مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول با بیان نکاتی برای جلوگیری از سرطان گفت: تغذیه سالم نقش بسزایی در جلوگیری از این بیماری دارد. میترا جودکیان با تاکید بر لزوم خودداری از مصرف گوشتهای فرآوریشده و محدودکردن گوشتقرمز برای جلوگیری از سرطان افزود: مردم از غذاهای گیاهی بیشتر استفاده کنند.
وی توجه به بشقاب غذایی را نخستین گام برای اصلاح عادتهای غذایی دانست و ادامه داد: بهتر است سه چهارم یا بیشتر بشقاب را سبزیجات، میوهها، غلات کامل، حبوبات و یک چهارم آن با غذاهای حیوانی پر شود. جودکیان اظهارداشت: مصرف بیشتر میوهها و سبزیهای متنوع بهدلیل محتوای آنتیاکسیدان و فیبر میتواند از سرطان دهان، ریه، گلو، مری، معده، روده و پروستات جلوگیری کند، به همین دلیل صندوق جهانی تحقیقات سرطان، مصرف روزانه حداقل سه واحد میوه و سبزیجات را توصیه میکند.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول به ارتباط بین سرطانروده و گوشتهای فرآوریشده اشاره و بیان کرد: بهتر است از خوردن غذاهای فرآوریشده مانند همبرگر، کالباس، کنسرو و سوسیسها که با روش دودیکردن، پختن، در نمک خواباندن و موادنگهدارنده شیمیایی تهیه میشوند، اجتناب کرد.
بیشتر بخوانید: علت ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش
جودکیان گفت: باید با اصلاح عادتهای غذایی (مصرف کمتر گوشتهای پرچرب، افزایش مصرف سبزیجات، میوهها و غلات کامل)، افزایش فعالیتبدنی، حفظ وزن مناسب از بروز یک سوم سرطانها پیشگیری کرد.
وی با تاکید بر ضرورت فعالیت روزانه بدنی بهمدت 30 دقیقه افزود: فعالیت بدنی منظم روزانه برای محافظت بدن در برابر سرطان اهمیت زیادی دارد بهطورکلی، هرگونه فعالیتبدنی حتی به مقدار کم مفید است، زیرا فعالیتبدنی موجب کاهش میزان هورمونهای موثر در بروز سرطان پستان و رحم شده و با افزایش سرعت عبور غذا از دستگاه گوارش بروز سرطان روده را کاهش میدهد.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول توصیه کرد: شهروندان عادتهای کمتحرکی مانند تماشای تلویزیون را محدود کنند. وی به نقش پروبیوتیکها در سرطان نیز اشاره و بیان کرد: پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زنده و مفیدی هستند که درصورت مصرف توسط انسان، با اثر بر فلورمیکروبی روده، موجب بروز اثرات مفیدی بر سلامتی میزبان میشوند.
بیشتر بخوانید: کدام مواد غذایی از سرطان پیشگیری می کنند؟
این کارشناس تغذیه ادامه داد: نتایج حاصل از تحقیقات نشان میدهد مصرف پروبیوتیکها ممکن است برای افرادی که دارای سیستمایمنی با عملکرد ضعیف هستند، مفید باشد.
وی ادامه داد: این مطلب که برخی از پروبیوتیکها از طریق القای آپوپتوز فعالیت ضدسرطان دارند باعث شده بتوان آنها را بهعنوان عاملی برای درمان در نظر گرفت که بسیار ایمن است و هیچ اثر جانبی در میزبان برجا نمیگذارد. مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: دوغ کفیر، ماستها و پنیر حاوی پروبیوتیک، شکلاتتلخ و سرکهسیب از جمله پروبیوتیکها هستند.
وی به ارائه راهکارهای دیگر تغذیهای برای پیشگیری از ابتلا به سرطان اشاره کرد و افزود: باید مصرف نمک را محدود کرد زیرا مصرف بیش از حد آن میتواند موجب سرطان معده شود.
جودکیان با اشاره به اهمیت خودداری از مصرف غذاهای شور اظهارداشت: غذاهای فرآوریشده بیش از 83 درصد نمک رژیمغذایی ما را تشکیل میدهند، ضمن اینکه برخی غذاها مانند غلات صبحانه، نان، غذاهای آماده، پیتزا، گوشتهای فرآوریشده مانند (همبرگر و سوسیس)، سوپهای آماده، سیبزمینی سرخشده و سسها با وجود اینکه طعم شوری ندارند حاوی نمک بالایی هستند.
طبق اعلام مدیرکل دفتر بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آمار ابتلا به سرطان در ایران پایینتر از متوسط جهانی است، اما سرطان دومین عامل مرگومیر در کشور محسوب میشود و سالانه نزدیک به 51 هزار مرگ ناشی از سرطان در کشور داریم.