دنیای قلم -دکتر داوال باناسالی، متخصص پوستومو در شهر نیویورک میگوید: «به بیان ساده، ککوککها معمولا همان سلولهای پوستیای هستند که رنگدانه مازاد و اضافی دارند و اغلب در اثر تماس بیش از حد با نور خورشید بهوجود میآیند. خالها معمولا برجستگی دارند (البته نه در همه موارد) و از دوران کودکی به بعد هم بزرگتر میشوند.
لکه پوستی مادرزادی هم میتواند در طیف وسیعی میان ضایعات رنگدانهای تا ضایعات عروقی قرار بگیرد. این ضایعات معمولا به دلیل اختلال در جابهجایی سلولها در دوران رشد و تکامل اولیه پوست بهوجود میآیند».
همانطور که اشاره شد، خالها در گروه ضایعات رنگدانهای پوست قرار میگیرند. این ضایعات پوستی میتوانند صاف و مسطح یا برجسته و برآمده باشند و همچنین میتوانند نشاندهنده مناطقی از پوست باشند که رنگدانهها روی همدیگر جمع شدهاند.
براساس دستورالعملهای آکادمی درماتولوژی آمریکا (AAD)، خالها معمولا کوچک هستند و میتوانند رنگهای مختلفی داشته باشند (ازجمله صورتی و سیاه) و همچنین ممکن است بیضیشکل یا گرد باشند.
خالها میتوانند در هر قسمتی از پوست بدن شکل بگیرند: صورت، پوست سر، زیربغل و حتی محدودترین فضاهای بین انگشتان دست و پا.
خالها معمولا در دوران کودکی یا نوجوانی بهوجود میآیند، درحالی که ممکن است بعضی از آنها همراه با افزایش سن از بین بروند. البته به یاد داشته باشید که اگر همراه با ضایعات پوستی شبیه به خال متولد شوید، یعنی با یک لکه پوستی مادرزادی مواجه هستید.
آیا تا حالا برایتان پیش آمده است که یک روز آفتابی را بیرون از خانه سپری کنید و پس از بازگشت به خانه با لکههای ریزی در اطراف بینی و گونهها مواجه شوید؟ این لکهها که معمولا قهوهای و مسطح هستند، ککومک نامیده میشوند. ککومکها بهدلیل افزایش ملانین شکل میگیرند که درواقع همان رنگدانههای پوستی هستند، اما این اتفاق چگونه رخ میدهد؟
وقتی که بدن احساس میکند که پوست در اثر تماس با پرتوهای فرابنفش خورشیدی (UV) دچار آسیبدیدگی شده است، خودبهخود ملانین بیشتری برای محافظت از پوست تولید میکند. این روند میتواند به تیره شدن رنگ پوست در سراسر بدن (شبیه به برنزه شدن پوست) یا شکلگیری تکههای کوچک ککومک در بعضی از قسمتهای پوست منتهی شود.
افراد دارای پوست روشن ذاتا بیشتر از دیگران در اثر تماس با نور خورشید به ککومک دچار میشوند. در بعضی از موارد، کاهش تماس با نور خورشید میتواند شدت ککومک را کاهش دهد.
لکههای پوستی مادرزادی دقیقا همان چیزی هستند که نامشان میگوید: نشانهها یا لکههایی که هنگام تولد (یا بلافاصله پس از تولد) روی پوست شکل گرفتهاند. این لکهها میتوانند از نظر شکل، اندازه و رنگ بسیار متنوع و متفاوت باشند و همچنین ممکن است در هر قسمتی از پوست نمایان شوند.
بعضی از آنها آنقدر کوچک و بیرنگ هستند که بدون ذرهبین قطعا متوجه آنها نخواهید شد، درحالی که برخی دیگر از نظر ظاهری بزرگتر و تیرهتر هستند. بعضی از این لکهها برای همیشه روی پوست باقی میمانند، درحالی که بعضی از آنها بهمرور زمان محو میشوند.
علم پزشکی در مورد علت شکلگیری لکههای پوستی مادرزادی هنوز به پاسخ روشنی نرسیده است. اما جنبه مثبت ماجرا این است که این لکهها معمولا بیخطر و بیضررند. البته اگر در مورد آنها نگرانی دارید، میتوانید برای بررسی دقیقتر مساله به متخصصان پوستومو مراجعه کنید.
*همشهری آنلاین