خواص و مضرات ازگیل برای سلامتی چست؟
درباره خواص و مضرات میوه ازگیل چه می دانید؟ اینجا را بخوانید.
دنیای قلم_ ازگیل، میوه درختی است که در اواخر پاییز و اوایل زمستان میرسد. گلهای درخت ازگیل، سفید و میوه آن شبیه زالزالک است، با این تفاوت که میوه ازگیل درشتتر و قهوهای رنگ و طعمش شیرین و کمی گس است. هسته آن را میکارند و درخت ازگیل را به درخت گلابی نیز پیوند میزنند. قسمتهای مورد استفاده درخت ازگیل، برگ و میوه آن است. اسم فارسی ازگیل «اردف» و «گیل» بوده است.
ازگیل میوهای سرشار از مواد مغذی مانند پتاسیم، منیزیم، منگنز، روی، آهن و … میباشد و برای درمان بسیاری از بیماریها مانند سنگ کلیه، فشارخون، التهابهای رودهای و … کاربرد دارد.
با ما همراه باشید تا شما را با برخی خواص و مضرات ازگیل آشنا کنیم.
بیشتر بخوانید: خواص باورنکردنی کدوحلوایی بر سلامت و زیبایی
خواص ازگیل
ازگیل؛ کاهش دهنده فشار خون
یکی از مواد مغذی که به مقدار زیاد در ازگیل وجود دارد، پتاسیم است که بهعنوان وازودیلاتور (منبسطکنندهی رگها) برای سیستم قلبی عروقی عمل میکند. پتاسیم با کاهش کشیدگی و فشار روی رگها و عروق خونی میتواند فشار خون را پایین بیاورد و از سلامت قلب محافظت کند. پتاسیم اغلب یک تقویتکنندهی مغز در نظر گرفته میشود، چون جریان خون به مویرگهای مغز را افزایش میدهد که میتواند عملکرد شناختی را بهبود ببخشد.
پیشگیری از دیابت با ازگیل
چای ازگیل اغلب بهعنوان روشی برای پیشگیری یا درمان دیابت پیشنهاد میشود، چون ثابت شده است قند خون در افرادی که بهطور منظم از چای ازگیل استفاده میکنند، بهطور چشمگیری کاهش مییابد. ترکیبات ارگانیک منحصربهفرد موجود در چای ازگیل قادر به تنظیم سطوح گلوکز و انسولین هستند که به محافظت از بدن در برابر دیابت کمک میکند. همچنین برای کسانی که دیابت دارند، اجتناب از افتوخیز ناگهانی قند خون، اهمیت ویژهای دارد که چای ازگیل میتواند به این امر کمک کند.
ازگیل؛ کاهش خطر ابتلا به سرطان
چندین آنتیاکسیدان در ازگیل وجود دارند که برای سلامت انسان مفید هستند. آنتیاکسیدانها قادرند رادیکال های آزاد را در درون بدن خنثی کنند؛ رادیکالهای آزاد بهعنوان یک محصول جانبی متابولیسم سلولی، در داخل سلول تولید میشوند. این مولکولها با الکترونهای جفتنشدهشان میتوانند باعث جهش سلولهای سالم شوند که این امر به بیماریهای مزمن ازجمله سرطان منجر میشود. چای ازگیل بهطور خاص به کاهش میزان بروز سرطان ریه و دهان کمک میکند.
بیشتر بخوانید: راه و روش فریز کردن خورشت ها چگونه است؟
تسکین سیستم تنفسی با ازگیل
مواد خلطآور در درمان سرماخوردگی و سایر عفونتهای تنفسی، بسیار مهم هستند. چای ازگیل بهعنوان یک خلطآور بهکار میرود؛ خواه بهصورت نوشیدنی یا برای غرغره کردن، چون میتواند باعث سرفه و خروج خلط گلو و مخاط شود. خلط، جایی است که باکتریها میتوانند زندگی و رشد و در عین حال سایر علائم را تشدید کنند. بنابراین خروج آنها از دستگاه تنفسیتان میتواند حال شما را بهسرعت بهتر کند.
ازگیل؛ تقویت سیستم ایمنی
ازگیل منبعی فوقالعاده از ویتامین c است؛ ویتامین c یک جزء کلیدی در سیستم ایمنی همهی افراد است. ویتامین c به افزایش تولید گلبولهای سفید خون – اولین خط دفاعی بدن در مقابل پاتوژنها – کمک میکند و همچنین بهعنوان یک آنتیاکسیدان برای پیشگیری از بیماریهای مزمن عمل میکند. علاوه بر این، ویتامین c برای تولید کلاژن ضروری است. کلاژن به رشد و ترمیم بافتها در سراسر بدن پس از یک بیماری یا آسیبدیدگی کمک میکند.
کمک به هضم (گوارش) با ازگیل
پکتین نوع خاصی از فیبر رژیمی است که در میوهی ازگیل وجود دارد و میتواند به بهبود روند گوارش کمک کند. فیبر رژیمی میتواند مدفوع را حجیم کند و حرکت پیشبرنده یا کِرموار را تحریک نماید که این امر به منظم شدن حرکات روده کمک میکند. اگر از یبوست، اسهال، گرفتگی شکم، نفخ یا سایر اختلالات معده رنج میبرید، فیبر رژیمی میتواند آن التهاب را کاهش دهد و سلامت رودهی شما را بهبود ببخشد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با بهارنارنج + راههای استفاده؛ خواص و مضرات آن
ازگیل؛ کنترلکلسترول
اگرچه مکانیسم دقیق آن بهطور کامل مشخص نیست، اما تحقیقات نشان میدهند که ازگیل بهطور مستقیم با کاهش سطوح کلسترول در افرادی که بهطور منظم از میوه یا چای آن استفاده میکنند، مرتبط است. این یکی از فواید سلامتی جالب ازگیل است اما در مقیاس وسیع اثبات نشده و به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
استحکام استخوانها با ازگیل
ازدست دادن تراکم مواد معدنی استخوان، یکی از مشکلات عمدهای است که افراد با بالا رفتن سن به آن دچار میشوند، بهخصوص در سنین پس از یائسگی در زنان. خوشبختانه ثابت شده است که ازگیل از کاهش تراکم استخوان در بخشهای مختلف بدن جلوگیری میکند. این فایدهی ازگیل بهخاطر وجود ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات شیمیایی تقلیدکنندهی هورمون در آن است.
ازگیل؛ تنظیم سیستم گردش خون
برای پیشگیری از کم خونی و علائم ناخوشایند آن لازم است مقدار زیادی آهن در رژیم غذایی افراد وجود داشته باشد. ازگیل حاوی غلظتهای بالایی از آهن است که خبر خوبی برای گلبولهای قرمز خون شماست! آهن یک بخش ضروری از هموگلوبین است که گلبولهای قرمز اکسیژندار را در سراسر بدن حمل میکند و درنتیجه گردش خون را افزایش میدهد. این کار میتواند به روند التیام سرعت ببخشد، انرژی را افزایش دهد و اطمینان دهد که تمام سیستمهای ارگانی شما با حداکثر ظرفیتشان کار میکنند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با خواص به؛ ضد سرطان
مضرات ازگیل
مصرف هر مادهی غذایی به مقدار زیاد میتواند به دلایل مختلف سمی باشد اما اگر شما به مقدار بیشازحد از عصارهی برگ ازگیل استفاده کنید (یک عصارهی غلیظ که گاهی اوقات در عطاریها یا فروشگاههای محصولات گیاهی فروخته میشود)، چیز عجیبی اتفاق میافتد. بنا به گزارشها، مصرف بیشازحد این عصاره باعث میوپاتی سمی میشود که شامل ضعف و درد غیراختصاصی است.
هستههای میوهی ازگیل حاوی مواد سمی هستند و میتوانند در صورت مصرف خطرناک باشند. ازگیل و محصولات آن را در حد اعتدال مصرف کنید.
از مصرف ازگیل در زمان یبوست خودداری کنید.
منابع: چطور و ایران ناز