دنیای قلم- یکی از موضوعاتی که بسیاری از سهامداران طبق آن معاملات آتی خود را برنامهریزی میکنند، لایحه بودجه و نرخ تورم پیشبینیشده بر اساس کسری بودجه دولت است. هر سال در ماههای پایانی سال یکی از موضوعاتی که سهامداران بورس به آن توجه ویژه دارند، لایحه بودجه سال آینده است. سیاستهای پولی و مالی دولت در لایحه بودجه مشخص میشود و افراد میتوانند در این زمینه هم پیشبینی کنند که روند بورس چگونه خواهد بود و هم بر اساس این پیشبینیها، استراتژی معاملاتی خود را تعیین کنند.
بیشتر بخوانید: آیا زیان ۶ برابری بورس در راه است؟
طبق بررسیهای انجامشده لایحه بودجه سال 1400 از چهار طریق میتواند بر بازار سرمایه تأثیرگذار باشد. بودجه دولت از طریق فروش سهام شرکتهای دولتی، فروش اوراق بدهی، افزایش قیمت تسعیر دلارهای حاصل از فروش نفت و در نهایت میزان کسری بودجه میتواند بر بورس تأثیر بگذارد.
طبق لایحه بودجه، دولت برای تأمین منابع بودجه، 95 هزار میلیارد تومان از سهام شرکتهای دولتی را در سال آینده از طریق بازار سرمایه میفروشد. همچنین مطابق این لایحه فروش 125هزار میلیارد تومان اوراق بدهی پیشبینی شده و درعینحال نرخ ارز برای سال آینده 11هزارو 500 تومان در نظر گرفته شده است؛ اما مسئله اصلی در زمینه تأثیر بودجه بر بازار سرمایه، کسری بودجه دولت است.
به عبارت دیگر، دولت در لایحه بودجه سال 1400 جمع کل درآمدهایش را برای سال آینده 317 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده است؛ درحالیکه هزینههای جاری دولت 637 هزار میلیارد تومان است. محاسبات نشان میدهد میزان کسری تراز عملیاتی دولت در بودجه در بهترین حالت 319 هزار میلیارد تومان است که بهطور مستقیم بر بازار سرمایه تأثیر خواهد داشت. کسری بودجه سال 99 حدود 180 هزار میلیارد تومان بوده و بازار سهام نقش پررنگی در تأمین کسری بودجه در شرایط تحریم ایفا کرد.
بیشتر بخوانید: آیا دامنه نوسان برخی نمادهای بورس کاهش پیدا میکند؟
از میان چهار طریقی که لایحه بودجه بر بورس تأثیرگذار است، کسری بودجه بیشترین میزان اثرگذاری را دارد. کسری بودجه از طریق افزایش تورم، حجم وابستگی دولت به بازار سرمایه را برای تأمین مالی افزایش میدهد. این مسئله مانند شمشیری دولبه میتواند منجر به گسترش توجه دولت به بورس شود و از طرف دیگر، سبب خواهد شد دولت به فکر نوسانگیری و خرید و فروش زیاد سهام شرکتهای وابسته به خود باشد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند یکی از دلایل رشد یا کاهش شاخص در بازار سرمایه به میزان تورم وابسته است؛ یعنی بازار سرمایه بهطور مستقیم از روند تورم تأثیر میپذیرد. برخی کارشناسان بر اساس اعداد و ارقام فعلی بودجه میگویند اگر کسری بودجه دولت در سال آینده به رشد تورم منجر شود، در نهایت باید منتظر رشد شاخصهای بورس باشیم.
بسیاری از شرکتهای حاضر در بورس به دلیل نداشتن صادرات، به سهام ریالی معروف هستند. یکی از موضوعاتی که بر این نمادها تأثیر بسیاری دارد، تورم است. کنترل تورم و ثبات در قیمتها میتواند آنها را به سمت کنترل قیمتها و یافتن راهکار افزایش فروش راهنمایی کند تا چشم به افزایش قیمت محصولات خود داشته باشند.
در سال جاری نیز دولت از طریق فروش اوراق بدهی و سهام شرکتهای خود، توانست بخشی از کسری بودجه را جبران کند؛ اما با وجود افزایش حجم انتشار اوراق بدهی و فروش سهام شرکتهای دولتی نتوانست بهطور کامل منابع مالیاش را از این محل تأمین کند.
منبع: فارس