دنیای قلم -آش غذای مخصوصی است که به خاطرخواصش درپاییزوزمستان بسیارمورد استفاده قرار میگیرد. ترکیب سبزی درهر آش خیلی مهم است. بنابراین باید نسبت به ترکیب سبزی حساس باشیدو
وجود سبزی درون آش نه تنها ویتامین و مواد مغذی فراوانی را به آن می افزاید بلکه طعم و لعاب بی نظیری نیز به آش بخشیده و موجب خوشمزه شدن آش خواهد شد.
به طور کلی سبزی آش شامل سبزی های زیر است:
اسفناج (در صورت نبودن آن برگ چغندر) جعفری گشنیز اسفناج
برای خوشمزه و لعاب دار شدن آش بهتر است مقدار اسفناج و تره بیش از سبزی های دیگر باشد.
سبزیهای آش بهتر است به قطعات یک تا یک و نیم سانتیمتری خرد شوند تا درون آش بهتر دیده شده پس سبزی آش را خیلی ریز نکنید.
سبزیهای آش احتیاجی به سرخکردن ندارند و بهتر است تا حدالامکان از سبزی تازه استفاده نمایید اما می توانید از سبزی فریز شده نیز درون آش بریزید.
آش رشته یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه است که بسته به فرهنگ هر شهر متفاوت است. درون آش رشته از مواد غذایی مانند رشته، نخود و لوبیا، عدس، سبزی و... استفاده می شود.
برای تهیه آش رشته از سبزی های گشنیز، اسفناج، جعفری، تره و شوید استفاده می گردد. برخی افراد به جای اسفناج از برگ چغندر و برای خوش عطر شدن آش از شوید و تلخون استفاده می کنند.
میزان سبزی های آش رشته برای 10 نفر حدود یک کیلو است. برای تزئین آش رشته از نعنا داغ استفاده نمایید.
آش دوغ یکی از انواع آش های سنتی است که با مواد بسیار ساده ای تهیه می شود. آش دوغ در شهرهای شمالی به صورت آبکی و در برخی شهرها کش دار و غلیظ تهیه می شود.
در این نوع آش سبزی های مختلفی به کار می رود که در برخی شهرها متفاوت است. مثلا سبزی آش دوغ مازندران شامل برگ و ساقه چغندر، گشنیز و نعنا، سبزی آش دوغ تبریز شامل تره، گشنیز، نعنا، سیر تازه و برگ سبز آن، و کمی شوید، سبزی آش دوغ اردبیل در بعضی از منابع تره، جعفری، شوید، سبزی آش دوغ کرمانشاهی شامل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، شوید است.
ترکیب سبزی آش شله قلمکار آش شله قلمکار از مغذیترین آشهای ایرانی به خصوص در فصل زمستان است که قدمتش به دوران ناصرالدین شاه برمیگردد. در تهیه این آش از سبزی، گوشت بدون استخوان و انواع حبوبات استفاده میشود.
سبزی آش شله قلمکار جعفری، گشنیز، اسفناج، مرزه، ریحان، نعناع است که به مقدار یکسان از هر کدام در آش استفاده می کنیم.
آش کشک یکی از آشهای محبوب سنتی ایران است که علاوه بر عطر و طعم مطبوع و دلپذیر، غذایی مقوی نیز به حساب میآید.
سبزی آش کشک شامل تره، جعفری، نعناع، گشنیز و در صورت تمایل شنبلیله است اما در صورت استفاده از شنبلیله، مقدار آن باید کم باشد، وگرنه باعث تلخ شدن غذا خواهد شد.
آش دندونی یکی از انواع آش های خوشمزه است که در هر شهری به شکل های متفاوتی پخته می شود. در این آش خوشمزه علاوه بر حبوبات از گوشت گوسفندی هم استفاده می شود. برخی این آش را بدون سبزی می پزند و تنها از نعنای تفت داده شده برای تزئین استفاده می کنند اما در برخی شهرها درون آن سبزی آش می ریزند. در کردستان درون آش دندونی مرزه خشک ریخته و کشک و سبزی تازه نمیریزند. سبزواریها نیز در این آش تره تازه ساطوری خرد شده میریزند.
آش اوماج یکی از انواع آش های سنتی ایرانی است که برای درمان سرماخوردگی پخته می شود. تهیه آش اوماج بسیار آسان و مشابه آش رشته بوده اما بجای رشته در آن گلوله های کوچک خمیر درست می کنند، می ریزند. می توانید از سبزیجات معطر مانند ریحان - تره –مرزه در این آش استفاده کنید. همچنین می توانید از سبزی خشک نیز برای تهیه این آش استفاده کنید.
آش جو یکی از مقویترین آشهای قدیمی و سنتی ایرانی است که موادی مانند جو، حبوبات، سبزی آش و کشک تهیه می شود.سبزی آش جو شامل گشنیز، جعفری، تره و اسفناج یا برگ چغندر است و هر چه مقدار گشنیز آش بیشتر باشد، آش خوشمزهتر میشود.