفقیت «جوکر» در فصول بعدی را تضمین میکند. به بهانه پایان این رقابت، مروری داشتیم بر آن چه در طول این مدت بر مسابقه گذشت و صحبتهایی که احسان علیخانی دیروز در آخرین قسمت آن مطرح کرد.
«جوکر» نمونه خارجی داشت و ایدهاش جدید نبود، اما تصمیم علیخانی برای تولید نسخه ایرانی آن، تصمیم هوشمندانه و پرچالشی بود. مخاطبان معمولا در سینما، تلویزیون و نمایش خانگی، از آثار کمدی استقبال ویژهای میکنند، «جوکر» هم در مقایسه با دیگر برنامهها و مسابقاتی که در نمایش خانگی ساخته شده بود، اثر متفاوت و جدیدی بود، بنابراین توانست جای خود را میان مخاطبان باز کند و در کنار «شبهای مافیا» جزو محبوبترین آثار غیرنمایشی باشد. موقعیت متناقض و سخت بامزهبازی بدون خندیدن یا حتی لبخند زدن، لحظات خندهدار فراوانی را در «جوکر» ایجاد کرد و نتیجه اثری سرگرمکننده و مفرح بود. طبیعتا همه شرکتکنندگان مسابقه در خنداندن شرکتکنندگان و مخاطبان موفق نبودند، اما در بیشتر فصلهای «جوکر» کمدینهایی بودند که با کارهای بامزه و خلاقانه خود دیگران را به خنده بیندازند یا حتی جور شرکتکنندگان کمتر فعال را هم بکشند و تماشاگر را راضی کنند.
پس از انتشار قسمت اول «جوکر» معلوم شد این مسابقه، شانس زیادی برای دیده شدن دارد و شکست نمیخورد. همان طور که انتظار میرفت، این مسابقه با واکنشهای مثبت تماشاگران مواجه و بازخوردهای مثبتی نصیب آن شد. قسمت اول مسابقه در 16 ساعت اولیه انتشار، با 10 میلیون و 249 هزار و 380 دقیقه تماشا رکورد تماشای یک مجموعه در روز اول را به نام خود زد و قسمت دوم نیز با 18 میلیون و 410 هزار و 491 دقیقه تماشا در 16 ساعت اول، برای بار دوم این رکورد را ثبت کرد. بریده ویدئوهای بامزهترین لحظات این رقابت در فضای مجازی دست به دست میشد، شرکتکنندگان مسابقه در معرض توجه بودند و فضای کلی نظرات مخاطبان مثبت بود. ابراز امیدواری تماشاگران برای تولید فصلهای جدید نیز شاهد دیگری برای ادعای موفقیت «جوکر» است.
بیشک «جوکر» بدون ایراد و نقطه ضعف نبود و در طول انتشار افت و خیزهایی را تجربه کرد. مسابقه در فصل اول با حضور چهرههایی مانند امین حیایی، امیرمهدی ژوله، سام درخشانی و هومن حاجی عبداللهی شروع خوبی داشت و در فصل دوم نیز حضور عباس جمشیدیفر و ایمان صفا باعث شد این فصل با استقبال مواجه شود، اما در فصل سوم با وجود کمدینهای محبوبی مانند حمید لولایی و رضا شفیعیجم کیفیت مسابقه افت کرد، تا این که فصل چهارم منتشر شد، یوسف صیادی و یوسف تیموری به ستارههای «جوکر» تبدیل شدند و مسابقه دوباره اوج گرفت. سیروس میمنت و حامد آهنگی شرکتکنندگان فصل پنجم نیز پایان خوبی را برای مسابقه رقم زدند. فصل ششم و هفتم «جوکر» به عنوان «فینال» منتشر شدند. شرکتکنندگان این دو فصل ترکیبی بودند از چهرههای محبوب، منتخب و برندگان فصول قبل. در فینال اول عباس جمشیدیفر، یوسف تیموری و ایمان صفا مورد توجه مخاطبان بودند و در دومین فینال نیز حامد آهنگی و غلامرضا نیکخواه بیشتر محبوب بودند. یکی دیگر از نقاط ضعف مسابقه پخش صحبتهای چهرهها در حاشیه رقابت بود. روایت شرکتکنندگان از آن چه در مسابقه اتفاق میافتاد، چندان جذاب نبود و مسابقه را از ریتم میانداخت. اگر این بخش کمتر و کوتاهتر میشد این موضوع به چشم نمیآمد.
یکی از حاشیههای «جوکر»، شیوه مطرح شدن نام احسان علیخانی به عنوان یکی از سازندگان مسابقه بود. با توجه به تبلیغات احسان علیخانی برای «جوکر» و اشاره او به حضورش در مسابقه، همچنین حضور حامد میرفتاحی، امیرحسین بزرگزادگان و ایمان قیاسی در جمع عوامل آن، مشخص بود که علیخانی به این پروژه بیارتباط نیست، اما سِمت او در «جوکر» ابتدا «مشاور پروژه» مطرح شد و پس از استقبال تماشاگران این عنوان در قسمت دوم به «مدیر پروژه و مدیر هنری» تغییر کرد، سپس در اخبار رکوردزنی برنامه و تیتراژ، نام علیخانی به عنوان یکی از کارگردانان مسابقه مطرح شد.
احسان علیخانی در قسمت آخر به دعوت سیامک انصاری، برای اولینبار وارد صحنه مسابقه شد. او در بخشی از صحبتهای خود به شک و تردیدهایش درباره موفقیت مسابقه اشاره کرد و گفت :ابتدا با حضور استندآپ کمدینها و بازیگران تئاتر، چهار ضبط صفر داشتهاند. او در سومین ضبط آزمایشی به نتیجه امیدوار شده و پس از آن برای اجرای مسابقه از سیامک انصاری دعوت میکند و در آخرین ضبط صفر و آزمایشی مطمئن میشود که این مسابقه با حضور کمدینهای چهره ،موفق خواهد شد. امیرمهدی ژوله نیز در بخشی از صحبتهای خود با احسان علیخانی درباره حضور خانمها در این مسابقه ابراز امیدواری کرد. علیخانی نیز از این پیشنهاد استقبال کرد و گفت که اگر مجوز این اتفاق صادر شود، آماده هستند که در فصل بعد از حضور خانمها و حتی خانوادهها استفاده کنند. ژوله همچنین با کنایه طنزآمیز به سابقه احسان علیخانی، گفت این مسابقه برای او که همیشه به دلیل درآوردن اشک مردم، فحش خورده چالش عجیبی بوده است! کنایه امیرمهدی ژوله با شوخی علیخانی همراه شد و او نیز ادامه داد در جاده شمال روی نیسان مینوشتند «سلطان غم احسان علیخانی»! الهام سعیدی