دنیای قلم ـ خرمالو درختی از گیاهان گلدار دولپهای است که در راسته خلنگسانان و تیره خرمالوئیان قرار میگیرد. نام خرمالو ترکیبی از دو واژهٔ خرما و آلو می باشد. فصل این میوه خوشمزه پاییز است. با ما همراه باشید تا با خواص و مضرات خرمالو آشنا شوید.
انواع خرمالو
خرمالوی ژاپنی: خوش طعم بوده و دارای برگهایی پهن و سفت است.
خرمالوی آمریکایی: نام یک گونه از سرده خرمندی است.
خرمالوی سیاه: نوع نارس آن پوستی سبز و گوشتی سفید دارد و در زمان رسیدن به رنگ سیاه در میآید.
مابولو یا سیب مخملی: متعلق به فیلیپین بوده و رنگ قرمز روشن دارد.
خرماندو: متعلق به جنوب غربی آسیا و جنوب شرقی اروپا است.
خرمالوی گس و خرمالوی غیرگس
خرمالو ها دارای دو نوع گس و غیرگس می باشند. خرمالوی گس به دلیی داشتن سطح بالایی از تانین قابل خوردن نیست. خرمالوی غیرگس هنگام رسیدن تانین را از دست می دهد.
خرمالو کالری بسیار پایینی دارد و به صورت خام و در حالت خشک میتوان آن را خورده و در دسرها و غذاها از آن استفاده نمود.
مواد مغذی خرمالو
خرمالو غنی از ویتامین a، ویتامین c، ویتامین e، و ویتامین b6، و همچنین فیبر غذایی، منگنز، مس، منیزیم، پتاسیم و فسفر است. آنها همچنین دارای ترکیبات ارگانیک هستند که حاوی کاتچین ها، گالاکتاچین، اسید بوتولینیک و ترکیبات مختلف کاروتنوئیدی هستند که در ترکیبات ویتامین b قرار دارند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با خواص لبو و مضرات لبو
خواص خرمالو
پیشگیری از سرطان
این میوه به عنوان یک منبع غنی از آنتیاکسیدانها، به محدود کردن رادیکالهای آزاد کمک میکند. عدم محدود کردن رادیکالهای آزاد میتواند به سلولها آسیب برساند و باعث بروز سرطان شود. وجود ویتامین a، و همچنین شیبول و بتولینیک اسید، باعث تقویت خواص ضد سرطان این میوه است.
کنترل قند خون
کسانی که از بیماری دیابت رنج میبرند در اغلب مواقع ولع زیادی برای خوردن دارند. بیماران دیابتی برای مقابله با گرسنگی میتوانند این میوه را که فیبر فراوانی دارد، بخورند. همچنین معروف است که خرمالو سطح قند خون را تنظیم میکند.
حفظ سلامت ریهها، قلب و طحال
خرمالو میتواند به شما در حفظ سلامت ریهها، قلب و طحال کمک کند.
سلامت قلب
خرمالو توانایی این را دارد که میزان کلسترول بد (یا ldl، لیپوپروتئین کمچگالی) را در بدن ما پایین بیاورد و به این ترتیب از بروز خطر بیماری قلبی جلوگیری میکند. این میوه همچنین حاوی تانن است که تأثیر مثبتی روی سلامت قلب ما دارد.
تقویت قوهی بینایی
خرمالو مقادیر قابلتوجهی ویتامین a دارد. و، این یک واقعیت ثابت شده است که ویتامین a قابلیت بهبود قوهی بینایی را دارد.
از بین بردن خستگی و استرس
آب خرمالو به دلیل پتاسیم فراوان و قندی که دارد، یک خوراکی انرژیزای طبیعی در نظر گرفته میشود. مصرف یک لیوان آب خرمالو میتواند برای انجام فعالیتهای قدرتی به ما فورا انرژی بدهد. این نوشیدنی، یک انتخاب خوب برای از بین بردن خستگی و استرس است.
برای کنترل فشار خون
وجود سدیم بیش از اندازه در رژیم غذایی میتواند باعث بروز فشار خون بالا شود. خرمالو میزان بسیار کمی سدیم دارد. از این رو، میتوان آن را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کم سدیمِ متعادل برای کسانی که فشار خون بالا دارند، استفاده کرد.
درمان آسم و سرفهی حاوی خلط
دو تکه خرمالوی خشک را بردارید، کمی آب به آن اضافه کنید و آن را بخار بدهید تا بپزد. پس از آنکه خرمالو پخت، آن را تبدیل به پوره کنید و یک یا دو قاشق غذاخوری عسل نیز به آن اضافه کنید. این روش میتواند یک درمان جایگزین برای حل کردن مشکل آسم و سرفه باشد.
جلوگیری از سرماخوردگی و آنفلونزا
خرمالو به دلیل محتوای ویتامین c می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از ابتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ترشی انار و لبو
درمان زخم معده
خرمالو حاوی مقادیر بالای فیبر است که برای بهبود هضم غذا و درمان زخم معده مفید می باشد، همچنین خرمالو به پاکسازی دستگاه گوارش کمک می کند.
کاهش وزن
وزن یک خرمالوی متوسط در حدود ۱۶۸ گرم است و فقط ۳۱ گرم کربوهیدرات دارد. به سختی میتوان در این میوه چربی پیدا کرد. این دو عامل باعث میشوند که خرمالو یک دوست ایدهآل باشد برای کسانی که دوست دارند میانوعده بخورند و در عین حال سعی دارند آن کیلوهای اضافه را کمکم آب کنند
سلامت سیستم گوارش
چنانچه میدانید فیبر برای حرکات روده ضروری است. استفادهی منظم از این میوهی غنی از فیبر میتواند به کاهش مشکلات مربوط اجابت مزاج کمک کند، و در نتیجه راه را برای سالم نگه داشتن دستگاه گوارش هموار کند. تانن موجود در خرمالو حرکات روده را تنظیم میکند، و در نتیجه اسهال را برطرف میکند. همین به نوبهی خود، به سالم ماندن سیستم گوارش کمک میکند.
درمان طبیعی سکسکه
خرمالو به طور گستردهای توسط پزشکان چینی برای درمان سکسکه استفاده میشود.
درمان سنگ کلیه
خرمالو به دلیل مقادیر بالای پتاسیم و کلسیم به عنوان یک دیورتیک طبیعی عمل می کند که می تواند به پاک سازی مثانه و کلیه کمک کرده و برای درمان بیماری های کلیه و سنگ کلیه مفید باشد.
داشتن کبد سالم
خرمالو سرشار از آنتیاکسیدان است که رادیکالهای آزاد ناشی از اکسیژن را در بدنمان از بین میبرند. این میوه همچنین اثر مواد سمی را کاهش میدهد و مانع آسیب سلولی میشود. این امر در نهایت به یک بدن سمزداییشده و کبد سالمتر منتهی میشود. همچنین برای درمان کبد چرب مفید است.
درمان اسهال
خرمالو تازه و خرمالو خشک از مواد طبیعی هستند که برای درمان درد شکم و اسهال مفید می باشند.
2تکه خرمالو خشک را در آب بجوشانید و سپس با آب لیمو ترش تازه و بلغور مخلوط کنید و 3 بار در روز از آن بخورید تا اسهال را درمان کند.
درمان یبوست
مقادیر بالای فیبر موجود در خرمالو آن را به میوه ای مفید برای درمان یبوست و مشکلات روده تبدیل کرده است، خرمالوی رسیده به عنوان یک ملین و مسهل طبیعی شناخته می شود.
درمان کم خونی
مس یکی دیگر از مواد معدنی موجود در خرمالو است که می تواند باعث افزایش گلبول های قرمز خون و درمان کم خونی شود.
مفید برای زنان باردار
یکی دیگر از خواص خرمالو در دوران بارداری، تاثیر قابل توجه مصرف آن در تقویت دستگاه ایمنی بدن زن باردار است. ویتامین a و کاروتن موجود در خرمالو در بهبود بینایی و تقویت ماهیچه های قلب موثر است. ویتامین c نیز در عملکرد بهتر دستگاه ایمنی بدن نقش دارد.
محتویات این میوه میتواند انرژی مورد نیاز زنان باردار را تامین کند و همچنین سبب افزایش میزان خون در زنان باردار که از کمخونی رنج میبرند، شود. علاوه بر این، آنتیاکسیدانهای موجود در این میوه مقاومت بدن زنان باردار را افزایش میدهد، و به این ترتیب از بروز بیماری و حملات ویروسی در دوران بارداری جلوگیری میکند.
تاثیر خرمالو بر رشد جنین در دوران بارداری
خرمالو سرشار از دو ماده معدنی مهم کلسیم و فسفر است و مصرف آن در افزایش رشد استخوان های جنین بسیار موثر است.
تقویت و رشد سریع مو
خرمالو حاوی ویتامین های a، b و c است که برای تقویت و رشد سریع مو مفید می باشند، همچنین خرمالو برای داشتن موهای سالم و پرپشت مفید می باشد.
درمان شوره سر
خرمالو به خاطر داشتن ویتامین a و e باعث نرمی و لطافت پوست سرتان میشود و جلوی شوره سر را میگیرد.
تاثیر خرمالو بر پوست
درمان لکه های پوستی
ویتامین c موجود در خرمالو به عنوان ضد عفونی کننده و ضد التهاب برای پوست صورت عمل می کند و به درمان لکه های پوستی کمک می کند.
درمان جوش صورت و آکنه
آب خرمالو می تواند به عنوان تمیز کننده صورت برای از بین بردن چربی و آلودگی های پوست و درمان جوش صورت و آکنه استفاده شود.
طراوت و شادابی پوست
استفاده از خرمالوی تازه یا آب آن می تواند باعث طراوت و شادابی پوست صورت شود و رنگ پوست را روشن تر کند.
جلوگیری از پیری زودرس پوست
خرمالو ویتامینهایی مانند ویتامین a، ویتامین e و همچنین آنتیاکسیدان دارد. اعتقاد بر این است که این مواد مغذی به ما کمک میکنند تا یک پوست صاف و روشن داشته باشیم و از بروز چروکهای ریز و درشت جلوگیری کنیم.
آنتیاکسیدانهای موجود در خرمالو، هنگامی که در معرض اشعهی uv و آلودگی قرار دارید، به عنوان عاملی علیه رادیکالهای آزاد عمل میکنند. بنابراین در مورد مزایای خرمالو شیرین تردیدی وجود ندارد. یک بار در روز خوردن خرمالو مناسبترین راه برای به دست آوردن مزایای آن است.
آبرسان قوی برای پوست
خرمالو خاصیت آبرسانی قوی برای پوست مخصوصا پوست صورت را دارد و استفاده از خرمالو یا آب خرمالو باعث طراوت و شادابی پوست صورت میشود و به روشن شدن رنگ پوست کمک می کند. برای استفاده از این خواص خرمالو می توانید خرمالو را به صورت پوره درآورید و آن را روی صورتتان بمالید و پس از نیم ساعت صورت تان را با آب سرد بشویید.
از بین برنده چین و چروک پوست صورت
خرمالو سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین های گروه a و e است و از این رو استفاده از یک ماسک خرمالو که با چند قطره آبلیمو و یک زرده تخم مرغ درست شده باشد می تواند چین و چروک صورت تان را کاهش دهد و به زیبایی پوستتان کمک کند.
مضرات خرمالو
خرمالو را ناشتا نخورید چون می تواند باعث انسداد دستگاه گوارش، درد شکمی و استفراغ شود
پوست خرمالو حاوی تانن می باشد که می تواند باعث یبوست شود
خرمالو حاوی قند فراونی می باشد که می تواند به هیپرگلیسمی در افراد مبتلا به دیابت منجر شود
خرمالو دارای قند و پکتین بالایی است که می تواند باعث پوسیدگی دندان شود پس بهتر است بعد از خوردن خرمالو دهان خود را با آب بشویید
افرادی که فشار خون پایین دارند بهتر است در مصرف خرمالو احتیاط کنند چون ممکن است باعث کاهش ناگهانی فشار خون در افراد شود
خرمالو کال در بعضی از افراد می تواند باعث واکنش های آلرژیک شود
خرمالو گس ممکن است باعث یبوست در بعضی افراد شود
منبع: موج نیوز