دنیای قلم- کووید19 در اثر کروناویروس جدید ایجاد میشود که دارای طیف خفیف تا شدید بوده و میتواند نشانههایی مانند سرماخوردگی، تب، سرفه، گلودرد، تنگینفس، آبریزشبینی و سایر مشکلات تنفسی و گاهی علائم گوارشی مثل تهوع، استفراغ و یا اسهال را بههمراه داشته باشد.
کلیه گروههای سنی میتوانند تحتتاثیر کروناویروس قرار گیرند. اما سالمندان، مبتلایان به بیمارهای قلبیوعروقی، پرفشاری خون، دیابت، آسم و مشکلات تنفسی و کبدی، مبتلایان به نقص سیستم ایمنی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید19 هستند. بنابراین مراقبت از آنها و پیشگیری از ابتلا در این افراد کاملا ضروری است.
با اینکه کووید19 یک بیماری واگیر است، اما افراد مبتلا به بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت، پرفشاری خون، سرطان و.... بیشتر در معرض خطر هستند پس همچنان در همهگیری کووید19 توجه به کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر باید مورد توجه قرار گیرد.
تغذیه سالم یک فاکتور مهم کنترل بیماریهای غیرواگیر و تقویت سیستم ایمنی است که در شرایط همهگیری کووید19 نیاز به توجه بیشتر دارد. تغذیه مناسب در حفظ سلامتی افراد و تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماریها بهویژه بیماری کووید19 نقش موثری دارد. حتی در قرنطینه خانگی و احتمال دسترسی ناکافی به برخی از موادغذایی از یکسو و احتمال افزایش موادغذایی حاوی چربی، قند و نمک بهدلیل مصرف زیاد تنقلات نامناسب از سوی دیگر، خانواده میتواند با یک مدیریت مطلوب تغذیه از یک رژیم غذایی متعادل و سالم برخوردار شود.
بیشتر بخوانید: تغذیه گروه های پرخطر در روزهای کرونایی
قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیهای مناسب است که میتواند ضمن کاهش هزینه غذای خانواده، در ایجاد عادات غذایی سالم و انتخاب مواد غذایی مناسب، متنوع و مغذی نقش موثری داشته باشد. در برنامه غذایی روزانه، به منظور سالمزیستن باید دو اصل تعادل و تنوع رعایت شود تعادل به معنی مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف موادغذایی که در 6 گروه اصلی غذایی (نان و غلات، سبزیها، میوهها، شیر و فرآوردههای آن، گوشت و تخممرغ و حبوبات و مغز دانهها) قرار دارند. موادغذایی در هر گروه غذایی، دارای ارزش غذایی تقریبا یکسان هستند و در صورت دسترسی نداشتن به برخی موادغذایی، میتوان از جایگزین آنها استفاده نمود.
گروههای غذایی عبارتند از:
توصیه میشود ترجیحا از نان و غلات سبوسدار استفاده شود. این گروه شامل نانها (شامل سنگک، بربری، نان جو، لواش، تافتون و سایر نانهای محلی)، برنج، انواع ماکارونی، رشتهها، غلات صبحانه و فرآوردههای آنها است.
موادغذایی گروه سبزیها شامل انواع کاهو، اسفناج، کرفس، سبزیخوردن، انواع کلم، گلکلم، شلغم، کدوحلوایی، هویج، بادمجان، نخودسبز، لوبیا سبز، کدوسبز، فلفل، قارچ، خیار، گوجهفرنگی، پیاز، سیبزمینی و.... است.
این گروه شامل انواع مرکبات (مانند پرتقال، نارنگی، لیموترش، لیموشیرین، گریپفروت)، انواع توت، طالبی، خربزه، هندوانه، خرمالو، شلیل، هلو، زردالو، انگور، سیب، انبه، گلابی، انار و... و انواع آبمیوه طبیعی، کمپوت میوهها و میوههای خشک (خشکبار) است.
این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ است.
بیشتر بخوانید: در روزهای آلوده از کدام موادغذایی استفاده کنیم؟
این گروه شامل گوشت، مرغ، ماهی، میگو، بلدرچین، غاز، اردک و تخممرغ است.
این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش، سویا و... و مغزها شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادامزمینی، بادام هندی و... است که بهصورت ترکیب با غلات منبع خوبی از پروتئینهاست.
از غذاهای آماده و خارج از منزل کمتر مصرف نمایید. با توجه به اینکه در دوره قرنطینه خانگی مدت زمان طولانی در خانه هستید، میتوانید غذاهایی که تاکنون بهدلیل نداشتن وقت، تهیه نکردهاید را آماده نمایید.
ایمنی موادغذایی پیشنیاز برای تامین امنیت غذایی و یک رژیم غذایی سالم است. هنگام تهیه غذا برای خود و دیگران، پیروی از اصول بهداشت فردی و رعایت اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی موادغذایی و بیماریهای ناشی از غذا بسیار مهم است.
فیبر در داشتن یک سیستم گوارشی سالم نقش مهمی دارد و از پرخوری جلوگیری میکند. برای اطمینان از مصرف فیبرکافی، در صورت امکان در تمام وعدههای غذایی سبزیها، میوهها، حبوبات و غذاهای سبوسدار را انتخاب کنید. از نانهای تهیه شــده بــا آرد ســبوسدار، برنــج قهــوهای، ما کارونــی ســبوسدار، جــو و گنــدم کامــل (پوســت نگرفتــه) بیشتر استفاده نموده و از سبزیها و میوهها بهعنوان میان وعده استفاده کنید.
هر فردی در روز باید بهطور معمول 8 لیوان آب و مایعات مناسب دریافت کند. آبرسانی مناسب برای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.
برای مصرف کافی مایعات میتوان برشهای خیار، نعناع، لیمو یا پرتقال را به لیوان آب اضافه نمود. بهدلیل داشتن قند زیاد در نوشابهها و نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابههای صنعتی، آبمیوههای صنعتی و شیرهای طعمدار مصرف آنها که موجب تحریک سیستم ایمنی و تضعیف آن میشود را محدود کنید.
از نوشیدن مقادیر زیاد قهوه، چای و بهویژه نوشابههای کافئیندار و نوشیدنیهای انرژیزا خودداری کنید. زیرا ممکن است به کمبود آب بدن منجر شود. چای کمرنگ، انواع دمنوشهای گیاهی در حد متعادل نیز مفید است.
منبع: آرمان ملی