دنیای قلمـ دانشیار رادیوانکولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سرطان معده را شایعترین و کشندهترین سرطان در مردان ایرانی برشمرد و گفت: سال گذشته 8800 مورد جدید ابتلا به سرطان معده در کشور شناسایی شد.
دکتر شهرام یوسفی با اشاره به اپیدمیولوژی سرطان معده در ایران و جهان افزود: سرطان معده در حال حاضر در کشور ما شایعترین سرطان در میان مردان ایرانی است، در حالیکه در کشورهای غربی و آمریکایشمالی جزو پنج سرطان رایج نیز قرار ندارد که این موضوع باعث اهمیت دوچندان این بیماری بهعنوان یک معضل بهداشتی و درمانی در کشور ماست.
بهگفته وی سرطان معده کشندهترین سرطان در مردان ایرانی محسوب میشود و براساس آمار وزارت بهداشت در سال گذشته 8800 مورد جدید ابتلا به سرطان معده در میان ایرانیان شناسایی شد.
بیشتر بخوانید: بیهوشی چه تاثیری بر روی حافظه دارد؟
این دانشیار بیمارستان شهدای تجریش از مهمترین ریسک فاکتورها یا عوامل خطر بروز سرطان معده به تغییر سبک زندگی ایرانیان، افزایش مصرف فستفودها، استعمال دخانیات، ابتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری و مصرف غذاهای نمکدار یا دودی شده اشاره کرد.
وی با اشاره به فراگیری عفونت هلیکوباکترپیلوری در جمعیت زیادی از ایرانیان گفت: متاسفانه عفونت هلیکوباکترپیلوری در کشور ما فوقالعاده کلونیزه است و از مهمترین عوامل یا ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان معده به شمار میرود.
این دانشیار رادیوانکولوژی استعمال دخانیات اعم از سیگار و قلیان را از مهمترین عوامل خطر در ابتلا به سرطان معده دانست و خاطرنشان کرد: این خطر در کمین خود فرد سیگاری و نزدیکانش که دود سیگار را استنشاق میکنند، است.
بیشتر بخوانید: بیماران کلیوی چه خوراکیهایی را نباید مصرف کنند؟
به گفته دکتر یوسفی سن شایع بروز سرطان معده در دهه پنجم تا ششم زندگی آقایان ایرانی است و متاسفانه در مورد سرطان معده روش غربالگری خاصی وجود ندارد و تنها توصیه میشود که با مشاهده علائم مشکوک گوارشی افراد هرچه سریعتر برای پیگیریهای لازم به متخصص مراجعه کنند.
دکتر یوسفی درمان سرطان معده را نیازمند همکاری گروههای مختلف پزشکی دانست و افزود: این بیماری با توجه به چالشهای بهداشتی و درمانی موجود در کشور نیاز به درمان همه جانبه و هماهنگی بین گروههای متخصص جراحی، رادیوانکولوژی و فوقتخصصان گوارش دارد تا بهترین رویکرد و روش درمانی برای بیمار انتخاب شود.
این دانشیار دانشگاه به افرادی که دارای ریسک فاکتورهای مذکور، سابقه خانوادگی یا مشکلات گوارشی نظیر مشکل بلع غذا، احساس سیری زودرس، سنگینی بعداز غذا هستند توصیه کرد که در اولین فرصت به متخصص داخلی یا فوقتخصص گوارش مراجعه کنند تا اقدامات اولیه تشخیصی برای آنان انجام شود. زیرا با تشخیص بیماری در مراحل اولیه امکان بهبودی کامل بیمار با کمک درمانهای جراحی، شیمیدرمانی و رادیوتراپی همزمان وجود دارد.
بیشتر بخوانید: علائم بیماری «مننژیت» چیست؟
وی با تاکید بر اهمیت افزایش سطح آگاهی و اطلاعرسانی به عموم مردم در این خصوص گفت: مردم باید بدانند که درصورت وجود علائم گوارشی مشکوک و زمینه خانوادگی حتما باید به پزشک مراجعه کند تا بررسیهای تشخیصی انجام شود و بتوان سرطانمعده را در همان مراحل اولیه تشخیص داده و با اقدامات درمانی باعث بهبود و معالجه کامل بیماری شویم.
به گفته دکتر یوسفی، سرطان معده نیز همانند سایر سرطانها دارای مراحلی است که هرچه مرحله بیماری پایینتر باشد شانس بهبودی و علاج کامل بیمار بیشتر است به نحوی که در مرحله اول بیش از 90 درصد شانس علاج یا درمان کامل وجود دارد. این درحالی است که هرچه سرطان پیشرفتهتر و به سمت مرحله 3 و 4 پیش رود، شانس بهبودی و علاج کامل کمتر میشود.
مثلا در مراحل پیشرفته و مرحله چهارم شانس بهبودی به کمتر از 10-5 درصد میرسد. وی افزود: به همین دلیل تاکید میشود افراد با مشاهده علائم مشکوک یا مشکلات گوارشی به متخصص مراجعه کنند تا درصورت نیاز آندوسکوپی انجام شود و تشخیص بیماری در همان مراحل اولیه انجام شده و درمان آغاز و بیماری ریشهکن شود.
بیشتر بخوانید: بیماری عروق کرونر چیست؟
این متخصص دانشگاه با اشاره به وجود علائم مشترک در بیماریهای گوارشی خاطرنشان کرد: شایعترین علائم هشداردهنده در مورد سرطان معده با بسیاری از علائم بیماریهای گوارشی دیگر مشابه است؛ علائمی نظیر سیری زودرس، تهوع، احساس پری بعداز خوردن غذا، نفخ ، درد قبل و بعداز خوردن غذا. بنابراین حتما باید فرد به پزشک مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه متاسفانه درصد قابلتوجهی از سرطان معده در کشور در مراحل پیشرفته بیماری شناسایی میشوند، گفت: بیش از نیمی از موارد جدید ابتلا به سرطان معده در مراحل سوم و یا بالاتر شناسایی میشود که بیماری به سایر ارگان نظیر کبد، ریه و استخوان گسترش پیدا کرده و درمانها جنبه تسکینی پیدا میکند و باعث بهبود یا علاج کامل نمیشود.
به گفته این دانشیار دانشگاه متاسفانه درصد قابلتوجهی از بیماران که در مرحله پیشرفته یا چهارم بیماری شناسایی میشوند ظرف کمتر از دو سال بهرغم تمامی درمانهای موجود فوت میکنند.
دکتر یوسفی فستفود و غذاهای آماده را مهمترین عامل خطر و ریسک فاکتور ابتلا به سرطان معده برشمرد و تاکید کرد: بهتر است مصرف فستفودها را به حداقل رسانده یا حتی به میزان صفر برسد. فستفودها یا غذاهای آماده دارای نیترات زیادی هستند که در معده به نیتروزآمین تبدیل میشوند و مهمترین عامل خطر بروز سرطان معده محسوب میشوند.