گرازخوری؛ پدیدهای که رواج مییابد
شکار و خوردن گوشت گراز یا خوک به دلیل همهچیزخوار بودن این حیوان ضررهای زیادی مانند انگل برای بدن انسان دارد. به همین دلیل در دین اسلام مصرف گوشت گراز یا خوک حرام اعلام شده است.
دنیای قلم -گراز هم مانند سایر گونههای حیاتوحش به دست انسان شکار میشود و بهانه این شکار، بیشتر جلوگیری از تخریب باغها و مزارع است حال آنکه خوردن گوشت این حیوان هم به دلایل قبلی اضافه شده است.
پژوهشگر ایرنا در بررسیهای میدانی که در مناطق جنوبی کشور داشته با چند نفر از شکارچیان گراز گفتوگوهایی انجام داد.
در کنار سد درودزن در شمال غرب مرودشت در استان فارس عدهای نشستهاند و در حال کباب کردن گوشت روی آتش هستند. به آنها نزدیک میشوم میگویند از شهرستان داراب برای تفریح به اینجا آمدهاند، تعارف میکنند که بفرمایید گوشت گراز؛ خاصیت دارد، هوا سرد است و خوردن دارد تا صبح توی این سرما، گرم هستید. کنارشان مینشینم و شروع به صحبت میکنند.
«حسن» میگوید: «این گراز را خودمان شکار کردهایم، گوشت خوبی دارد، چند روز در یخچال فریز کردهایم تا میکروبهایش از بین برود و الان قابل خوردن است. از گوشت گوسفند خوشمزهتر است. یک گراز شکار میکنیم و یک ماه از گوشت آن استفاده میکنیم، مگر با این گران شدن میشود گوشت گوسفند خورد؟»
آن طرفتر، «حمید» که در حال بریدن بقیه گوشتهاست میگوید: «ما برای همین یک روز که اینجا آمدیم این هفت کیلو گوشت گراز را آوردهایم؛ یک ایل سیر میشوند. اگر این نبود باید دو کیلو مرغ میآوردیم به یکی میرسید و به چندتا هم نمیرسید. این مرغها هم گوشتش خوردن ندارد.»
«مسعود» در مورد شیوه شکار گراز صحبت میکند و توضیح میدهد: «باغهای دهخیر در داراب پُر از گراز است؛ صاحب باغ هم از خدایش است که کسی پیدا شود و این گرازها را شکار کند؛ ما هم که دنبال گراز هستیم میرویم آنجا. از بس گرازهای این باغ غذاهای خوبی خوردهاند، گوشت تازهای دارند و اصلاً قابل مقایسه با گرازهایی نیستند که در آبهای شور و رودخانهها زندگی میکنند. همین گراز را آن جا شکار کردیم. این محمود را میبینی، بعضی وقتها گوشت گراز به رستورانها میفروشد. ببین چه گوشت خوبی دارد» و چند تکیه گوشت تعارف میکند.
«محمود» میگوید: «خب چه کار کنم، وقتی صاحب رستوران حاضر است هر گوشتی به خورد مشتری بدهد من هم میفروشم.»
از او میپرسم چطور و چند؟ و جواب میدهد: «چند تا سگ با خودمان میبریم و در باغها و مزارع رها میکنیم. گرازها از زیر بوتهها و درختها فرار میکنند. ما هم آماده هستیم با تفنگ شکار میکنیم. چند تا گلوله باید زد تا از پا بیافتد، خیلی مقاومت میکند. بعد گراز را قصابی می کنیم. هر کدام بالای ۲۰ کیلو گوشت دارند. هر کیلویی معمولاً بالای ۶۰ هزار تومان فروش میرود. بهتر از کارگری است.»

گوشت گراز و انگل «تریشینلا اسپیرالیس»
در برخی از کشورها خوردن گوشت گراز بسیار متداول است. در برخی سالها حدود ۱۰۰ میلیون تن گوشت خوک در جهان مصرف میشود که بیشترین میزان مصرف آن در چین بوده و بعد هم آمریکا در فهرست مصرفکنندگان در رتبه دوم قرار دارد.
شکار و خوردن گوشت گراز یا خوک به دلیل همهچیزخوار بودن این حیوان ضررهای زیادی مانند انگل برای بدن انسان دارد. به همین دلیل در دین اسلام مصرف گوشت گراز یا خوک حرام اعلام شده است.
انگلی با نام «تریشینلا اسپیرالیس» trichinella spiralis وجود دارد که بسیار کوچک و میکروسکوپی است و با چشم قابل رویت نیست. در صورت بلعیدن این کرم، مشکلات زیادی برای انسان ایجاد میشود و کرم انگل وارد عضلات و بافتهای مختلف بدن انسان خواهد شد. این انگل در گوشت گراز و حتی میتواند در همه گوشتهای نیم پز یا خام دامی وجود داشته باشد که درصد وجود آنها در گرازها بیشتر است.
آلودگی تریشینلا اسپیرالیس در انسان از طریق خوردن گوشت گراز یا حیوانات شکاری که آلوده به لارو هستند اتفاق میافتد؛ گوشت هضم میشود، لاروها در روده آزاد میشوند و در مدت ۲ روز بالغ میشوند. لاروها بعد از بالغ شدن جفتگیری کرده و کرمهای ماده شروع به لارو گذاری در لابهلای پُرزهای روده کرده و این لاروها وارد جریان خون میشوند؛ لارو گذاری معمولاً ۴ تا ۱۴ هفته در کرمهای ماده ادامه پیدا میکند و ۲ تا ۴ هفته بعد از خوردن گوشت آلوده، میتوان لاروها را در جریان خون مشاهده کرد.
بعد از این مدت، لاروهای تریشینلا اسپیرالیس به عضلات درگیر مهاجرت میکنند که از جمله عضلات شایعی که درگیر میشوند شامل دیافراگم، زبان، حنجره، شکم، عضلات بین دندهای، عضله دلتوئید (سرشانهای) و سینه هستند؛ لاروها سه هفته بعد از آلودگی در این عضلات کپسوله میشوند. نزدیک به ۶ تا ۱۲ ماه بعد از اینکه لاروها کپسوله شدند، کلسیفیه شدن لاروها اتفاق میافتد و در نهایت علائم خود را بروز میدهند.