خواص و مضرات کیوی برای سلامتی چیست؟
آیا با خواص و مضرات کیوی و تاثیر آن بر سلامت بدن آشنایی دارید؟ در این رابطه بیشتر بخوانید.
دنیای قلم_ کیوی (kiwi) میوه بومی کشور چین است و نام آن با نسخه کوتاه شده به عنوان "کیوی" مشهور است. کیوی از گونههای مختلف تاک یا رسته گیاهان بالا رونده است و به عنوان میوه ملی این کشور بسیار قابل احترام است. در ابتدا به نام "یانگ تائو" شناخته میشد، کیوی یک میوهی بیضی شکل با رنگ قهوهای خفیف و یک بافت کرکی است.
پالپ داخلی میوه یک رنگ زنده، نیمه شفاف، سبز روشن با یک الگوی شعاعی از رنگهای روشنتر است که با دانههای سیاه کوچک خوراکی پوشانده شده است. میوه کیوی حاوی عطر و طعم منحصربه فرد، شاداب و با بافتی نرم است.
انگور فرنگی چینی
جنس اکتینیدهایی که میوه کیوی را شکل میدهد شامل حدود 60 گونه است. از انواع بیشتر مصرف شده آن در جهان "کرکی" و "طلایی" هستند.
میوه کیوی در اواخر قرن بیستم توسط مبلغین مذهبی از چین به نیوزلند آورده شده است. با رشد رو به افزایش این میوههای عجیب و غریب، مردم نیوزلند نام آن را به "انگور فرنگی چینی" تغییر دادند.
بعدها به آمریکا وارد شد و مورد استقبال مردم قرار گرفت. پس از اصلاح مکرر، این میوه به نام "کیوی" به افتخار پرنده ملی نیوزلند نامگذاری شد زیرا شکل کوچک، کرکی و قهوهای آن شباهت زیادی به پوشش خز این پرنده قهوهای و بدون قدرت پرواز دارد. در حال حاضر، ایتالیا، نیوزلند، فرانسه، ژاپن، شیلی و ایالات متحده کشورهای اصلی تولید کننده تجاری کیوی هستند.
خواص کیوی
كیوی؛ ضد استرس
استرس و كمبود خواب روی بدن انسان اثر می گذارد. هركس می خواهد به این وضع دچار نشود باید در روز ۴ عدد كیوی بخورد. ۴ عدد كیوی را در طول روز تقسیم كنید. مثلاً صبح' ظهر' بعدازظهرو عصر. چون بدن انسان نمی تواند ویتامین c را ذخیره كند.
کیوی به هضم غذا کمک می کند
متأسفانه آنزیم های كیوی در معده به وسیله اسید معده از بین می رود. اما اسید معده بعد از خوردن غذاهای گوشتی و لبنی زیاد مقداری خنثی می شود و آنزیم های كیوی می توانند مدت كوتاهی فعالیت كنند و این زمان كافی است تا مواد پروتئینی در اثر این آنزیم ها به قطعات كوچكتری تجزیه شوند و این امر عمل هضم غذاهای سنگین را در معده و روده آسانتر می كند.
درمان بیماری آسم با کیوی
میوه کیوی چون دارای ویتامین c است، بیماران مبتلا به آسم می توانند روزانه یک عدد کیوی میل نمایند چراکه باعث خس خس در ریه ها شده و تنفس بیماران آسمی را بهبود می بخشد.
کیوی مناسب برای بیماران دیابتی
افرادی که دیابت نوع اول یا دوم دارند هم می توانند کیوی بخورند.
کیوی اختلال گوارشی را رفع می کند
کیوی موجب می شود گوارش در بدن آسان تر شود و تجزیه پروتئین در روده به راحتی امکان پذیر شود. افرادی که دچار اختلال گوارشی میشوند، از کیوی استفاده کنند.
کیوی سیستم ایمنی را تقویت می کند
میوه کیوی چون غنی از ویتامین c است، سیستم ایمنی بدن را بالا میبرد. از کیوی برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده میشود.
کاهش فشارخون با کیوی
کاهش فشار خون در افرادی که فشار خون بالایی دارند با خوردن کیوی ممکن می شود. و باعث می شود فشار خون پایین آمده و یک فشار خون نرمالی داشته باشید.
بیشتر بخوانید: خواص باورنکردنی کدوحلوایی بر سلامت و زیبایی
کیوی از سکته قلبی جلوگیری می کند
کیوی از لخته شده خون در شریانات قلب جلوگیری می نماید. افرادی که کلسترول بد خون دارند می توانند با میل نمودن کیوی از سکته قلبی جلوگیری نموده و خونشان را رقیق تر نمایند.
تقویت بینایی با کیوی
افرادی که چشمام ضعیفی دارند با خوردن کیوی می توانند بینایی خود را افزایش دهند و از ضعیف شدن چشم هایشان جلوگیری نمایند، چراکه کیوی دارای مقدار زیادی ویتامین«a» بوده که این ویتامین برای چشم بسیار مفید است.
درمان سرطان با کیوی
در طب سنتی چینی، از کیوی برای درمان انواع مختلف سرطانها مانند سرطان کبد، سرطان پستان، سرطان معده و سرطان ریه استفاده میکنند. عصاره کیوی مانع تکثیر سلولهای سرطانی است و از بروز آسیب در dna جلوگیری میکند.
کیوی در برابر بیماری سرطان با ایجاد سیتوتوکسیک (واکنش ایمنی سلولی) به مبارزه با سلولهای آلوده به ویروس و باکتری و سلولهای سرطانی بدخیم بدون تاثیر بر سلول های سالم میپردازد. فراوانی آنتی اکسیدانها، کاروتنوئیدها، ویتامینها و فیبر در کیوی به پیشگیری و یا بهبود زودرس سرطان کمک میکند.
دفع سموم بدن با کیوی
فیبر موجود در کیوی میتواند به سموم بچسبد و آن را از بدن خارج کند.
کیوی چه ارزش غذایی دارد؟
کیوی منبعی بسیار غنی و سرشار از ویتامین c است و مقدار ویتامین c آن از پرتقال نیز بیشتر است. ویتامین ث موجود در کیوی، ۲ برابر پرتقال، ۶ برابر لیموترش و میزان مواد مغذی آن ۸ برابر سیب است. همچنین دانههای سیاه آن حاوی ویتامین d است. کیوی همچنین دارای ویتامین a ویتامینهای b1, b3, b2 و سایر ویتامینهای گروه ب است.
کیوی از میوههای بسیار کم کالری است. در ۱۰۰ گرم کیوی ۴۷ کالری وجود دارد و از جهت میزان کالری هم ردیف زردآلو و نارنگی است. مقدار پتاسیم آن از موز بیشتر است. از میزان منیزیم بسیار بالایی برخوردار است و به همین خاطر نیز امکان ابتلا به بعضی از سرطانها و بیماریهای قلبی را کاهش می دهد.
کیوی همچنین دارای مس، آهن و فسفر است. کیوی میوهای است که مواد غذایی بالا و در صد کالری بسیار پایینی دارد، از اینرو میتوان آن را در رده میوههای بسیار مفید قرار داد.
کیوی را با پوست بخوریم یا بدون پوست؟
کیوی میوه بومی کشورمان محسوب نمیشود و ممکن است برخی از ما بدلیل وجود بعضی ترکیبها و مواد آرژن در کیوی، دچار حساسیت شویم، این حساسیت در پوست کیوی نیز وجود دارد. اگر مشکلی با خوردن کیوی با پوست و یا بدون پوست ندارید، پیشنهاد میشود که این میوه را با پوست مصرف کنید. زیرا بخش عمدهای از ویتامین e، در پوست کیوی وجود دارد.
مضرات کیوی چیست؟
کیوی دارای مقدار زیادی اگزالات است که موجب تشکیل سنگ در کلیه و کیسه صفرا می شود. به همین دلیل برای افراد مستعد کلیه و سنگ صفرا مضر است.
بیشتر بخوانید: خواص و مضرات ازگیل برای سلامتی چست؟
روش نگهداری کیوی
هرگز این میوه را کنار سیب، گلابی و سیب زمینی قرار ندهید زیرا از این میوه ها گازی متصاعد می شود که موجب رسیدن بیش از حد این میوه می شود. اما اگر نارس باشد می توان آن را در کنار میوه های ذکر شده قرار داد تا فرایند رسیدن تسریع شود. هرگز به اندازه میوه توجه نکنید و تصور نکنید میوه بزرگتر ارزش تغذیه ای بیشتری دارد.
نکاتی درباره کیوی
كیوی را میتوانید در دمای اتاق نگهداری كرده، آن را به مدت چند روز ذخیره كنید.
هرگز كیوی را كنار سیب و گلابی قرار ندهید. كیوی به هنگام رسیدن مقداری گاز اتیلن از خود متصاعد میكند این گاز باعث رسیدن میوههای دیگری چون سیب و گلابی میشود، لذا نباید محل نگهداری كیوی با سایر میوهها یكی باشد.
هنگام خرید كیوی اگر بر اثر فشار جزئی، نرمی زیر دستان خود احساس كردید از خریدن آن صرفنظر كنید.
كیوی طلایی دارای پوستی نرم و برنزی رنگ بوده و گوشت آن به رنگ طلایی است. ارزش تجاری این نوع كیوی از انواع سبز بیشتر است.
استفاده از كیوی خام در دسرهای حاوی شیر یا هر فراورده لبنی دیگر نامناسب است زیرا این آنزیم در عرض چند دقیقه در حالیكه بوی بسیار بدی تولید می كند شروع به حل كردن پروتئین شیر می نماید.