دنیای قلم -این روزها همه در تلاشاند تا خود را برای روزهای بهاری آماده کنند و مهمترین کار این روزها، خانهتکانی است که همه افراد خانه را به خود مشغول میکند. متاسفانه برخی از افراد با روشهای غلطِ تمیز کردن خانه به بدن و بهویژه کمر خود صدمه زده و روزهای آغازین بهار که با تعطیلات همراه است را به کام خود تلخ میکنند. بنابراین هنگام خانهتکانی به توصیههای ایمنی توجه کنید.
جاروکشیدن خانه، چه با جاروهای سنتی و چه جاروبرقی، باعث میشود ناخودآگاه کمی خم شوید و این وضعیت بدنی برای ستون فقرات و کمر بسیار مضر است، حتی اگر جارو کشیدتان کوتاه و فقط بهاندازه یک اتاق کوچک باشد، باز هم ممکن است به کمرتان صدمه وارد شود.
از طرفی برخی از افراد برای خم نشدن و قوز نکردن، تا جاییکه میتوانند کمرشان را سفت و صاف نگه میدارند. این کار هم به کمر صدمه میزند. این کار، مشکلات آرتروز کمر (نخاعی) یا انحنای کمر را شدیدتر میکند و در نتیجه فرد به کمردرد مبتلا می شود. بنابراین هنگام جاروکشیدن بهتر است از روشهای زیر استفاده کنید:
* روش اول قرار گرفتن در حالت لانج (بسیار مختصر) است. در این حالت باید یکی از پاهایتان را کمی جلوتر بیاورید و کمی خم کنید و پای دیگر را عقب و صاف نگهدارید. با این روش میتوانید موقع جاروکشیدن ، جارو را بهراحتی به عقب و جلو حرکت دهید و فشاری هم به کمرتان وارد نشود. هرازگاهی هم میتوانید پاهایتان را جابه جا کنید تا کمتر احساس خستگی در پاها کنید.
* در روش دیگر میتوانید یکی از دستهایتان را روی ران پایی که جلوتر گذاشتهاید قرار دهید تا کمی از وزنتان را روی آن بیندازید و پاهایتان مجبور به تحمل تمام وزن بدنتان نشود.
بیشتر بخوانید: توصیههای یک فیزیوتراپیست برای خانهتکانی شب عید
موقع گردگیری وسایلی مانند مبلمان که لازم است کمی خم شوید، یکی از دستهایتان را به آن وسیله تکیه دهید و با دست دیگر گردگیری کنید. با این روش دستتان بخشی از وزن بدنتان را تحمل میکند و تمام بار آن روی کمرتان قرار نمیگیرد. البته بهجای این روش میتوانید دستتان را به ران پایتان تکیه دهید.
در ضمن موقع تمیز کردن دیوارها هم میتوانید یکی از دستهایتان را به دیوار تکیه دهید و با دست دیگر دیوار را تمیز کنید. بدینترتیب کمردرد به سراغتان نمیآید.
شستن لباس واقعا پرزحمت است. بهویژه وقتی که کلی لباس در سبد لباسهای کثیف دارید. دائم خم شدن و لباسها را دستهبندی کردن و در ماشین لباسشویی ریختن میتواند به کمرتان صدمه بزند. بنابراین بهترین کار این است که سبد لباسها را روی صندلی گذاشته و بدون اینکه خم شوید، لباسها را درون ماشین بریزید.
برای اینکه موقع شستن ظرفها فشار کمی به کمرتان وارد شود، (و البته اگر به مشکل مفصل خاجیتهیگاهی هم مبتلا هستید)، حتما جلوی کابینت ظرفشویی یک جعبه یا چهارپایه کوچک بگذارید و یکی از پاهایتان را روی آن قرار دهید. با این روش به کمرتان فشار کمی وارد میشود. درضمن استفاده از چهارپایه یا جعبه به ثبات هسته بدنتان کمک میکند و جلوی صدمات به کمرتان گرفته میشود.
موقع اتو کردن لباسها هم مانند ظرف شستن عمل کرده و زیر یکی از پاهایتان جعبه یا چهارپایه کوچک قرار دهید.
بسیاری از محصولات شوینده موجب آزار چشم یا گلو و حتی سردرد میشوند. گاهیاوقات اگر استفاده از این محصولات خیلی زیاد باشد، ممکن است فرد را به بیماریهایی چون سرطان مبتلا کند.
محصولات شوینده معمولا حاوی مواد شیمیایی، از جمله ترکیبات آلی فرار هستند. از دیگر مواد مضر میتوان به آمونیاک و مواد سفیدکننده اشاره کرد. حتی خوشبوکنندههای طبیعی مانند مرکبات ممکن است با دیگر مواد آلودهکننده داخل خانه واکنشهای خطرناکی را موجب شود. استفاده از این ترکیبات معمولا واکنشهای تنفسی، حساسیتی و سردردهای مزمن را بهوجود می آورند.
همچنین افرادی که به آسم و بیماریهای تنفسی دیگر مبتلا هستد، تاجاییکه امکان دارد نباید از این مواد شوینده استفاده کنند. چراکه بیماریهایشان تشدید میشود.
از محصولات دیگری که در خانه استفاده میشود و حاوی مواد شیمیایی مضر است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خوشبوکنندههای هوا، سفیدکنندههای حاوی کلر، مایعهای ظرفشویی، مواد شیمیایی خشکشویی، شویندههای فرش و لوازم خانگی، براقکنندههای مبلمان و کف اتاق و تمیزکنندههای اجاقگاز
هنگام کار با مواد شوینده به نکات زیر توجه کنید:
* هرگز مواد سفیدکننده را با مواد شویندهای که حاوی آمونیاک است ترکیب نکنید. ترکیب گازهای متصاعدشده از این دو نوع شوینده موجب ابتلا به بیماریهای تنفسی مزمن یا حتی مرگ میشود.
* موقع خرید محصولات شوینده، برچسب مواد بهکاررفته در تهیه آنها را باید مطالعه کرد و محصولاتی را خرید که حاوی ترکیبات آلی فرار، خوشبوکننده و مواد قابل اشتعال نباشند یا مقدار کمی از این مواد را در خود داشته باشند. در ضمن به یاد داشته باشید محصولاتی که روی برچسب آنها «سبز» نوشته شده است، ایمنتر از باقی محصولات شوینده نیست.
* ترکیب آب گرم و صابون، ایمنتر از هر ماده شوینده دیگری است. برای سابیدن و پاک کردن آلودگیها از جوششیرین هم میتوان استفاده کرد. برای تمیز کردن و برق انداختن ظروف، بهویژه ظروف کریستال، میتوان ترکیبی از آب و سرکه استفاده کرد.
* وقتی مشغول تمیز کردن نقاط مختلف خانه هستید، حتما در و پنجرهها را باز بگذارید یا در صورت امکان از سیستم تهویه هوا استفاده کنید. وقتی هوا در جریان باشد، گازهای آلودهکننده شیمیایی را از فضای خانه پاک میکند.
* اگر مشکلات تنفسی حاد دارید، بهتر است بهجای استفاده از مواد شوینده بازاری، ماده شوینده خانگی آماده کنید. با ترکیبات مختلفی میتوانید چنین شوینده ایمنی برای خود آماده کنید. در ادامه، تهیه یکی از این نوع ماده شوینده توضیح داده شده است:
برای تمیز کردن شیشههای در و پنجرهها و آینهها و هر سطح شیشهای دیگر میتوانید از ماده شوینده خانگی که خودتان درست میکنید، استفاده کنید. برای درست کردن شویندهای که بتوانید شیشهها را با آن تمیز کنید، دستور تهیه زیر را بهکار برید:
یک مقدار آب گرم را با همان مقدار سرکه ترکیب کنید و درون یک بطری اسپریدار بریزید. اگر مایل بودید نوعی اسانس هم برای خوشبو شدن ماده شوینده به آن اضافه کنید و ترکیب را کاملا هم بزنید. این ماده شوینده برای تمیز کردن شیشهها عالی است.
منبع: خبر آنلاین