دنیای قلم -آشپزی بدون استفاده از ادویه ها غیرممکن است و ادویه جات نقش مهمی را در غذاهای روزانه ما ایفا می کنند. بسیاری از افراد برای طعم و مزه دارکردن غذاها از ادویه استفاده می کنند اما گاهی به دلایل مختلف و یا اشتباه و شُل بودن درب ادویه درون غذای خود ادویه زیادی ریخته و غذاهایشان ترش، تند، تلخ، شور و... می شود. در این بخش از آشپزخانه نمناک روش های رفع ادویه زیاد در غذا را آورده ایم.
اگر بیش از حد نمک در غذا ریخته اید و غذایتان شور شده:
یک قند داخل یک قاشق بگذارید و آن قاشق حاوی قند را داخل قابلمه غذای خود قرار دهید، به طوری که قند آب نشود و پس از لحظاتی قاشق و قند را از داخل غذا بردارید. یک سیب زمینی بکنید و آن را در داخل غذای در حال جوش بیندازید و وقتی نمک توسط سیب زمینی جذب شد، سیب زمینی را از داخل آن خارج کنید. برای رفع شوری خوراک سبزی یا گوشت چند تکه آناناس یا سیب را داخل غذا بریزید و سپس از غذا در آورید. برای رفع شوری آبگوشت یا خورشت آبکی مقداری آب به آن بیافزایید یا مقداری از آب شور آن را تخلیه کرده و با آب جدید جایگزین کنید. اگر برای پخت غذا وقت دارید، مقداری از مواد اولیه به غذا بیافزایید. وقتی غذا سرد است مزه شوری آن بیشتر احساس میشود، پس وقتی غذایتان شور هست بهتر است غذا را با دمای بالا سرو کنید در واقع می توان گفت حقیقت فرار کنید. از داروخانه یک اسفنج بهداشتی خریداری کنید و آن را داخل غذا قرار دهید تا نمک غذا را به خود بگیرد. برای کاهش طعم شوری غذا از مواد اسیدی مثل عصاره مرکبات، گوجه فرنگی، سرکه و ترشی استفاده کنید.
اگر در هنگام پختن غذا، به طور ناخواسته فلفل و تندی غذا زیاد شد:
اگر سس شما تند شد می توانید مقداری شیر به آن اضافه کنید تا تندی آن کم شود. افزودن کره بادام زمینی به غذا می تواند تندی غذا را بگیرد. افزودن مقداری آبلیمو یا سرکه به غذای در حال پخت می تواند تندی غذا را به طرز قابل ملاحظه ای کاهش دهد. اضافه کردن گوجه فرنگی یا آب آن به غذا، باعث کاهش تندی غذا می شود. اضافه کردن سیب زمینی یا مواد نشاسته ای به غذا می تواند تندی غذا را بگیرد. اضافه کردن آب و قند به غذا، در کاهش تندی غذا مؤثر است. برای رفع تندی میزان مواد اولیه را زیاد کنید. قبل از پخت کامل غذا تکه های فلفل را غذا خارج کنید.
گرفتن مزه ترشی غذا چندان کار ساده ای نیست، برای کم کردن میزان ترشی غذا:
اگر خورشت های شما قابلیت اضافه کردن مقداری طعم شیرینی دارد، شکر یا قند به آن بیافزایید. برای رفع ترشی غذا سیب زمینی داخل آن انداخته و بعد از پخت در آورید. پیاز داغ طعم شیرینی ملایمی به غذا می دهد و می تواند ترشی غذا را بگیرد جوش شیرین با ترشی یا اسیدیته غذا واکنش نشان می دهد و آن را خنثی می کند. اضافه کردن کمی نمک به غذا می تواند طعم ترشی را متعادل تر کند. کمی مواد اولیه به خورش اضافه کنید. اگر خورش شما غلیظ است کمی آب به آن بیافزایید.
برای رفع تلخی غذا:
یک سیب زمینی درشت پوست بگیرید سپس داخل خورش بیندازید و پس از اینکه خورش آماده شد سیب زمینی را از خورش خارج کنید و دور بیندازید. برای رفع تلخی برخی خورش ها مانند قیمه و... مقداری زعفران را بسابید و با کمی آب جوش دم کنید، سپس به نسبت زعفران کمی شکر اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا شکر کمی حل شود سپس مخلوط زعفران و شکر را به قابلمه خورش اضافه نمایید. لیمو را در آخر پخت غذا و در نیم ساعت پایانی به غذا اضافه کنید. پیش از ریختن لیمو عمانی در غذا چند ساعت آن را در آب ولرم خیس کنید. برای گرفتن تلخی گردو در فسنجان میتوانید به آن یک عدد سیب قرمز شیرین، هویج و کدو اضافه کنید. برای گرفتن تلخی قورمه سبزی قدری اسفناج و گشنیز به خورشتتان اضافه کنید. از آبغوره یا آب نارنج هم برای گرفتن تلخی گوشت و خورش استفاده کنید. با افزودن قدری آب جوش به خورش میتوانید تا مقدار زیادی تلخی به وجود آمده از زردچوبه را کم کنید. افزودن مقداری مواد اولیه مثل پیاز، سیب زمینی، هویج و گوجه بر حسب نوع غذا به آن یکی دیگر از شیوه های گرفتن تلخی غذا است.
در غذاهایی مثل سوپ، خورشت و سس قدری آب به غذا اضافه کنید تا کمی مزه آن بهتر شود. غذاهای را که شیرین شده را با ماءالشعیر و کاکائو درست کنید. سیب زمینی خام به غذا اضافه کنید و پس از چند دقیقه سیب زمینی ها را دور بریزید. با توجه به نوع غذا کمی مواد اولیه به غذا بیافزایید.